En fras ni hört många gånger vid det här laget är att Llano snart är här, och den första Juni kommer vi äntligen få fler detaljer och förhoppningsvis ett exakt lanseringsdatum. Men idag har Donanimhaber återigen fått tag på pressmaterial där Llano står i centrum och där AMD valt att testa 5 olika spel med den integrerade grafikkretsen, mot vad Intel har att erbjuda med Sandy Bridge.

AMD Llano blir företagets andra arkitektur som kombinerar processorn, grafikkortet och nordbrygga till en enda krets. Den första heter Zacate och vart företagets första riktiga succé på marknaden på åratal med över 3 miljoner sålda enheter på ett kvartal. Zacate kommer med 2 st Bobcat-kärnor som är en strömsnål processordesign av AMD, tillsammans med 80 streamprocessorer och inriktar sig främst mot datorer i storleken 10-11.6″.

AMD_Llano_226mm2

Nu är AMD:s Llano på väg med mycket mera kraft under huven. Vi får 4 st Husky-kärnor som är baserade på de processorkärnorna i Phenom II-serien, 400 streamprocessorer likt Radeon HD 5670 och hela nordbryggan inbakad. Detta har man gjort på en total kretsyta på 226mm2. Man har även ännu en design som ska släppas samtidigt med bara 2 st Husky-kärnor och 160 streamprocessorer.

Llano förväntas inte ta hem några rekord i CPU-prestanda utan är mer inriktad på att vara en strömsnål design med ett större fokus på grafiken, någonting som kommer gälla även framtida Fusion APU:er då man hoppas på OpenCL och ett störa fokus mot heterogen programmering av mjukvara – att man drar nytta av GPU:n i annat än spel.

AMD_Llano_gaming

Men idag så är det just spel som förknippas med grafikkort och de första siffrorna ger oss en indikation av hur Llano kommer att prestera i spel. I Borderlands, Dirt 2, Far Cry 2 och Left4Dead2 ser Llano ut att ge mer en mer än tillräckligt högt bildfrekvens för att faktiskt göra spelen spelbara, medan i Crysis Warhead verkar varken Llano eller Sandy Bridge kunna erbjuda någon bra prestanda. Vi vet inte vilket testsystem som användes men troligt är att upplösningen man använt är 1366×768 eller högre.

Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
13 Årtal sedan

Nu är vi riktigt nära lansering! Bara hoppas att Llano levererar! Ganska fantastiskt om man kan pressa in så mycket CPU/GPU prestanda på 226mm2 yta. 🙂

13 Årtal sedan

Känns tyvärr lite meningslöst eftersom de flesta gamers ändå kommer att använda ett “riktigt” graikkort. Visst, det är bra för OEM-svenssons, men nog sällan far cry 2 och de andra spel som är med i testet

shaglord
13 Årtal sedan

En fråga. Llano heter alltså A4, A6 och A8. Det är lite missvisande för de är ju trots allt inte större än quad cores, eller hur? Betyder det då att A4 är dual core, A6 triple core och A8 är quad core? Vad står då den förvirrande siffran för? Med bulldozer förstår jag eftersom det är dubbel exekvering men Llano? /s

Laglorden
13 Årtal sedan

Hmm, hur många Execution Units har en i5-2300K? och vad är det? Finns det en sån?

-Boris-
13 Årtal sedan

[quote name=”shaglord”]En fråga. Llano heter alltså A4, A6 och A8. Det är lite missvisande för de är ju trots allt inte större än quad cores, eller hur? Betyder det då att A4 är dual core, A6 triple core och A8 är quad core? Vad står då den förvirrande siffran för? Med bulldozer förstår jag eftersom det är dubbel exekvering men Llano? /s[/quote] Hur förvirrande är då i5? Har inte 5 kärnor, däremot finns de med både 2 och 4. A4, A6 och A8 är enkla namn för att signalera klasser, som i3, i5 och i7, men har till skillnad från… Läs hela »