Efter lång väntan har AMD hållt i sitt årligen Analyst Day som blev uppskjutet från november till så sent som igår. Förutom ett helt förändrat företagsfokus, släpper man nya produktplaner för det kommande året.

AMD har lyckats hålla locket på och sent igår var första gången som de öppet diskuterade vad som pågår inom företaget. Produktplanerna ser ut som väntat med ett fåtal nya detaljer. Även de första tecknen på att AMD drar sig ur entusiastmarknaden kunde man läsa mellan raderna under Analyst Day, och vad som står klart är att företaget kommer satsa på en mycket bredare marknad än tidigare.

Brazos_2.0_enhancements

Först ut har vi Brazos 2.0, och det låter precis lika intressant som det är. Det är samma arkitektur sedan tidigare. Brazos 2.0 kommer dock med en mer avancerad Turbo Core-teknik än tidigare, samt inbyggt stöd för USB 3.0. Att det är en snarlik plattform mot vad man erbjudit tidigare gör att den kommer ut på marknaden snabbare än om man använt en helt ny.

Krishna och Wichita som skulle ha ersatt Brazos-plattformen, slopades. Anledningen var att de skulle blivit dyrare att tillverka på 28nm-tekniken, och att efterfrågan på 28nm är för hög på annat håll vilket gör att kapaciteten inte räcker till. Brazos är AMD:s mest lyckade plattform någonsin med över 30 miljoner sålda exemplar under förra året. Rory Read pushade för att Brazos var snabb, enkel och billig att tillverka idag. När Brazos lanserades var tillgången dålig vilket skadade deras relation med tillverkarna, ett misstag de inte tänker upprepa. Vi hade gärna sett en ersättare till Brazos, men samtidigt frågar vi oss själva om det faktiskt behövs med tanke på vad Intel erbjuder med Atom?

Client_Roadmap_2012

Hondo blir ett nytt tillskott, dock är den baserad på Brazos. Det är en störmoptimerad plattform med samma specifikationer som en C-50, med två Bobcat-kärnor klockade till 1 GHz och 80 Radeon-kärnor på 280 MHz. Skillnaden är att man fått ned strömförbrukningen till 4,5W, och parat ihop den med en strömsnålare och därmed mindre funktionell sydbrygga. Hondo kommer direkt att rikta sig mot surfplattsmarknaden, men även de som vill bygga en bärbar dator av plattformen.

Trinity ska erbjuda 2 – 4 Piledriver-kärnor och en grafikkrets med stöd för DirectX 11. Denna grafikkrets kommer att baseras på VLIW4-arkitekturen vi hittar i Cayman, med de senaste video-teknikerna som återfinns i deras GCN-arkitektur som används i HD 7000-serien. På den mobila sidan ska man ha gjort stora framsteg med Trinity över Llano sett till strömeffektivitet. AMD kommer därför att erbjuda 35W-modeller i det ordinarie segmentet, för att sedan ha 17 – 25W-modeller för den ultratunna marknaden. Trinity kommer troligtvis att anlända på marknaden mot slutet av andra kvartalet/juni, och finns redan nu hos AMD:s partners.

Vishera blir det som ersätte Komodo. Komodo skulle kommit med 10 kärnor, inbyggd PCI Express och trekanalsminne. AMD säger att de istället valde att utnyttja exakt samma socket och infrastruktur som tidigare, och resultatet blev Vishera. Piledriver-kärnorna vi även hittar i Trinity ska komma med prestandaoptimeringar, såväl som högre klockfrekvenser än Bulldozer. Förhoppningsvis så klarar Visheras 8 kärnor av att klocka högre än vad Komodos 10 hade gjort. Det här innebär också att man kommer använda samma infrastruktur som tidigare, alltså socket AM3+. Vishera bör anlända under hösten/oktober, ungefär ett år efter att Bulldozer och FX-serien lanserades.

Client_Roadmap_2013

Under 2013 finns däremot massor med nyheter, och allt bygger på 28nm – nästan. Vishera stannar kvar i entusiast- och prestandasegmentet under året på 32nm, så där syns tyvärr inga ändringar till från företaget.

Kabini ersätter Brazos 2.0, och utrustas med 2 – 4 Jaguar-kärnor. Jaguar är nästa generations Bobcat, med både prestanda och strömoptimeringar. Kabini utrustas även med AMD:s GCN-arkitektur på grafikfronten. Att Brazos inte får en ersättare förrän 2013, beror på att de vill kunna erbjuda plattformarna i tillräckligt höga kvantiteter för att täcka tillverkarnas efterfrågan som vi skrev tidigare.

Tamesh är ett helt nytt namn för oss, och ersätter Hondo. Tamesh kommer utrustad med två Jaguar-kärnor, och även här ser vi AMD:s GCN-arkitektur. Det enda vi kan säga är att Tamesh ska få lägre strömförbrukning än Hondo, och att AMD:s nyrekryt Lisa Su sa att AMD är kapabla att skala x86-arkitekturen under 2W. Om detta gäller just den här plattformen eller någonting längre fram i tiden låter vi vara osagt. Både Kabini och Temash blir företagets första kretsar någonsin där man byggt in sydbryggan på samma bit kisel, för att skapa en systemprocessor/SoC.

Kaveri blir uppföljaren på Trinity och kommer byggas på 28nm. Troligtvis är det här med GlobalFoundries 28nm HPP-teknik (High Performance Plus), som är en vidareutveckling av deras nuvarande 32nm-teknik de använder sig av i dagsläget. Kaveri utrustas med 2 – 4 Steamroller-kärnor, som i sin tur är en vidareutveckling av Piledriver som återfinns i Trinity och Vishera. Även här ser vi att man använder GCN-arkitekturen, men troligtvis handlar det om nästa generation: Sea Islands. Nytt med Sea Islands ska bli att processorn och grafikkretsen ska kunna ta del av varandras minne, och på så vis effektivare dela information och data med varandra.

Entusiastmarknaden, var tog du vägen?

En sak gjordes klar igår, att AMD kommer fokusera på de framtida konsumentmarknader och applikationer som det håller på att banas väg för. Med detta blev slagorden Cloud, Consumerization och Convergence. Att ha ett moln och ekosystem som binder samma våra produkter efterfrågas mer hos konsumenter, och flera produktsegment håller på att sammanvävas till någonting nytt.

När vi pratar om AMD och Intel har man alltid haft entusiastmarknaden, hög prestanda och överklockning i bakhuvudet. Det blev tydligt under gårdagen att det nya AMD har helt andra planer. Förutom det som kunde tydas mellan raderna av de som talade på scen, ser vi även att Vishera blir långlivad då den kommer finnas kvar under 2013 och även få slåss mot Intel Haswell. De har för avsikt att satsa fullt ut på deras Fusion-koncept, och att få mer mjukvara att stödja deras APU:er. Men är det verkligen en ersättare till den traditionella processorn?


Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Jag tycker detta ser bra ut. AMD ligger före Intel sett till CPU+GPU lösningar. Så känns helt naturligt att de satsar stenhårt på APU:er.

Borde inte en Bulldozer modul kunna vara strömsnålare än en klassisk dubbelkärnig prolle? Kan det vara så att de lyckats optimera Trinitys Piledriver kärnor så att Bulldozer inte slukar en massa ström som med FX processorerna som finns ute idag?

En jättebra skriven sammanfattande artikel också Jacob! 🙂

flopper
12 Årtal sedan

28nm, 22nm, snart tar det stopp om inte ny teknik tas fram 😉

Tempel
12 Årtal sedan

Blir tungt att vara entusiast i framtiden med bara en spelare på marknaden och priser där efter. Men sett krasst ekonomiskt så gör AMD rätt det var ett helvete att få tag på min E-450 och det blev till slut en beställning från tyskland så det är sjuk efterfrågan på de produkterna.

Dock så är jag mest intresserad av vilka socklar de kommer att använda.

PsynoKhi0
12 Årtal sedan

Det är en lite väl hastig slutsats att säga de kommer att strunta i entusiastmarknaden. Rory Read tänker först och främst på att göra företaget lönsamt bara… Bulldozer har fått dåligt rykte, och Analyst Day är AMDs chans att lugna ner sina investerare. Man betalar ju inte fakturor med e-peen 😉

this
12 Årtal sedan

[quote name=”smartidiot89″]Utifrån vad de släppt har de inget nytt planerat för just det segmentet under 2013. Troligtvis är det i väntan på 2014 med “True Fusion”, mellan CPU och GPU man väntar på innan man släpper något nytt. Hur marknaden och applikationerna kommer se ut då kan nog ingen svara på i dagsläget :-)[/quote]
Ja och då är ju Intel nere på 14nm så det lär inte bli lätt att få fram en entusiast processor för AMD som lär vara kvar på 28nm då.