Radeon RX 480 väntas leverera imponerande prestanda för pengarna och enligt nya uppgifter ska det även finnas bättre överklockningspotential än i tidigare Radeon-kretsar.

AMD har med sin Graphics Core Next-arkitektur aldrig kunnat hota Nvidia och Geforce-familjen i rena klockfrekvenser. Det är nödvändigtvis inget negativt då AMD optimerat sin GPU-arkitektur att göra mer jobb vid samma givna klockfrekvens. Polaris 10 är fortfarande utvecklat kring GCN och även om AMD uppdaterat stora delar av arkitekturen ska man som vi tidigare konstaterat inte vänta sig några Pascal-frekvenser. Med det sagt väntas även RX 480 slå nya frekvensrekord sett till tidigare Radeon-familjer.

AMD lanserar Radeon RX 480 med en boostfrekvens på 1 266 megahertz och enligt uppgifter till Wccftech ska detta inte vara det slutgiltiga målet. Boostfrekvenser på runt 1,4 GHz ska vara fullt gångbart med enklare överklockning medan man med extra spänning och lite mer seriöst arbete ska kunna nå över 1,5 gigahertz boostfrekvens med traditionellt luftkylning.

Radeon RX 480 reference 2NordicHardware har under dagen diskuterat överklockningspotentialen i RX 480 med egna källor hos AMD:s partnertillverkare och där talas det om potentiella prestandaökningar på runt 10% genom överklockning. Vilket matchar ganska väl med en frekvensökning på drygt 10% om man talar om 1 266 till 1 400 GHz boostfrekvens vid enklare överklockning. Med andra ord inga fantastiska prestandavinster att hämta genom att pressa Polaris 10-kretsen, men trots allt en märkbar skillnad.

Prislappen börjar runt 3 000 kronor

Som tidigare avslöjat verkar AMD:s partners sälja sina kort för priser som börjar strax under 3 000 kronor. Partnertillverkade modeller med egna kylare, skräddarsydda kretskort och överklockade fabriksfrekvenser väntas ligga på en bit över 3 000 kronor beroende på modell och utförande. Prestandan vid standardfrekvensen 1266 MHz sägs vara nog för att tampas med Geforce GTX 980 samt Radeon R9 390X, även om dessa uppgifter fortfarande är något motsägelsefulla och något redaktionen fortsätter att gräva djupare i.

AMD:s lansering av Radeon RX 480 sker den 29 juni.

GPU-överklockning?
Överklockar du ditt grafikkort eller låter du det köra fabriksinställningar?
Lägsta pris på Prisjakt.nu

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
spelgubbe
8 Årtal sedan

Bättre perf/price är det nog i jämförelse med gtx 970 och gtx 1070, men jag hoppades det skulle bli lite billigare med tanke på att det kostar 200usd i USA. Hur priset dubblas på vägen är väldigt oklart.

Zapp
8 Årtal sedan
Reply to  spelgubbe

Ja men det är väl 8Gb versionen som kostar 249USD som omvandlat med lite prispåslag med tredje parts kylning som landar i snåret kring 3000:- spänn? 4Gb räcker som bekant till väl för det segment det är ämnat för, upp till 2160p. De här siffrorna som florerat handlar väl också om överklockning med den strömbudget som referensdesignen tillåter, eller har jag fel där med?

Jakob K
8 Årtal sedan
Reply to  Zapp

Jo priserna skenar nog iväg i Sverige. Jag tror fortfarande prestandan per krona blir bättre jämfört med nvidia dock. Många siffror florerar över diverse forum men det går nog inte att lita på något annat än riktig prestanda i spel, testade av professionella hårdvarutestare. AMD har dock relativt hög beräkningskapacitet (i Single Precision Float) i sitt rx 480, med tanke på priset (5 TFLOPS på stock core clock (1080mhz)) Nvidia har 5.8 TFLOPS på stock clock (1506mhz) i sitt gtx 1070, som ska vara mycket dyrare, vilket får amds kort att se mycket mer prisvärt ut. Vi får dock se… Läs hela »

Tomas
8 Årtal sedan

GTX 980 ligger på runt 3500:- nu, går de ner ytterligare måste RX 480 prestera klart bättre än GTX 980, annars når de inte upp till sitt proklamerade ‘Best bang for the buck’ om de rykten som finns bet. prestanda och pris visar sig stämma. Det hypade säkra ‘Best bang for the buck’ kortet har gott och blivit ett något osäkert kort. Det borde väl komma någon Review före släppet 29/6, hur länge ska man behöva våndas i sin reviewlängtansabstinens? 🙂

Tomas
8 Årtal sedan

Finns det några uppgifter på hur RX 480 presterar i ex. Folding?