AMD har ingen riktig monter på CES, utan har hyrt ett rum där man får boka tid för att träffa dem. NordicHardware som var på plats gick dit för att diskutera Trinity, som blir uppföljaren på Llano. Vad vi tar med oss därifrån är prestandaindikationer och lansering på marknaden.

AMD Trinity kommer med två förfinade Bulldozer-moduler, Piledriver som ger kretsen totalt fyra kärnor. Nytt blir även grafiken där man gått över till den effektivare VLIW4-arkitekturen med totalt 6 kluster för 384 Radeon-kärnor. Förutom detta ska nordbryggan och minneskontrollern ha fått sig en finputsning, någonting som verkligen behövs då Llano och dess inbyggda grafik skriker efter mer bandbredd.

Testsystemet AMD hade att visa upp var deras referensplattform för bärbara datorer som de säger innehåller en mainstream-lösning av nästa generations A-serie, Trinity. Förutom att driva DiRT 3 flytande, kodade den om videofiler och spelade upp film samtidigt på en bärbar dator, som enligt företaget själva inte innehåll det bästa Trinity har att erbjuda.

AMD förväntar sig att Trinity kommer ha ungefär 50 procent högre beräkningskraft (GFLOPS), mot en motsvarande Llano med samma strömförbrukning. De säger även att deras strömsnåla Trinity APU:er som ska ligga på endast 17W, ska erbjuda samma prestanda som dagens Llano på 35W. När det kommer till prestandasegmentet ska Trinity erbjuda 50 procent högre grafikprestanda, och 25 procent högre processorprestanda. Medan prestandasiffror direkt från ett företag alltid ska tas med en nypa salt, så ser det ut som att Trinity kommer bli märkbart bättre än Llano.

AMD_Trinity_CES2Spelet hade ett relativt bra flyt, trots vad som pågick i bakgrunden

Anledningen till att de fokuserar mer på grafik, ska vara för att allt flera utvecklare börjar anpassa sig efter API:er som OpenCL och DirectCompute (del av DirectX) vilket även är själva tanken med Fusion-konceptet. Lanseringen väntas ske i mitten av året, alltså i sommar. Med tanke på att Llano lanserades i mitten och slutet av juni, är det inte helt fel att säga att Trinity bör komma vid ungefär samma tidpunkt för att allt som allt ge Llano 1 års tid på marknaden.


Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
PsynoKhi0
12 Årtal sedan

Intressant, fast det är i stort sett samma material som med Llanos presentation/demo.
Innehåller videon all information ni fick då, eller kunde ni få några extra goda bitar? T.ex. mjukvarustöd på BD-arkitekturen, Piledriver…

Tempel
12 Årtal sedan

Skall bli intressant att se hur den presterar och om AMD lyckats lösa BDs problem med piledriver-kärnorna.