AMD ser ut att ta ett blad ur Nvidias bok när man vidareutvecklar sin Boost-teknik för att dynamiskt överklocka sina grafikkort under belastning. Istället för sin mjukvarubaserade lösning AMD introducerade i Boost-versionerna av Radeon HD 7900-serien är det nu en ren hårdvarufunktion.

Nvidia slog sina egna förväntningar när man lanserade sin grafikkrets GK104. En bantad prestandakrets som primärt var tänkt att täcka upp för ett kraftfullare flaggskepp. Men med sin effektiva Kepler-arkitektur och sin nya GPU Boost-teknik som dynamiskt överklockade grafikkretsen vid drift kunde Nvidia erbjuda prestanda hög nog att ge AMD:s flaggskepp en rejäl match.

AMD kontrade genom att med en mjukvarubaserad överklockningsfunktion, kallad PowerTune Boost, kopiera grundtanken med Nvidias GPU Boost-teknik, vilket gav det röda lägret en topplacering i de flesta prestandatester men samtidigt inte var den mest effektiva funktionen.

Nu avslöjar AMD själva information som pekar på att företaget jobbar på en ny version av Boost-tekniken där man på ett effektivare sätt kan styra frekvenser inte bara på grafikkretsen utan även grafikminnet på kortet. Vilket gör det möjligt att maximera prestandan inom en viss energiförbrukning. Det handlar om tre nya funktioner i Overdrive 6 som detaljerats av AMD i sin AMD Display Library dokumentation.

boost

De tre funktionerna tillåter övervakning av grafikkortets aktivitet, ändring av GPU-frekvens och ändring av minnesfrekvens. Tre nyckelkomponenter för att skapa en dynamisk överklockningsfunktion i en grafikkrets.

Den kanske mest intressanta funktionen är dynamisk överklockning av grafikminnet, något som exempelvis Nvidias GPU Boost-teknik inte stöjder. Samtidigt ska man enligt källor lyckats lösa problemen med flimmer vid överklockning av grafikminnet på AMD:s grafikkort.

När den nya dynamiska överklockningsfunktionen introduceras är oklart, men troligtvis blir det i AMD:s nya Radeon HD 8000-serie av grafikkort som väntas lanseras tidigast under andra kvartalet 2013.

Källa: AMD genom TechPowerUp


Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Tempel
11 Årtal sedan

Lär få se fler lösningar ala Ares II med vattenkylning från många partnertillverkare då man borde kunna få ut ännu mer dynamiskt med riktigt bra kylning.

this
11 Årtal sedan

Om den nya serien nu kommer att kallas 8000 serien eftersom det finns rykten som tyder på att vissa kort ur 7000 serien kommer att märkas om för OEM marknaden.