I sidan om sina APUer och grafikkort för konsumenter satsar AMD stenhårt på servermarknaden där man nu offentliggjort delar av sina planer för 2014. Här får vi bland annat se en uppfräschad Opteron-serie, HSA för servrar och en 64-bitars ARM-processor.

AMDs strid på konsumentmarknaden för processorer är något sötsur, då tillverkaren är ledande inom integrerad grafik men fortfarande ligger en god bit bakom konkurrenten Intel i CPU-prestanda. Men trots det tumult som pågår på PC-plattformen så har AMD ett avsevärt starkt äss i rockärmen, servermarknaden, som man hoppas återta med en rad nya processorer med både X86 och ARM för lansering 2014.

Warsaw ger oss Piledriver i repris

Först ut av nyheterna är en uppdatering med kodnamnet Warsaw till nuvarande Opteron 6300-serien processorer med Piledriver-arkitektur, tillverkad i 32 nanometer genom Globalfoundries. Här rör det sig om en uppdatering i stil med hur Richland ersatte Trinity för konsument-APUer, med samma arkitektur i grunden men med en rad optimeringar för att kunna skruva upp klockfrekvenserna och/eller sänka strömförbrukningen.

Warsaw kommer vara kompatibel med nuvarande G34-sockel och tillhörande hårdvara, och man uppger en prestandaökning per watt på ungefär 20% från tidigare generation.

Berlin tar HSA till servern

Vad som är lite fräschare är den plattform som bär kodnamnet Berlin, som bygger på den kommande konsumentplattformen Kaveri, vilken använder sig av HSA eller Heterogeneous System Architecture. Vad det innebär är en övergripande arkitektur där CPU och GPU effektivt kan dela arbetsbördan, inte minst med hjälp av HUMA, eller Heterogeneous Unified Memory Access, som tillåter de båda processorerna att samtidigt läsa och skriva till en gemensam minnespool vilket i sin tur bland annat ska göra plattformen enklare att programmera till.

Berlin

Specifikationerna är inte helt oväntat väldigt lika mellan Kaveri och Berlin. Sistnämnda använder sig av fyra kärnor med den nyare Steamroller-arkitekturen, som parats ihop med en grafikkrets med Graphics Core Next-arkitektur, även om vi inte vet precis vilken ännu, och här är det istället TSMC som står för tillverkningen med sin 28-nanometersprocess.

Det finns här 4 megabyte L2-cache, 2 megabyte per par kärnor, stöd för fyra DDR3-minnesmoduler och en minnesbandbredd på 1 866 miljarder överföringar per sekund. Här utlovas åtta gånger högre effektivitet än nuvarande toppmodellen Opteron 6386SE.

Seattle – upp till 16 ARM-kärnor

Vi får även se nykomlingen Seattle som är intressant på flera synpunkter. Istället för att bygga vidare på en konsumentprocessor har AMD konstruerat en ny 64-bitars ARM-processor med 8 eller 16 Cortex-A57-kärnor. Seattle markerar en större rörelse mot ARM-plattformen för AMD, men det markerar även att ARM på allvar börjar få klor och kan hota X86 även för servrar, en marknad där just brist på stöd för 64 bitar varit en faktor som hållit arkitekturen tillbaka.

Seattle är byggd specifikt för servrar och ska vara betydligt mer optimerad än sina X86-baserade släktingar. Man har utrustat processorerna med bland annat krypterings- och komprimeringstekniker för att underlätta arbetsbördan, och AMD utlovar upp till 4 gånger mer prestanda än de X86-baserade Opteron X-processorerna och dess Jaguar-kärnor.

Ännu är AMDs satsning på ARM begränsad till server- och företagsmarknaden, men om arkitekturen får ett starkare fotfäste för persondatorer vore det inte omöjligt att AMD tar tillfället i akt och satsar på ARM-processorer även för konsumenter. Ännu är det X86 som står i rampljuset och AMD kommer vara ett väldigt intressant företag att följa framöver, med en fot i vardera arkitektur.

Warsaw

Både Warsaw och Berlin kommer lanseras under första halvan av 2014 medan Seattle dröjer till andra halvan samma år.

Relaterade nyheter:


Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments