Svenska återförsäljare vittnar om mycket bra försäljningssiffror för AMD Ryzen 7, siffror som vida överstiger de för Intels entusiastplattform LGA 2011-3.

Ryzen är den bäst säljande CPU-serien från AMD på många år. Det avslöjar källor hos Svenska återförsäljare till NordicHardware samtidigt som att man bekräftar att merparten av de CPU-leveranser man fått in redan lämnat butikshyllorna. Medan AMD inte kunnat leverera mer ett hundratal processorer till många av de butiker redaktionen kontaktar har de flesta alltså sålt slut på de första leveranserna.

Ryzen har även klättrat som en raket på rankningslistorna hos prisjämförelsesajten Prisjakt.se där Intel tidigare dominerat totalt. Intresset för Ryzen är stort och första veckan efter lanseringen har AMD lyckats sälja gott om processorer till nyhetstörstiga datorbyggare.

Topp 6 processorer på Prisjakt.se

Rubrik

Mest intressant blir det samtidigt när man gräver djupare i den enskilda försäljningsstatistiken. Flera butiker hävdar att man fått 100+ exemplar av Ryzen 7, fördelat på de tre olika modellerna 1700, 1700X samt 1800X. Där alla har mer eller mindre sålt slut på en vecka.

Ryzen 7 utklassar Intels entusiastplattform i försäljning

För att jämföra konstaterar en återförsäljare att detta kan jämföras med i runda slängar en handfull sålda LGA 2011-3 processorer i veckan. Med andra ord säljer AMD Ryzen troligtvis 10-falt mer än Intels påkostade entusiastplattform, en plattform AMD just tagit sikte på med Ryzen 7-familjen.

Ryzen 7 1800XRyzen 7 1700XRyzen 7 1700
ArkitekturZenZenZen
Tillverkningsteknik14 nm FinFET (Globalfoundries)14 nm FinFET (Globalfoundries)14 nm FinFET (Globalfoundries)
Kärnor8 st8 st8 st
Trådar16 st16 st16 st
L3-cache (totalt)16 MB16 MB16 MB
L2-cache (per kärna)512 KB512 KB512 KB
Basfrekvens3,6 GHz3,4 GHz3,0 GHz
Turbofrekvens4,0 GHz3,8 GHz3,7 GHz
XFR+100 MHz+100 MHz+50 MHz
TDP95 W95 W65 W
SockelAM4AM4AM4
Lägstapris på prisjakt

Den något mer prisvärda Kaby Lake-plattformen är dock fortfarande kung i försäljningsstatistiken. Intel Core i7- 7700K säljs i runda slängar i 150 exemplar i veckan hos en kontaktad återförsäljare. Hur AMD:s siffror kommer att kunna stå sig mot detta efter att lanseringshetsen lagt sig återstår att se. En intressant jämförelse är att samma återförsäljare som sålde drygt 100 exemplar av Ryzen första försäljningsveckan sålde mellan 250-300 Kaby Lake-processorer under Intels lansering tidigare i år. En rejäl fördel för Intel men samtidigt med generellt billigare processorer och en stor förbättring för AMD:s sida.

Totalförsäljning vid lanseringsvecka

  • Intel Kaby Lake: ~250-300 st
  • AMD Ryzen 7: ~100 st
AMD Ryzen 7 1800X vs. Core i7-7700K tillsammans med Geforce GTX 1080 Ti

Lite överraskande enligt de flesta butiker NordicHardware talar med är att flaggskeppet Ryzen 7 1800X en av de processorer som sålt bäst. Detta trots en rejäl prislapp på drygt 5 600 kronor. Lika bra säljer instegsmodellen Ryzen 7 1700 medan intresset för mellanmodellen 1700X varit något mindre.

Vänta en stabilisering av försäljningssiffror

Det är föga överraskande att AMD kan stoltsera med bra försäljningssiffror kort efter den otroligt omskrivna Zen-arkitekturens lansering. Försäljningssiffrorna kommer att stabilisera sig de kommande veckorna och det återstår att se hur lanseringen av Ryzen påverkar marknadsandelarna i Sverige. Även om Intel är fortsatt dominerande är signalerna från återförsäljare positiva där en källa förtydligar sina erfarenheter om CPU-lanseringar i Sverige;

– Allt som allt ser vi siffror de här första två veckorna som, om än inte är i närheten av Intel, iaf är en blip på radarn för första gången under de 9 år jag jobbat här.

Noterbart är också att flera konsumenter tros vänta på ett större och bredare utbud av AM4-moderkort innan man slår till på den nya Ryzen-plattformen. Även den kommande mellanklasserien Ryzen 5 kan åtminstone prismässigt bli en tydligare konkurrent till exempelvis Intel Kaby Lake.

Test: AMD Ryzen 7 1800X – Kraftfull men ingen gamingfavorit

AMD vs. Intel i Sverige
Vad tror du om Ryzens chanser att plocka marknadsandelar åt AMD från Intel?

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
7 Årtal sedan

det är självklart en trevlig processorfamilj & kul att AMD finns på shemat igen men deras styrkretsar (mellanklass) är ju kom & hjälp mig i nuläget fast beror ju vad man ska göra med sin processor oxå När kommer dom med riktiga styrkretsar för dom som vill ha mer än 1 grafikkort eller andra instickskort ie arbetsstation,Server kretsar misstänkte att det skulle bli så här redan innan lansering fick massvis med skit för att man ens nämnde liknande kommentar innan lansering det enda som håller mig tillbaks från att skaffa ett AMD system är styrkretsen (ie mängden pci-e linor,deras kommande… Läs hela »

Thomaseron
7 Årtal sedan
Reply to  Arne Berg

Det kan hända att det kommer nån variant av det du söker i samband med att Naples släpps lös. Det bör isf bli under andra kvartalet.