AMD lanserade för drygt en månad sedan deras senaste serie Opteron-processor vid kodnamn Abu Dhabi, Seoul och Delhi. Enligt de senaste produktplanerna blir de nya processorerna långlivade och blir inte ersätt förrän mitten av 2014 av nya processorer och APU:er.

Abu Dhabi erbjöd inga revolutionära nyheter mot föregående Interlagos utan kommer med samma antal kärnor, klockfrekvenser, cacheminne och utsatta TDP-värden. Skillnaden är i den underliggande arkitekturen, Piledriver, som enligt AMD erbjuda mellan 7 och 40 procent högre prestanda i serverapplikationer. Förutom Abu Dhabi och Opteron 6300-serien är Seoul och Delhi på gång i 4300- och 3300-serien med åtta kärnor för socket C32 respektive AM3+.

L_AMD_server_CPU_roadmap

Nu avslöjar de senaste produktplanerna att en ersättare ligger hela sex kvartal bort i tiden. Det framgår inga detaljer om processorerna förutom att de ska tillverkas på en 28 nanometerteknik. Deras högpresterande alternativ kommer troligtvis baseras på den tungt reviderade Piledriver-arkitekturen, Steamroller. Dessa processorer blir 2P- och 4P-kompatibla, vilket innebär att de kommer användas för moderkort med stöd för två eller fyra processorer.

Det lägre segmentet kommer bestå av både vanliga strömsnåla processorer samt APU:er – processorer med inbyggd grafik. Det är möjligt att det här segmentet kommer använda sig av företagets Freedom Fabric och teknik från förvärvet Seamicro, samt inkludera deras framtida serverprocessorer baserade på ARM-arkitekturen. Vi saknar tyvärr någon mer konkret information då AMD inte gått ut med något officiellt.

Vi finner det något oroväckande att det här är produkter byggda på en 28 nanometerteknik. I mitten av 2014 bör 20 nanometer finnas tillgängligt och inte minst kan vi vänta oss att Intel håller på att göra sin övergång till 14 nanometer. I teorin skulle det innebära att Intel har fyra gånger så hög transistorbudget för sina processorer och det bör även ge stora fördelar i strömeffektivitet. Men vi låter tiden utvisa om AMD fortfarande har vad som krävs för att dra en kanin ur hatten med vad det nu är som är på gång.

Källa: Worldhostingday via CPU World


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
11 Årtal sedan

14nm är långt borta. om senaste tidens Intel forskning är korrekt.

11 Årtal sedan

Ja, just kaniner ur hatten är vad AMD verkar behöva…