Grafikkortsarkitekturen Vega kommer att bli AMD:s första riktiga prestanda GPU på flera år och nu bekräftar tillverkaren att Vega lanseras detta kvartalet.

AMD har pratat om och demonstrerat sin nya Vega-arkitektur sedan slutet av förra året. Trots detta har grafikkort med den nya arkitekturen lyst med sin frånvaro på konsumentmarknaden. Nu ska det dock stå nära till hands när AMD själva bekräftar på Facebook att lanseringen av Vega sker senare i andra kvartalet. Uppgifterna bekräftar de tidigare rykten och spekulationer som cirkulerat kring AMD:s Vega-planer men kompletteras nu med ytterligare prestandademonstrationer.

AMD sägs på nytt visat upp sin Vega GPU under NAB-mässan i Las Vegas denna veckan. AMD visar bland annat hur Vega hanterar 8K-video i Adobe Premiere Pro CC 2017 samt hur grafikkretsen hanterar 4K post-processing.

8K 60 Hz
Dell visade upp en av konsumentmarknadens första 8K-skärmar på CES 2017

Medan AMD tidigare fokuserat på spel och gamers är NAB en mässa fokuserad på TV- och filmindustrin och visar att AMD har intresse av att få in ytterligare en fot även på denna marknaden. Vilket man även gjorde genom att lansera sin andra generation av dubbelkrets-grafikkortet Radeon Pro Duo.

Vad kan vi vänta oss av Vega?

Medan AMD själva inte avslöjat några detaljer kring Vega när det kommer till prestanda och specifikationer finns det många rykten att kika närmare på. Vega 10 sägs bli toppmodellen och hjärtat i Radeon RX Vega-serien. Vega 10 spås få upp till 4 096 streamprocessorer, 8 gigabyte HBM2-minne och en beräkningskraft som torde ge prestanda i GTX 1080-klass eller kanske högre. Med Nvidias lansering av Geforce GTX 1080 Ti lär AMD få kämpa för att ta sig längst upp på prestandatronen.

VegaVegaPolarisPascalPascal
GPUVega 10Vega 20Polaris 10GP102GP104
GrafikkortTBATBARX 480GTX TItan X PascalGTX 1080
Tillverkningsteknik14nm7nm14nm16nm16nm
TransistorerTBATBA5,7 Miljarder12 Miljarder7,2 Miljarder
Streamprocessorer4 096 st.4 096 st.2 304 st.3 584 st.2 560 st.
Beräkningskraft12 TFLOPS12 TFLOPS5,8 TFLOPS11 TFLOPS9 TFLOPS
Minne16GB HBM232GB HBM28GB GDDR512GB GDDR5X8GB GDDR5X
Minnesbuss4096-bit4096-bit256-bit384-bit256-bit
Bandbredd512 GB/s (?)1 Terabyte/s256 GB/s480 GB/s320 GB/s
PCI Express3.04.03.03.03.0
TDP225W150W150W250W180W
Lanseringsår20172019201620162016
Obs. Specifkationerna för AMD Vega baseras i dagsläget på obekräftade rykten.

Detta är dock endast spekulationer i dagsläget och informationen från grafikkortstillverkare i Taiwan är närmast oroväckande knapphändig i dagsläget. Vilket återigen pekar på en lansering mot slutet av andra kvartalet och inte de närmaste veckorna.

Testkörning av Doom 4K på AMD Ryzen och Vega – Våra första intryck

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
17 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
JB
JB
7 Årtal sedan

Ursäkta att jag lyfter fram följande. Ni på NHW har en oförmåga vad gäller användandet av diverse uttryck, vilket ofta medför minst sagt knepiga formulerigar. I denna artikel skrivs: “Nu ska det dock stå nära till hands när AMD själva bekräftar på Facebook att lanseringen av…” vilket förmodligen borde ha varit: “Nu är det nog nära förestående eftersom AMD på Facebook själva bekräftar att lanseringen av…”. Min rekommendation: Välj att skriva enklare istf att svänga er med en (språk-)ekvilibristik som ni inte behärskar, alternativt anlita en språkvårdare som kan korrekturläsa och rätta artklarna innan de publiceras. Beträffande lanseringen. Personligen känner… Läs hela »

