Det har varit mycket prat om vad Google har gjort för att förbättra det grafiska flytet i version 4.1 av Android (Jelly Bean), men det visar sig att Google även har satsat på att ge ljudupplevelsen en välbehövlig skjuts framåt. Inte bara med en bredare funktionalitet utan även faktisk ljudkvalité.

Android 4.1 “Jelly Bean” kommer bland annat ge stöd för ljud ut via USB och flerkanalsljud (exempelvis surround) via HDMI samt något som Google kallar för “low latency audio” (låg latens audio).

En låg latens (fördröjning i svarstid) är en viktig faktor för att kunna skapa så bra återgivning som möjligt av musik och ljud, och detta är något som länge varit en av Android’s svagare punkter, framför allt jämfört med iOS. Detta har fått många utvecklare av musikapplikationer att lämna Android och dessa vill nu Google försöka locka tillbaka.

Under senaste Google I/O så meddelade utvecklarteamet bakom Android att man har gjort stora förbättringar för att få ner latensen, bland annat genom införande av en “fast mixer” för ljud-API:erna att använda sig av och andra mer enhetsspecifika optimeringar. Som exempel nämnde dem att Galaxy Nexus tidigare hade latenser runt 100 millisekunder, men som nu, med Jelly Bean, låg på 12 millisekunder.

jb-android-4.1

Google vill så småningom komma under 10 millisekunder och påpekar att det är ett fortlöpande arbete som framförallt innefattar enhetsspecifika optimeringar. Galaxy Nexus är en enhet som Google själva har mer inflytande på och de menar att andra enheter inte kommer få så pass radikala förbättringar än. I framtiden vill Google gärna kunna sätta en maxgräns för tillverkarna på hur stor latens de får ha i sina enheter, men så långt har de inte nått ännu.

Kanske det viktigaste att ta med sig från denna nyhet är att Google nu har börjat intressera sig för och prioritera ljud. Som nämnt innan så trycker de själva på att detta är ett fortgående arbete som kommer fortsätta att förbättras ytterligare i kommande uppdateringar. En utveckling vi med spänning kommer hålla ögonen på!

För mer information rekommenderar vi att titta närmare på källorna.

Källa: CreateDigitalMusic, YouTube Google I/O (1, 2)


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Wingman
11 Årtal sedan

Betyder det att vi kan vänta oss enheter som kan nyttja dac/hörlursförstärkare via mini usb?