I strålkastarljuset på Apples utvecklarkonferens WWDC står en ny allt-i-ett-dator, Imac Pro, med upp till 18 kärnor och Vega-grafik.

Ikväll direktsänds Apples årliga utvecklarkonferens WWDC, som förutom ett uppdaterade operativsystem till både datorer och mobila produkter, även har medfört en rad nya hårdvaruuppdateringar. Macbook-familjen har fått Kaby Lake-processorer för bättre prestanda per watt, medan existerande Imac-modeller har fått Thunderbolt 3, snabbare processorer och Radeon RX 500-grafik.

Men den kanske största nyheten är den nya allt-i-ett-lösningen Imac Pro som bryggar gapet mellan konsumentdatorerna i Imac-familjen och den cylinderformade arbetsstationen Mac Pro.

Imac Pro använder samma 5K-skärm som även huserar i den uppdaterade varianten av Imac på 27 tum, men under huven används en betydligt kraftfullare hårdvaruplattform.

Upp till 18 kärnor

Medan vanliga Imac uppgraderas med Kaby Lake-processorer utrustas Imac Pro med Intel Xeon-processorer med antingen 8, 10 eller 18 kärnor. Det här är första gången vi har sett den här typen av processorer i en allt-i-ett-dator, vilket enligt Apple har krävt ett uppgraderat kylningssystem med två fläktar som utlovas ge 80 procent bättre kylningförmåga än vanliga 27-tums Imac.

Imac Pro
Skärm27 tum
5120 x 2880
ProcessorIntel Xeon med 8/10/18 kärnor
MinneUpp till 128 GB DDR4 med ECC
GrafikkretsOkänd Radeon Vega-krets
Anslutningar4 x USB-A
4 x USB-C med Thunderbolt 3
SD-kortplats (UHS-II)
Ethernet (10 Gb/s)

Processorn kombineras med upp till 128 GB DDR4-minne med ECC-stöd. Vad som inte framgår är vilka andra minneskonfigurationer som finns tillgängliga, och inte heller huruvida minnet kan uppgraderas i efterhand.

Vega-grafik

Under presskonferensen har Apple lyft sitt nya grafik-API Metal 2, som ska erbjuda bättre prestanda och stöd för externa grafikkort via Thunderbolt 3. Men särskilt intressant för Imac Pro är att den kommer använda sig av AMD:s nya grafikarkitektur Vega.

Tyvärr slutar detaljerna redan vid namnet, och det framgår inte över huvud taget vilken krets som används. Det vore inte orimligt att det handlar om en Radeon Pro-krets som någorlunda motsvarar de Firepro-kort som används i Mac Pro, men i nuläget är det svårt att ens spekulera om.

10 Gb/s ethernet och Thunderbolt 3

I anslutningsväg presenterar Apple inte en komplett lista, men radar upp ett antal intressanta specifikationer. Dels finns inbyggt stöd för ethernet med 10 Gb/s, men även Bluetooth 4.2 och fyra Thunderbolt 3-portar via dubbla Thunderbolt-kontroller.

Till skillnad från bärbara Macbook Pro har däremot SD-kortplatsen inte fått stryka på foten. Istället har den uppdaterats till en läsare med stöd för UHS-II.

Startpris: 5 000 dollar

I likhet med andra Pro-märkta produkter i Apples sortiment blir Imac Pro inte en billig historia. Startpriset blir 4 999 dollar, vilket kan komma att motsvara uppåt 50 000 kronor på den svenska marknaden när den lanseras i december. Apple menar dock att priset är konkurrenskraftigt jämfört med att köpa snarlikt prissatta stationära datorer med en separat 5K-skärm.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments