För en prislapp på mellan 2 500 – 3 000 kronor ska AMD-processorn Zen SR7 prestera likvärdig med dubbelt så dyra Intel Core i7-6850K.

Zen SR7 sägs blir nya namnet på AMD:s snabbaste modeller på CPU-marknaden under 2017. Nu läcker det ut nya uppgifter om AMD:s Summit Ridge-familj av processorer som alltså blir de första på marknaden baserade på Zen-arkitekturen. AMD har länge skrytit om Zens ökade prestanda per klockcykel och det har talats om en återkomst på prestandamarknaden. Nu säger nya rykten att AMD mycket riktigt satsar på en betydligt högre prestandanivå än med tidigare processorer. Företaget ska lansera tre olika serier av Zen-baserade Summit Ridge-processorer – AMD Zen SR3, SR5 och SR7. Ett namnschema som påminner mycket om Intels Core i3, i5 och i7-serier.

amd-zen-sr7Toppmodellerna i Zen SR7-serien kommer att få upp till 8 fysiska kärnor och 16 trådar med AMD:s nyutvecklade flertrådsteknik. Enligt uppgifter ska det lanseras överklockningsvänliga varianter av Summit Ridge som ska få en prislapp på runt 5 000 kronor.

Zen SR7 presterar väl i flertrådade tester

Enligt tidiga prestandatester ska det dock räcka med en Zen SR7-modeller för runt 250-300 dollar, motsvarander 2 500 till 3 000 kornor, för att slå betydligt dyrare Intel-processorer på fingrarna. I Cinebenchs flertrådstest ska nämligen den åttakärniga Zen-processorn prestera likvärdigt med sexkärniga Core i7-6850K. Prestanda per kärna väger alltså fortfarande till Intels fördel. Prislappen på Intels sexkärniga modell är dock det dubbla med ett butikspris på dryga 6 000 kronor.

Zen överklockningHistorisk överblick av AMD:s alla CPU-familjer för entusiastplattformen

ArkitekturLanseringFlaggskepps CPUMax CPU-kärnorTeknikMinnesteknikTDP (toppmodell)
Zen2017AMD Zen SR78 st.14nm FFDDR495W
Piledriver (Vishera)2012-2014AMD FX-9590
AMD FX-8350
8 st.32nm SOIDDR3220W
125W
Bulldozer (Zambezi)2011-2012AMD FX-81708 st.32nm SOIDDR3125W

Hur Zen SR7 kommer att stå sig i mer enkeltrådade applikationer som spel och dylikt återstår att se. Samtidigt som man alltid ska ta obekräftade uppgifter med en stor nypa salt verkar det åtminstone som att AMD kan hävda sig betydligt bättre i prestandasegmentet med Zen. Vilka klockfrekvenser eller vilken specifik modell av Zen SR7 som prestandatestats mot Core i7-6850K är dock oklart.

AMD Zen SR7-inleder i januari

AMD sägs nu planera en lansering av Zen-arktiketuren och sina nya SR7 Summit Ridge-processorer den 17 januari. De nya processorerna ska använda sig av Socket AM4-plattformen med styrkretsen X370. Bland annat med stöd för DDR4-minne och NVMe-teknik. Lanseringen ska under första kvartalet följas upp av SR5 och SR3-serierna för mellanklassen. Alla Summit Ridge-processorer väntas dock få en prislapp på över 2 000 kronor och tillhöra AMD:s övre segment.

Svenska CPU-guiden

Processorer på Prisjakt.se

Rubrik

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
7 Årtal sedan

Mycket bra. Hur än det blir med Zen så ersätts min i7 Sandy Bridge med något nytt.

7 Årtal sedan

SR7 för 3000:- 8 kärniga som presterar som Intels 6 kärniga, ger inte för stort förtroende för prestandan direkt. Men överklockningsvänliga för -5000:- så med andra ord ska dom börja följa intel med att bara vissa som går att överklocka. Skeptisk fortfarande, men ska bli intressant & se.

7 Årtal sedan
Reply to  Arne Berg

Men med Intels nedgradering av skylake-e plattformen så får troligtvis AMD en chans igen.

7 Årtal sedan
Reply to  Arne Berg

Om AMD klarar av att göra en vettig moderkortsplattform, men det lär ju visa sig.

7 Årtal sedan
Reply to  Arne Berg

Men man lär ju vänta minst 1 månad efter release innan inköp. För som det var med bulldozer när den kom så var dom ju himmelriket, men visade sig efter ett tag att så inte var fallet. Så när glädjeruset över att vi får konkurrens i övre skiktet igen kanske man kan få riktig prestanda efter en månad eller så.
Ser fram mot ett intressant 2017 .Intel tappade massa intresse för mig med debaklet skylake-e men om inte AMD kan leverera så får man väl ta sig en titt på Purley-plattformen, men då blire dyrt.

7 Årtal sedan
Reply to  Arne Berg

men iförsig kanske exemplar som ska vara utvalda för extra överklockning ,om så lär det visa sig

7 Årtal sedan

Är lustigt att man bara får negativa saker om vad man tycker, men ingen verkar tycka nåt själva.
Var kanske lite negativ i mina kommentarer men det beror på att jag sett fram mot skylake-e plattformen sen sandy bridge bara fanns på papper & den plattformen blev inte vad som sas att den skulle bli (skylake-e) Ni får gjärna skriva om era tankar om detta, inte bara bua eller plussa.
Själv ser jag fram mot 2017 för att se om AMD plattformen blir nåt vettigt, vore kul tycker jag.