Megauploads stängdes ned av amerikanska myndigheter dagen efter den globala Blackout-protesten, där flera stora sidor stängde ned i protest mot SOPA och PIPA-lagarna i USA. Bara 15 minuter senare är den första sidan av många nere efter DDoS-attacker från gruppen Anonymous.

De kontroversiella SOPA och PIPA-lagarna som håller på att revideras i den amerikanska kongressen gjorde att ett flertal sidor; bland annat Wikipedia stängde ned sin engelska sida den 18:e januari i direkt protest mot lagförslagen. Bara dagen efter den globala protesten så slog FBI till mot världens största uppladdningssite, Megaupload där flera greps och anklagas för att bland annat ha hjälpt till att distribuera upphovsrättsskyddat material medvetet.

Bara 15 minuter efter att nyheten om Megaupload kom ut, så hade gruppen Anonymous som varit inaktiva under flera veckor utfört DDoS-attacker (Distributed Denial of Service) mot flera amerikanska myndigheter och skivbolag i vad de kallar för Operation Payback. Man ska ha haft en topp på 5 635 LOIC-deltagare (Low Orbit Ion Cannon), men troligtvis även tillgång till flera botnet. Enligt Anonymous ska dock antalet deltagare varit närmare fem gånger så högt, och majoriteten ska ha varit vanliga privatpersoner som sett det som ett sätt att protestera mot de föreslagna lagarna i USA.

LOIC

Det är troligt att det var en redan planerad operation på grund av SOPA och PIPA, men att den triggades igång tidigare än planerat efter att de första uppgifterna om Megaupload kom ut. Sidorna som bombarderades av DDoS-attacker ser ni i listan nedan. Det här är även utan tvekan den största attacken någonsin Anonymous ligger bakom.

  • RIAA.com (Recording Industry Association of America
  • MPAA.com (Motion Picture Association of America)
  • UMG.com (Universal Music Group)
  • BMI.com (Broadcast Music, Inc.)
  • WMG.com (Warner Music Group)
  • FBI.gov (Federal Bureau of Investigation)
  • Copyright.com (Copyright Clearance Center)
  • Whitehouse.gov
  • Justice.com (Department of Justice)
  • Hadopi.fr

Attackerna koordinerades med Twitter

twitter

Anonymous Sweden heter det Twitter-konto som koordinerade attackerna mot samtliga sidor där man systematiskt gick efter dem så fort de kom online igen.

“Twitter censurerades, trender och hashtags togs systematiskt bort.”

Samtidigt som det pågick tog Twitter systematiskt bort så kallade trender som skapas via #hashtags relaterade till operationen, däribland #opmegaupload och #oppayback, efter att det inom bara några minuter fick stor uppmärksamhet. Även Anonymous Sweden slutade skriva efter ett tag, men om det är Twitter som låg bakom det kan vi endast spekulera i. Attackerna väntas fortsätta under hela nattens gång, men mer är på gång.

Förutom dessa attacker ska många fler vara planerade. Högst på listan står de amerikanska myndigheterna men även företag som öppet stödjer SOPA och PIPA, däribland många inom film och skivindustrin, men även spelindustrin.

Subscribe
Notifiera vid
12 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Farrisen
12 Årtal sedan

Ganska så lyckad “OP” i min åsikt, den pågår fortfarande i skrivande stund, och det är nog -några- sidor till som ligger på listan.

IRC-kanalen är lite överbelastad för tillfället, men det verkar “flyta på” i vilket fall somhelst 🙂

Kvicken
12 Årtal sedan

hahaha, blir glad varje gång något sånt här händer.
alla möjliga människor enas och sammarbetar mot ett hot. -det är underbart. 😀

hawkie
12 Årtal sedan

fbi.gov kommer man åt, men det tar en stund.

Farrisen
12 Årtal sedan

[quote name=”hawkie”]fbi.gov kommer man åt, men det tar en stund.[/quote]

Jao den var dock “Tangodown” för en stund sen, de verkar som att de jobbar för fullt med att få den “stabil”

Farrisen
12 Årtal sedan

Fbi.gov är ganska så TangoDown nu 🙂

hawkie
12 Årtal sedan

Twitter rensar fortvarande trender och hashtags. Vet inte varför twitter lägger sig i.. vill man tappa alla användare till G+ kanske.

MYB
MYB
12 Årtal sedan

FORCA Anonymous!!!!

flopper
12 Årtal sedan

Om tillräckligt många gör uppror kan ingen lag gå igenom eller behållas. 😆

Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Ja jisses säger jag bara. Då är det igång igen. Anonymous är deras attacker fortfarande igång i skrivande stund?

POE
POE
12 Årtal sedan

Att de aldrig tänker till och går till attack på deras mail-servrar istället för webbsidor… Vad skadar mest? Dessa tunga webbsidor är ofta CDN-baserade ändå och kanske bara slutar att fungera för vissa, medan det flyter på som vanligt för resten.

Det är för övrigt intresseant hur fbi.gov nu pekar mot ett IP-nummer vars PTR är satt till vip.scrubbingcenter.com. Anti-DDoS-tjänst mån tro?