AMD har nu introducerat två nya grafikkretsar vid namn Radeon Vega Pro 16 och Radeon Vega Pro 20 som ska ta AMD:s senaste grafikarkitektur in i bärbara datorer utan att gömmas i APU-enheter.

I samband med Apples senaste event som gick av stapeln tidigare under veckan presenterade AMD en uppsättning nya produkter. Mer specifikt rör det sig om AMD:s grafikarkitektur Vega som kommer att hitta sin väg till bärbara datorer i form av fristående grafikkretsar. Hittills har Vega endast hittats i bärbara datorer som utrustats med APU-enheter som Raven Ridge eller Intels Kaby Lake-G.

Anledningen till att AMD:s nyheter presenterades i samband med Apples event är att årets MacBook Pro blir den första bärbara datorn som kommer att utrustas med dessa nya grafikkretsar från AMD.

De nya grafikkretsarna kommer i två olika utföranden. Det som kommer att skilja dessa åt är mängden beräkningsenheter. Likt tidigare Vega-enheter i till exempel Raven Ridge så avslöjas antalet beräkningsenheter i modellernas namn.

Således kommer Vega Pro 16 utrustad med 16 beräkningsenheter vilket resulterar i totalt 1 024 streamprocessorer. Vega Pro 20 kommer med 20 beräkningsenheter och 1 280 streamprocessorer. Minnesuppsättningen hos båda modellerna ligger på fyra gigabyte (GB) HBM2-minne med en 1 024-bitars minnesbuss.

Enligt Apple ska AMD:s nya grafiklösningar erbjuda upp till 60 procent bättre prestanda i uppgifter som filmredigering, 3D design och renderingsarbeten. Huruvida detta faktiskt stämmer återstår dock att se.

Vega Pro 16 och Vega Pro 20 kommer som tidigare nämnt att finnas tillgängliga i kommande MacBook Pro från Apple. Mer exakt handlar det om den modell av den nya bärbara datorn med en 15 tum stor skärm. Exakt när eller om dessa grafikkretsar kommer att börja hitta sin väg till andra bärbara datorer och tillverkare är i skrivande stund oklart. Årets MacBook Pro kommer dock att finnas tillgänglig från och med någon gång under november månad.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
JB
JB
5 Årtal sedan

Mao är Amd på gång att konkurrera med Nvidia på ett nytt segment av marknaden, det var en riktigt positiv nyhet:)