Som en relativt ny aktör i minnesbranschen har AMDs satsning på internminnen för datorspelare hittills varit ganska ljummen, och dethar heller inte skyltats med ett väldigt utbrett sortiment. Nu tar tillverkaren nya tag med minneskitet RG2133, som bjuder på hög klockfrekvens och anpassning för RAM-disk.

Som namnet RG2133 antyder rör det sig om minnen med en klockfrekvens på 2 133 megahertz ur AMDs minnesserie Radeon Gaming Series. Kitet består av fyra DDR3 DIMM-moduler om 4 gigabyte, det vill säga en total minnesmängd på 16 gigabyte. Modulerna är anpassade för spänningen 1,65 volt, och med den höga frekvensen följer också något högre latenser på 10-11-11-20. Modulerna har även stöd för såväl AMD Memory Profile (AMP) som Intels minnesprofil eXtreme Memory Profile (XMP). Minnena är utrustade med värmespridare i lågprofil, och bör inte vara ivägen ens för de största av processorkylare.

AMD_ram

AMD Radeon Gamer Series RG2133  
Minnesmängd 4 x 4 GB
Klockfrekvens 2133 MHz
Latens 10-11-11-30
Spänning 1,65 V
Minnesprofil AMD AMP
Intel XMP

Fokus ligger delvis på entusiaster ute efter moduler som klarar av höga klockfrekvenser, men tanken är även att kitet ska ge en prestandaskjuts som delat grafikminne till de inbyggda grafikkretsarna i AMDs desktop-APUer. Det är inte heller en liten sådan det rör sig om, och AMD utlovar en prestandaökning på upp till 22% jämfört med långsammare moduler.

Sedan tidigare har AMD gett gratis tillgång till sin programvara RAMDisk för RAM-diskar, som låter användaren använda delar av internminnet för att skapa en virtuell lagringsenhet på upp till 4 gigabyte med oerhört snabb överföringshastighet. De som använder sig av tidigare minnesmoduler från AMD kan använda mjukvaran för RAM-diskar upp til 6 gigabyte, och för 14,99 dollar kan man köpa en licens för RAM-diskar upp till 32 gigabyte.

I samband med lanseringen av RG2133 uppdaterar AMD sitt RAMDisk-sortiment, och nu finns även möjligheten för diskar upp till 64 gigabyte, för den som sitter på den mängden internminne till övers. I skrivande stund så får alla kunder som köper ett kit RG2133 fri tillgång till just 64 gigabytesversionen av RAMDisk.

Prislappen för RG2133 ligger idag på 155 amerikanska dollar. Det är svårt att ge en precis siffra på vad den svenska prislappen kan landa på när eller om kitet lanseras i Norden, men en rimlig uppskattning vore omring 1300 kronor inklusive moms.


Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Viking1962
11 Årtal sedan

Om jag inte minns fel så var det väl väldigt dålig prestanda på AMDs minne? Dom hade ju testat med PerformanceTest och resultaten var väl inte så bra

Flyfisherman
11 Årtal sedan

1,65V?

Tex. alla processorer ur Intels 2:a (Sandy Bridge) och 3:e (Ivy Bridge) generations Core i3, i5 och i7 serierna skall endast ha minnen på 1,5V plus/minus 5%

Detta är enligt Intel pga. högre spänning ger ökad belastning på minneskonstrollern och CPU och därmed kortare livslängd.

MASSSWEDE
11 Årtal sedan

Håller med dig Flyfisherman. 1,65V är ju direkt dåligt.

Jag har 4 moduler i 1866Mhz 1.5V som är specade enligt JEDEC standarden 1.5V för just SDRAM DDR3.