Morkul
7 Årtal sedan
Reply to  JB

Jag är urkass på Svenska då det inte är mitt första språk så jag brukar inte klaga på andra.
Men snälla JB när man klagar på andras språkbruk kan man åtminstone stava korrekt själv, blir lite mer trovärdigt då 😀

JB
JB
7 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Ja – suck Morkul, ursäkta stavningen (ett missat “n”) av “formulerigar”, jag såg det men hann inte korrigera. INGEN är perfekt, skrev (skriver detta) med tummen på en surfplatta – utan rättstavningshjälp. Nu undrar jag dock bara, har budskapet gått fram till red? Det ligger inget självändamål i min klagan, alla behöver lite kritik emellanåt, tas det på rätt sätt så kommer det oftast ut något positivt. I ett tidigare inlägg anmärkte jag på den ofta klandervärda språkkvaliteten på kommentarerna, men denna kan självklart bero på flertalet faktorer, så jag lämnade då bara tips som möjligen skulle kunna leda till… Läs hela »

Morkul
7 Årtal sedan
Reply to  JB

Jag hade en smiley i slutet av min post som av någon anledning bara blev ett sträck, undrar varför. Vilket fall jag skrev det lite halvt på skoj då jag tyckte det var lite roligt att du hade enkla stavfel med i en post angående dåligt svenska.

Antar att poängen försvann med smileyn.

Nu är som sagt inte svenskan mitt första språk men “fömedlas”? Heter det inte förmedlas?

Edit: missade dessutom “fördighet” som borde vara färdighet antar jag?

Skit samma tycker som sagt bara det är lite roligt när personer som vill påvisa någonting gör exakt samma fel själv.

Tobbe
7 Årtal sedan
Reply to  Morkul

“… artklarna innan…” 😉 sry /dryga sig
Nä.. är det nåt som stör är det felvalda —->dem<—- …(ノಠ益ಠ)ノ彡┻━┻ ;9

Morkul
7 Årtal sedan
Reply to  Tobbe

Själv har jag som sagt inte svenskan som första språk, född i Danmark, lärde mig engelska och tyska i skolan och pratade till och med koreanska innan jag kom till Sverige. Faktiskt aldrig läst svenska i skolan, all skolsvenska jag lärt mig är ifrån läxläsning med barnen. En sak som är svårt med svenskan är de och dem och när det ska användas. Detta gäller speciellt om man pratar med någon som gick i grundskolan för 15+ år sedan eftersom reglerna för hur dem/de ska användas har ändrat på sig under åren. Är i alla fall vad jag har fått… Läs hela »

JB
JB
7 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Jag är tydligen på diskussionshumör för tillfället;) Jag tror det behövs ett visst mått av “språkpolisere” (eget ord:), precis som det mesta finns/behövs i vår verklighet. Förändring av språk pågår hela tiden, lyssna på eller läs något från 50+ år sedan – så annorlunda det är, men utarmning av språket kan vara direkt farligt. Kan man inte med språket kommunicera känslor och upplevelser, då är det riktigt illa. Att exempelvis beskriva kvaliteten på vad det än månde vara med bara två ord, bra eller dåligt, det ger ju inte direkt någon vägledning – eller hur? Du behöver inte leta länge… Läs hela »

JB
JB
7 Årtal sedan
Reply to  JB

Rättar mitt egna ord, “språkpoliseri” skulle det varit, rackarns tumme;) Vill bara tillägga, att även jag får på labben ibland. Umgås i kretsar där språket är viktigt; författare, journalister & mediafolk bl a, lätt hänt att bli påverkad. Klagar man på andra, som du nämner i din första kommentar till mitt inlägg, då får man räkna med “motangrepp”. Frågan är bara, i vilket syfte klagar man, klagar man för klagandets skull, eller vill man påverka i syfte att uppnå förbättring. I mitt fall gäller det senare. När jag själv blir korrigerad försöker jag lära mig, min ålder till trots så… Läs hela »

