Vad som ser ut att vara den hittills största APU-enheten från AMD med kodnamnet “Fenghuang” har dykt upp i databasen för SiSoft Sandra.

AMD fortsätter sin satsning på APU-enheter (Accelerated Processing Unit) och nu verkar det som att den kraftfullaste enheten hittills har dykt upp i databasen för SiSoft Sandra. Kodnamnet för enheten är “Fenghuang” och tyder på att detta kommer att vara storfräsaren bland AMD:s processorenheter med integrerade grafikkretsar.

Fenghuang är en mytologisk fågel från östra Asien som härskar över alla andra fåglar. Detta kan då tolkas som att detta är AMD:s kommande toppmodell bland APU-enheter.

Fenghuang kommer med 1 792 streamprocessorer

Andra APU-enheter från AMD kommer utrustade med fyra stycken processorkärnor och de modeller som placeras sig högre upp i näringskedjan har även SMT för totalt åtta processortrådar. Kodnamnet på denna APU som ny dykt upp i SiSoft Sandras databas kan antyda att denna modell är extra viktig för AMD och med antalet streamprocessorer vi ser hos grafikkretsen så finns det en chans att själva processorn går över fyra kärnor och åtta trådar. Detta är dock ingenting som går att säga säkert så SiSoft Sandra inte kunnat läsa av enheten korrekt.

Fenghuang

Vi kan dock se att grafikkretsen kommer med totalt 28 beräkningsenheter. Detta resulterar i 1 792 streamprocessorer vilket är bra mycket mer än vad vi sett från AMD tidigare. Även Intels senaste Kaby Lake G-modeller som även dessa har en grafikkrets från AMD kommer med “endast” 24 beräkningsenheter.

Grafikkretsen kommer även på 16 kilobyte (KB) cache och minnesmängden ligger på 2 gigabyte (GB), om detta är GDDR5 eller HBM2-minne uppges dock inte.

Klockfrekvenserna för CPU-delen uppges ligga på 2,4 gigahertz (GHz), någon exakt turbofrekvens nämns dock inte. Klockfrekvensen på grafikkretsen ligger enligt databasen på 555 megahertz (MHz), något som kan komma att ökas om den testade modellen är ett ingenjörsexemplar.

Dessa siffror är inte heller helt satta i sten fören AMD har officiellt avtäckt produkten. Det kan även vara så att SiSoft Sandra har problem med att rapportera korrekta siffror på grund av hur uppbyggnaden av APU-enheter skiljer sig från vanliga processorer och grafikkort.
Det ser i alla fall ut att kunna bli en minst sagt imponerande enheter ur ett APU-perspektiv om dessa siffror visar sig vara mer eller mindre korrekta med tanke på den låga strömförbrukningen och värmeutvecklingen som APU-enheter siktar på att uppnå.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments