Nvidia har inte ens hunnit lansera sin nya grafikkortserie GTX 700 förrän konkurrenten AMD nu sägs attackera lanseringen i egna produktpresentationer. I vad som sägs vara läckta presentationer från AMD visar tillverkaren hur Radeon HD 7970 Ghz ska prestera bättre än det omdöpta Geforce GTX 770.

Nvidia väntas lansera sin nya GTX 700-serie inom de närmaste veckorna och mest intressanta är troligtvis de två nya toppmodellerna GTX 770 och GTX 780. Som tidigare rapporterats ska Geforce GTX 780 vara baserad på en nedskalad version av Nvidias GK110 GPU, en krets som för närvarande används i Geforce GTX Titan.

Geforce GTX 770 däremot ska bygga på precis samma GK104 GPU som redan används i Geforce GTX 680 och enligt de senaste ryktena ska det enda som skiljer vara en ökning av klockfrekvensen på GPU och grafikminne. Exakt vilka frekvenser Nvidia siktat in sig på är inte bekräftat men enligt en användare på Reddit ska GTX 770 arbeta i 1 059 megahertz basfrekvens med en boost-frekvens på 1 125 megahertz. Medan minnet skruvas upp till hela 7 008 megahertz. Samma användare har även lagt upp en modifierad bios-fil för GTX 680 som ska förvandla ditt nuvarande kort till ett GTX 770.

gtx770

Det handlar inte om en läckt biosfil från Nvidia utan en modifierad GTX 680-bios där produktnamnet ändrats samt att klockfrekvenserna skruvats upp till de nivåer som Nvidias nylanserade kort väntas hålla. Med andra ord är det ingen egentlig skillnad mot om man överklockar sitt GTX 680-kort i Windows med mjukvara, vilket också är ett säkrare tillvägagångssätt.

AMD hånar Nvidias spelpaket

Samtidigt publicerar nu SemiAccurate ett foto som ska föreställa en produktpresentation från AMD där det röda lägret attackerar Nvidias kommande GTX 770-modell. Bland annat skriver man i presentationen att GTX 770 bara är ett ommärkt GTX 680 och att Radeon HD 7970 Ghz fortfarande presterar i snitt 5 procent bättre.

AMD passar även på att slå sig på bröstet för Graphics Core Next-arkitekturen i HD 7000-serien som man säger ska användas i framtida spelkonsoler. Samtidigt som man anser sitt spelpaket Never Settle Reloaded är överlägset Nvidias motsvarighet.

770_vs_7970

Uppgifter som dessa ska alltid tas med en stor nypa salt. Det är svårt att säga om bilden från produktpresentationen är äkta eller en förfalskning men om lanseringen av GTX 700-serien blir som förväntad skulle AMD åtminstone få rätt i sakfrågan.


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
18 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Dennis T
11 Årtal sedan

Den kängan kan nvidia gött ha. Om det är i grund och botten ett 680 som är aningen överklockat och säljs som ett 770 så har AMD faktiskt en bra poäng där. Lite lurendrejeri över det hela att marknadsföra ett “nytt” kort och så är det bara ett “gammalt” överklockat.

Nej, gör om, gör rätt.

flopper
11 Årtal sedan

för vanliga användare som inte vet skillnaden så.
fräckt men vanligt när ingen ny process finns tillgänglig.

Abbe K
11 Årtal sedan

Tycker inte det är så farligt när man döper om low end grafikkort, men man vill ju gärna se lite nyheter när det kommer till high end iaf.

Marquzz
11 Årtal sedan

Eh, detta är väl knappast något nytt i grafikkortsvärlden, så här gör väl AMD också.

Lagl0rden
Lagl0rden
11 Årtal sedan

Precis som 7970 “Ghz edition” då… :-*

Men precis som AMD lade till “Boost” i mjukvara kanske Nvidia lägger till nån mer frame-pacing-function…

Hasse E
Hasse E
11 Årtal sedan

Typiskt Nvidia att skämma ut sig med sånt där trams. Trött man blir på dem.

Marquzz
11 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Marquzz”]Eh, detta är väl knappast något nytt i grafikkortsvärlden, så här gör väl AMD också.[/quote]Nä det är absolut ingen nyhet Marquzz. Det brukar väl främst ske som sagt i budget/OEM-segmentet och på mobila marknaden. Men det har ju hänt till och från även på desktop. Bland annat har ju AMD specifika HD8000-namn för sina desktop-GPUer för OEMs som går att hitta här.http://www.amd.com/us/products/desktop/graphics/8000/pages/8000-series.aspx#3 Även om det inte är samma sak som att döpa om grafikkort på komponentmarknaden känns det ju lite som att kasta sten i glashus. :)[/quote] Verkligen, man tycker att de borde lägga lite mer krut… Läs hela »

Viking1962
11 Årtal sedan

[quote name=”Marquzz”][quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Marquzz”]Eh, detta är väl knappast något nytt i grafikkortsvärlden, så här gör väl AMD också.[/quote]Nä det är absolut ingen nyhet Marquzz. Det brukar väl främst ske som sagt i budget/OEM-segmentet och på mobila marknaden. Men det har ju hänt till och från även på desktop. Bland annat har ju AMD specifika HD8000-namn för sina desktop-GPUer för OEMs som går att hitta här.http://www.amd.com/us/products/desktop/graphics/8000/pages/8000-series.aspx#3 Även om det inte är samma sak som att döpa om grafikkort på komponentmarknaden känns det ju lite som att kasta sten i glashus. :)[/quote] Verkligen, man tycker att de borde lägga lite mer… Läs hela »

Jeppe Peppe
Jeppe Peppe
11 Årtal sedan

Håller Nvidia fortfarande på med sånt där lurendrejeri? Glad att jag gick över till det röda laget för flera år sedan.

Dudeson
Dudeson
11 Årtal sedan

[quote name=”Dennis T”]Den kängan kan nvidia gött ha. Om det är i grund och botten ett 680 som är aningen överklockat och säljs som ett 770 så har AMD faktiskt en bra poäng där. Lite lurendrejeri över det hela att marknadsföra ett “nytt” kort och så är det bara ett “gammalt” överklockat.

Nej, gör om, gör rätt.[/quote]

Haha för det har Amd aldrig gjort eller? xD

Ont: Lite kul att Nvidia får exakt samma poäng i så pass många titlar, lite intressant.

The Mutt
11 Årtal sedan

Snacka om att kasta sten i glashus! 🙂 På den punkten är de lika dåliga båda två…

christian a
christian a
11 Årtal sedan

[quote name=”Dudeson”][quote name=”Dennis T”]Den kängan kan nvidia gött ha. Om det är i grund och botten ett 680 som är aningen överklockat och säljs som ett 770 så har AMD faktiskt en bra poäng där. Lite lurendrejeri över det hela att marknadsföra ett “nytt” kort och så är det bara ett “gammalt” överklockat. Nej, gör om, gör rätt.[/quote] Haha för det har Amd aldrig gjort eller? xD Ont: Lite kul att Nvidia får exakt samma poäng i så pass många titlar, lite intressant.[/quote] Inte highend vad jag vet, utan detta är sånt som gjorts hos båda tillverkarna på budgetkorten tidigare.… Läs hela »

McKinley
11 Årtal sedan

Bara att citera från Semi Accurate sänker tyvärr Nordic Hardwares värdighet.
Det enda han (Charlie) sysslar med är smutskastning mot nVidia.
Detta har han gjort sen han jobbade för theinquirer.net.

Spekke
Spekke
11 Årtal sedan

Håller med er andra om Nvidia. De kan varken göra prisvärda grafikkort med bra prestanda eller vettiga drivrutiner längre. De verkar ha spårat ur senaste åren. Har alltid haft Nvidia tidigare men nu får man ju skämmas om man skulle köpa deras produkter som de byter namn på för att lura konsumenterna.

Morkul
11 Årtal sedan

Fan va folk reagerar hårt på ett [b]rykte[/b]! Hade det varit bekräftade uppgifter så hade det varit en sak men nu är det ett rykte från en källa vars historik inte är helt fläckfri.

Så innan ni fortsätter att kasta skit åt ena eller andra hållet så kan ni väl invänta bekräftade uppgifter.

Leox
Leox
11 Årtal sedan

Sista gången jag väljer skitnvidia! 😡 Ska ändå sälja datorn inom kort och det blir AMD i nästa burk.

The Mutt
11 Årtal sedan

Jag fattar inte varför man tycker att nvidia är dåliga? Inte för att jag har något nyare nvidia kort men de har lägre strömförbukning och likvärdig eller bättre prestanda än AMD samt att priserna inte skiljer så enormt mycket på likvärdiga kort. De 7970 jag haft/har är inget att hänga i julgranen direkt, de blir varma och går sönder fast de är oklockade och sen så har de ingen heatspreader så det är vanskligare att att montera annan kylning på och deras drivrutiner är ju inte de bästa heller, visst med 13.1 så hoppade de upp i prestanda men microstuttering… Läs hela »