Radeon Vega Frontier Edition blir AMD:s första officiella grafikkort baserat på Vega-arkitekturen och kommer bland annat i en vattenkyld guldfärgad modell.

AMD tog i från tårna under gårdagskvällens Financial Analyst Day 2017. Företaget presenterade flera nya produkter och en av dessa var AMD:s första Vega-baserade grafikkort. Inte helt oväntat blev det fokus på den professionella marknaden då AMD visade upp Radeon Vega Frontier Edition. Ett grafikkort som primärt riktar sig mot datacenter, forskare och utvecklare.

Radeon Vega Frontier Edition – 3 gånger kraftfullare än Fury X

Radeon Vega Frontier Edition får med andra ord rejält med beräkningskraft och det visade sig att de specifikationer som läckt ut tidigare stämde ganska väl. Med 64 beräkningskluster (Compute units) levererar Vega Frontier Edition totalt 4 096 streamprocessorer med en klockfrekvens på över 1 550 megahertz. Detta ger grafikkortet en beräkningskapacitet på 12,5 Tflops i helprecision (FP32) samt 25 teraflops i halvprecision. Siffror som är 1,5 respektive 3 gånger så höga som kan levereras av Radeon Fury X.

GrafikkortRadeon Vega
Frontier Edition
Tesla V100Tesla P100
GPUVega 10 (Vega)GV100 (Volta)GP100 (Pascal)
SMs/CUs64 st80 st56 st
FP32 Cores / GPU4 096 st5 120 st3 584 st
GPU Boost Clock1500-1600 MHz1455 MHz1480 MHz
Max FP16 TFLOP/s 25 TFLOP/s30 TFLOP/s21TFLOP/s
Max FP32 TFLOP/s ~13 TFLOP/s15 TFLOP/s10.6 TFLOP/s
Texturenheter256 (?) st.320 st.224 st.
Minnesgränssnitt4096-bit HBM24096-bit HBM24096-bit HBM2
Minnesmängd16 GB16 GB16 GB
TDP300 Watt300 Watt300 Watt
Transistorer15-18 miljarder21.1 miljarder15.3 miljarder
Tillverkningsteknik14 nm FF12 nm FF16 nm FinFET+
Lanseringsår201720172016

Det är inte bara beräkningskraften som ökat rejält från Fury X. Minnesmängden har fyrdubblats från 4 gigabyte HBM-minne till hela 16 gigabyte HBM2-minne. Minnesbandbredden är dock något lägre på 480 GB/s.

När AMD visade upp grafikkortet under tisdagskvällen var det i form av basmodellen med en klassisk referenskylare med radialfläkt, dock i en ny smäcker blå metallskrud. Den luftkylda modellen kommer samtidigt att flankeras av ett guldfärgat syskon som får en liknande vattenkylningslösning som Radeon Fury X.

AMD Radeon Vega Frontier Edition kommer inte vara ett grafikkort riktat mot konsumenter och gamers utan mot den professionella marknaden. Här pratade AMD om allt från skapande av VR-upplevelser, speldesign och maskininlärning. I det senare hävdar AMD att Vega Frontier Edition levererar 50 procent högre prestanda än dagens kraftfullaste maskininlärningsgrafikkort. AMD demonstrerade även hur Frontier Edition levererade drygt 30 procent bättre prestanda än Nvidia P100 i Deepbench.

Inte mycket information för spelare

För konsumenter är det lite dystrare. AMD avslöjade inget om några konsumentversioner av sin Vega GPU. Medan AMD demonstrerat Vega-grafikkort i spel sedan CES i januari kan vi få vänta ett bra tag på konsumentmodeller. Medan AMD väntas visa upp sina nya Vega-grafikkort på Computex i Taiwan inom 2 veckor ska Vega Frontier Edition inte finnas tillgängligt på marknaden förrän slutet i juni. Då AMD kommunicerade att Frontier Edition blir företagets första Vega-produkt på marknaden pekar det mot en konsumentlansering tidigast i juli månad. AMD visade samtidigt upp Radeon Vega i både Sniper Elite samt Tomb Raider i 4K-upplösning med prestanda i samma liga som Geforce GTX 1080 Ti. Vi hoppas få se mer konkreta prestandauppgifter under Computex i slutet på månaden där NordicHardware kommer att rapportera på plats.

Rubrik

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
JB
JB
7 Årtal sedan

AK, jag har kritiserat er (dig) tidigare pga språket, nu måste jag tyvärr göra det igen. Du/ni FÅR INTE laborera med språket på det sätt, och då avser jag ffa de ordval, som du/ni gör! Du skriver i denna artikel: “Vi hoppas få se mer konkreta prestandauppgivelser under Computex …”, men nu är det så, att ordet “uppgivelse” har en helt annan innebörd än den du avsett med skrivningen. Du kan läsa här: http://www.synonymer.se/mobil/?query=uppgivelse (det var den första länken jag fann) vad ordet “uppgivelse” betyder. ETT annat exempel – taftalogin av ordet “Medan” (“Medan Vega-grafikkort demonstrerats …” / “Medan AMD… Läs hela »

JB
JB
7 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Absolut ingen avsikt att ta ifrån er lågan, skriv om det ni brinner för, men gör det – som jag utryckte det: “rätt, enkelt och tydligt”. Jag förstår att leklusten finns där, att ekvilibrera (leka med språket) tycker jag enbart är kul, men det får inte gå överstyr, som det gjort ett antal gånger i era artiklar. Det ena behöver inte utesluta det andra, teknikintresset delar vi, att värna och vårda språket bör vi alla. Hade jag tyckt att det ni skriver om var värdelöst, då hade jag inte heller brytt mig om att kommentera språket, så se alltså mina… Läs hela »