Specifikationerna för AMD:s efterlängtade prestandagrafikkrets Vega 10 XT sägs nu avslöjats i en ny drivrutinsuppdatering för Linux.

AMD planerar att släppa lös sin nya grafikkortsarkitektur innan slutet av årets andra kvartal. Än så länge har AMD hållit merparten av informationen om Vega bakom lås och bom. Men nu har specifikationerna för ett av de kommande grafikkorten baserade på den nya arkitekturen läkts i samband med en uppdatering till operativsystemet Linux. I AMD-drivrutinen för Linux har det nämligen lagts in stöd för Vega-arkitekturen som AMD själva bekräftat lanseras i juni månad.

Vega 10 XT når över 1,5 GHz klockfrekvens?

Grafikprocessorn som går vid namnet Vega 10 XT kommer enligt drivrutinen utrustas med fyra streamprocessorkluster med vardera 1 024 streamprocessorer. Totalt huserar Vega 10 4 096 Graphics Core Next (GCN) streamprocessorer och ska kunna leverera en beräkningskraft ligger på runt 12,5 TFLOPS (FP32) och jämna 25 TFLOPS i FP16 med en klockfrekvens runt 1 500 megahertz (MHz).

Klockfrekvenserna kalkyleras från det antal streamingprocessorer som Vega-arkitekturen sägs använda sig av och tidigare uppgifter om beräkningskraften i AMD:s Radeon Instinct MI25-grafikacceleratorer. Med det sagt har AMD inte avslöjat några uppgifter om klockfrekvenser eller specifikationer för Vega överhuvudtaget. Med tanke på att AMD:s Polaris GPU får kämpa för att ta sig över 1 400 MHz ska man troligtvis ta informationen om 1,5 GHz+ med en nypa salt.

GrafikkortVega 10 XT
Tillverkningsprocess:14nm
Shader Engines:4
Streamprocessorer:4 096
Beräkningskraft:12,5 TFLOPs
ROPs:64
Texturenheter:256
Hårdvarutrådar:8
Minnesbuss:4 096-bit
Minne:8 GB HBM2

Förutom nästan dubbla antalet streamingprocessorer som i Polaris 10 kommer Vega-baserade grafikkort att utrustas med upp till 8 gigabyte (GB) av High Bandwidth Memory 2 (HBM2) minne.

AMD har nämnt att toppkortet baserat på Vega-arkitekturen har en prestanda jämförbar med Geforce GTX 1080 Ti och Titan Xp från Nvidia. Något som kan visa sig vara sant om dessa siffror visar sig vara korrekta. Samtidigt indikerar nyligen läckta prestandaresultat att det åtminstone finns Vega-varianter med betydligt mer beskedlig prestanda.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel Lundqvist
7 Årtal sedan

Det står 2 304 i tabellen men 4 096 i brödtexten, antar att det är 4 096 som är det korrekta?