Det har på senare tid gått bättre för AMD rent finansiellt men de ligger fortfarande långt efter de glansdagar de en gång haft. AMD köper nu upp serverföretaget SeaMicro, ett namn som dyker upp titt som tätt i media på grund av sina kompakta och strömsnåla lösningar.

SeaMicro fick en hel del uppmärksamhet när de byggde en kompakt server, innehållande flera hundra Intel Atom-kärnor och är en pionjärerna inom servermarknaden för strömsnåla och kompakta system. Företaget har till större del jobbat med Intels processorer, men en inte allt för vågad gissning är att det blir ändring på den saken med dagens tillkännagivande.

AMD hade en topp på servermarknaden med deras 64-bit-processorer, men har på senare år hamnat långt efter Intel där de nu sitter med en marknadsandel under 10 procent. Det här är en situation AMD självklart inte är nöjda med, och vdn Rory Read sa under företagets Analyst Day att de behöver en tvåsiffrig marknadsandel för att servermarknaden ska vara värt besväret. Uppköpet av SeaMicro ger AMD en viktig komponent som de tidigare saknat för att erbjuda en helhetslösning – någonting Intel blivit allt bättre på under senare år. Anledningen till uppköpet är inte att AMD tänker ge sig in på att sälja servrar, utan det är tekniken SeaMicro innehar de vill utnyttja.

SeaMicro har en egenutvecklada ASIC-kretsar (Application Specific Integrated Circuit), baserad på PCI Express-tekniken för att binda samman flera datorer och system, till ett kluster. Tekniken ska enligt SeaMicro ha både snabb responstid, ha hög bandbredd och vara strömsnål, någonting som är viktigt i servrar där processorn bara är en liten del av den totala strömförbrukningen.

SeaMicros 512-kärniga Intel Atom-kluster

AMD hoppas kunna skeppa en bättre helhetslösning i samband med uppköpet, med allt från processorer till strömeffektiva kommunikationsbussar. AMD kommer att betala 334 miljoner för SeaMicro, varav hela summan kommer från deras rätt nyligen uppbyggda pengareserver.

Källa: AMD


Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Härligt! Hoppas vi få se APU:er i servrar snart då. 🙂