Morkul
7 Årtal sedan
Reply to  JB

JB du skriver: “Frågan är bara, i vilket syfte klagar man, klagar man för klagandets skull, eller vill man påverka i syfte att uppnå förbättring.” Problemet jag har med den inställningen är att öppet klaga eller intar en polisiär språkroll kommer aldrig leda någonstans för någon inblandad. Tar man däremot frågan lugnt i ett PM, om det är på ett forum eller som nu när det gäller NH artikelförfattare så kan man ta det via mail. Jag har haft denna diskussion hundratals gånger över årans lopp, alltid med samma resultat, ingen lyssnar på “språkpolisen”. Vilket i sig är lite synd… Läs hela »

JB
JB
7 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Kan nu bara konstatera att vi har olika uppfattning i ämnet. Att ingen lyssnar, och instämmer, verkar ju inte gälla i detta lilla enskilda fall. Jag gissar att mitt inlägg ändå tog skruv, att redaktionen fått något att fundera över – vilket i sig var mitt syfte. Det var länge sedan som människan lämnade apstadiets gutturala kommunikation. I vissa ungdomkretsar verkar det ha skett en återgång, i andra kretsar (eller enskilda skallar) väljer man att kommunicera med tecken “…(ノಠ益ಠ)ノ彡┻━┻ ;9”, hur intelligent är det – vilken väg skall vi välja? Tack för en givande diskussionsrunda där vi nu fått vädra… Läs hela »

Morkul
7 Årtal sedan
Reply to  JB

Tycker du ska läsa hela artikelserien på DN som jag länkade till så får du själv läsa angående forskning i ämnet. Den visar nämligen tydligt att ren konfrontation som “språkpolis” får oftare negativ inverkan än positiv, vanligast är dock att ingen bryr sig.

JB
JB
7 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Har läst, men instämmer inte. /jb

Morkul
7 Årtal sedan
Reply to  JB

Okay, försökte faktiskt bara bara snäll och peka på den forskning som finns i ämnet så att du i fortsättningen kan vara effektivare i din eftersträvan på att förbättra andras språkbruk.

JB
JB
7 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Morkul, jag kan ge dig rätt sett ur en synvinkel, man kan inte snabbt skola människor till bättre språkkänsla – kunskap, den måste grundläggas i skolan. Tyvärr är den trend vi ser idag att ungdomar inte läser litteratur en orsak till den negativa utvecklingen – vad gäller språket. Det är inte total och absolut felfrihet som jag förespråkar – om nu någon trott det, önskar bara få bort de mest flagrant dåliga formuleringarna. Jag tror att de inom sitt område utmärkta och skickliga redaktörerna löser detta, att med en extra genomläsning innan publicering avlusa texten från syftningsfel och dåliga ordval.… Läs hela »

JB
JB
7 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Du har så rätt Morkul – angående stavningen, tack för din uppmärksamhet. Surfplattan är tydligen inte riktigt rätt verktyg om man vill stava korrekt, skriver därför helt kort nu – så att tummen inte gör än mer fel. Som sagt, olika faktorer kan förlåta, som kanske även taskig syn och valt verktyg (i mitt fall, ser knappt skillnad på åäö när jag skriver i paddan).

Föreslår att vi släpper det här nu – du och jag, hoppas åtminstone redaktionen förstått poängen. Ha en bra dag! / jb

P86
7 Årtal sedan

Volta kommer innan årsskiftet har jag läst..Så Vega kommer nog inte bli så poppis..

JB
JB
7 Årtal sedan

I artikeltexten står det: “Vega 10 spås få upp till 4 096 streamprocessorer, 8 gigabyte HBM2-minne och en beräkningskraft som torde ge prestanda”, men i tabellen anges: “Minne 16GB HBM2”, vilket är det som gäller?

Kika gärna på videon – här:
https://www.techpowerup.com/232739/id-software-talks-amd-ryzen-hints-at-heavily-optimized-new-game-engine

/jb