Det har på senare tiden gått dåligt för AMD med låg omsättning, förlustkvartal och det ryktas om att kritiska produkter blir försenade. Nu ska företaget ha anlitat investmentbanken JP Morgan Chase för att utforska alternativa vägar för AMD.

Enligt tre källor till Reuters ska AMD anlitat JP Morgan Chase för att utforska vilka strategiska alternativ som finns för företaget och olika sätt att dra in pengar. Det här efter att företagets aktie sjunkit med hela 60 procent senaste året och att processortillverkaren nu värderas till endast 1,4 miljarder dollar. Det är till stora del på grund av den förändrade marknaden där ultramobila enheter som smartphones och surfplattor ökar i försäljning på bekostnad av PC-marknaden.

AMD tillkännagav tidigare i år en mer flexibel strategi där de inte skulle vara beroende av x86-arkitekturen utan ta andra alternativ om det skulle vara till dess fördel. Det är nu inte länge sedan AMD gick ut med att de ska göra serverprocessorer baserade på den kommande ARMv8-arkitekturen. På konsumentmarknaden är dock deras produktplaner inte lika självklara och en sann lösning för surfplattor ligger långt borta i tiden.

Till skillnad från Intel så saknar AMD resurser att pumpa in i forskning och utveckling, för att anpassa sig till nya marknader. En alternativ lösning är att köpa upp bolag med den intellektuella egendom som krävs men med endast 279 miljoner dollar i kassan, skulder på cirka 2 miljarder dollar och allt sämre kvartalsrapporter gör inga uppköp till ett alternativ. Som grädde på moset är det tal om att AMD kanske inte har de finansiella möjligheterna som krävs för att investera i ny teknik. Att antingen sälja av delar, patent eller att bli helt uppköpt av ett större bolag skulle därför kunna vara ett alternativ.

AMD förnekar dock planerna på att sälja av bolaget:

“AMD:s styrelse och ledning tror på den strategi företaget driver för närvarande, för att driva tillväxt på lång sikt genom att utnyttja AMD:s hög differentierade teknik och tillgångar är rätt strategi för att öka aktieägarvärdet. AMD söker inte aktivt en försäljning av företaget eller betydande tillgångar vid denna tidpunkt,” säger Drew Prairie, talesperson för AMD.

I samband med AMD:s uttalande sjönk aktievärdet med ytterligare fyra procent. Uttalandet kommer knappast som en överraskning då AMD har som policy att inte kommentera rykten och deras dementi bör därför tas med en nypa salt.


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
14 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Segen01
Segen01
11 Årtal sedan

Hemska tanken!

Tempel
11 Årtal sedan

Illa, frågan är vilka som har pengar och vilja mer Apple, fast de har ju å andra sidan redan valt sida med sitt ARM engagemang eller? Kanske GF och deras ägare är intresserade.

Swedish Berserk
11 Årtal sedan

Inte bra alls. Får hoppas att IBM hade köpt upp dom men det är antagligen inte särskilt sannolikt.

Tempel
11 Årtal sedan

IBM lär inte köpa dom, IBM är ett tjänsteföretag idag och även om dom fortfarande håller på med en hel del forskning så är det på områden där de förväntar sig stor marginal och x86 är inte ett sånt område idag.

Apple, Samsung eller kanske Lenovo med kinesiska staten i ryggen.

Äpplet äter AMD-kaka
Äpplet äter AMD-kaka
11 Årtal sedan

Apple skulle mycket väl kunna äta upp AMD, frågan är bara vad som skulle hända isf..

Tempel
11 Årtal sedan

Apple är jag faktiskt tveksam till, dels har dom sitt engagemang i ARM. Sen har ju Apple tappat en hel del i börsvärde.

http://www.svd.se/naringsliv/digitalt/apples-kraftiga-ras-minus-100-miljarder-dollar_7659414.svd

Minus 100 Miljarder US$

Viking1962
11 Årtal sedan

Hemska rykten ni kommer med då. Hoppas att det inte stämmer.

Sgt. Stinger
Sgt. Stinger
11 Årtal sedan

Ni missar alla det största problemet: AMD skulle bli av med sin x86-licens vid försäljning då den är “non-transferable”!

cresoll
11 Årtal sedan

Kanske dags för oljeshejkerna att pumpa in pengar i AMD.

Tempel
11 Årtal sedan

Vem som äger bolaget spelat inget roll så länge bolaget är intakt när det gäller licensen.

nILGot
11 Årtal sedan

Det borde ju kunna börja rulla in lite pengar i kassan när nya spelkonsollerna släpps. OM nu ryktena stämmer om att de alla? ha kretsar från AMD.

mcnaldo
11 Årtal sedan

Med tanke på hur AMD har misskötts de senaste åren är det här nog det bästa som kan hända. I min mening har företagets ledning med all önskvärd tydlighet visat sin inkompetens att leda ett företag som hela tiden måste ligga i framkant och pusha på utvecklingen för att kunna överleva. Frågan är bara vilka som kan köpa dem och har råd att vända utvecklingen. Personligen tror jag att det nästan är tvunget att vara ett amerikanskt bolag vilket gör att jag skulle gissa på Apple, IBM eller Qualcomm. Annars hade det varit intressant att se vad t.ex. Samsung kunde… Läs hela »

S0urcerr0R
11 Årtal sedan

Jag hoppas för guds skull inte att några oljeshejker eller andra slavhärskarkapitalister från kina eller sydamerika förvärvar AMD. Såna krafter har redan erövrat tillräckligt många västerländska företag. Nä.. Vad jag hoppas att AMD gör är att tillverka ett eget in-house programmerat OS som ska vara ordentligt hårdvaruopptimerat. Windows och nuvarande Linux-distros är väldigt tungkörda. Men om man skulle kunna köpa en AMD-APU och ha möjlighet till ett lightweight OS med ett ordentligt SDK i stil med iOS som både utnyttjar cpu och gpu till max, så tror jag att AMD skulle kunna locka många kunder som annars inte ser AMD… Läs hela »