Vi kunde tidigare skriva om att AMD:s uppföljare på Llano, Trinity skulle lanseras mycket tidigare än väntat. Nya bilder avslöjar att Trinity gör entré redan under första kvartalet i år, men vi ser även ny information om deras mobila produktplaner fram till 2013. Tredje generationen prestanda-APU får namnet “Kaveri”, med tredje generationen Bulldozer “Streamroller”.

AMD lanserade Llano alldeles i slutet på andra kvartalet i år, och bröt mönster på CPU-marknaden. Den integrerade grafiken i Llano var i klass med diskreta grafikkort, och är del i AMD:s framtidsvision där processorprestanda inte är allt, utan att grafikprocessorn ska vara minst lika viktig för andra arbetsuppgifter än spel.

roadmap_mobile_337uwAMD Llano var från början en produkt som skulle lanserats 2010, men sköts upp med minst 6 månader av okända skäl men det var tal om dåliga yields på den nya 32nm-processen. På grund av förseningen kommer som är dess uppföljare att lanseras väldigt tätt inpå Llano. Vi kan tala av tidigare erfarenheter att “Production” ofta innebär en lansering en till två månader senare, vilket bekräftar tidigare uppgifter.

roadmap_mobile_5k73kSamtidigt som dessa bilder hittade ut, följade även produktplanerna för 2012 och 2013 med tillsammans med en hel armada nya kodnamn som AMD hjälpt till att bryta ned. Bland dess hittar vi plattformar för 2013, med idag okända specifikationer. “Streamroller” blir tredje generationen Bulldozer, och Bobcat-arkitekturens uppföljare kommer att heta “Jaguar”.

roadmap_mobile_1f79uTrinity som ersätter Llano, kommer med andra generationens Bulldozer-arkitektur vid namn Piledriver, och en grafikkärna som heter “London”. Det enda vi vet om Trinity idag är att den ska komma med fyra processorkärnor och grafikdelen blir baserad på en VLIW4-arkitektur som ska ge 50% högre GFLOPS än Llano. Något som talar inte bara för bra GPGPU-prestanda utan mycket högre spelprestanda.

Wichita och Krishna som vi rapporterat om finns här som ska komma med upp till fyra “förbättrade” Bobcat-kärnor, och integrerad sydbrygga vilket gör att de kan klassas som en SoC-krets. En intressant detalj är att även dessa kommer med “London”-grafik, alltså får vi se en VLIW4-baserad arkitektur även här, dock med lägre kaliber än den i Trinity. Hondo som ska användas till surfplattor, är i princip samma kret som Ontario/Desna sett till prestanda. Det är en omarbetad krets med onödig logik borttagen som inte behövs i surfplattor, för att få ned strömförbrukning.

Kaveri kommer att ersätta Trinity år 2013, ihop med tredje generationen Bulldozer som går under namnet Steamroller. Kabini och Samara kommer att ersätta Wichita, Krishna och Hondo som AMD:s ultramobila plattform och kommer med en nya processorkärna som heter Jaguar. Det enda vi vet om Jaguar är att det blir uppföljaren till Bobcat-arkitekturen.

roadmap_mobile_4t7qbAMD:s styrkretsar A70M och A60M som används till Llano kommer få leva kvar med Trinity så där ser vi inga nyheter mot vad de erbjuder idag. Men med SATA 6.0 Gb/s och USB 3.0 är frågan egentligen vad mer som behövs.

Styrkretsen Yuba som är integrerad i Wichita och Krishna ska komma med två SATA 3.0 – 6.0 GB/s, två USB 3.0 och ytterliggare integrering av funktioner som SD-kontroller för extra stöd av olika minneskort. Hudson A55T som ska användas ihop med Hondo, är egentligen densamma som A50M. Men återigen kommer den endast med det som är absolut nödvändigt för surfplattor, och inte så mycket därtill.

Stykretsarna för 2013 finns listade, men utan detaljer då det troligtvis är något AMD själva inte är helt säkra på i dagsläget. Bolton ska användas ihop med Kaveri, Yangze med Kabini och slutligen Salton ihop med Samara.

roadmap_mobile_2u7lfVi avrundar det hela med hur AMD positionerar ut sina nya produkter år 2012. Under andra kvartalet ska Comal-plattformen och Trinity helt ersatt Llano, och framåt sommaren ska Deccan-plattformen med APU:erna Krishna och Wichita lanseras och ersätta Brazos till större del. Plattformen Brazos T, som innehåller Hondo APU:n ska lanseras andra kvartalet 2012. Hondo lanseras troligtvis i samband med lanseringen av Windows 8.

Källa: 3DCenter

Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Bra med långtgående planer för AMD! Härligt med Trinity redan i början på 2012. Lite synd att Krishna och Wichita dröjer till sommaren.