De svenska LTE-näten har expanderat kraftigt under det senaste året, men Iphone-ägare har fått stå utan då svenska operatörer inte använt sig av de frekvenser Iphone 5 har stöd för. De nya modellerna ska nu dock ge stöd för de vanligaste svenska frekvenserna.

När Iphone 5 lanserades förra hösten introducerades stöd för LTE, men med nackdelen att de band som stöddes inte var de som användes av de svenska operatörerna. De primära banden som Iphone 5 använde sig av var 850 megahertz respektive 1 800 megahertz, band anpassade för den amerikanska marknaden och vissa länder i Europa – dock inte Sverige.

Bland de svenska operatörerna är det Telenor i samarbete med Tele2 som har det mest utbredda nätet, i ett samarbete som kallas Net4mobility. I tätorterna används delvis 2 600 megahertz av alla större operatörer, som förra hösten gav hastigheter på upp till 100 megabit per sekund och som i sin tur marknadsfördes med mer realistiska 80 megabit per sekund.

utbyggnad

Den amerikanska telefonen kom inte överens med svenska nät

Det mest använda nätet är dock på 900 megahertz, en frekvens som valdes för att kunna upprusta existerande GSM-celler med LTE och på så sätt kunna bygga ut LTE-nätet betydigt snabbare än om nya master och celler behövt användas och få en räckvidd tänkt att fungera även på landsbygden och på så sätt kunna avlasta 3G-nätets datatrafik.

Till en början var LTE främst använt för mobila bredband och oerhört få abonnemang för konsumenter hade ens möjlighet till tekniken, vilket gjorde efterfrågan på LTE i Iphone något mindre vid lansering. När LTE i telefoner fick en större utbredning framåt årsskiftet och framför allt i våras, då LTE för mobilabonnemang rullades ut på allvar, stod Apple tomhänta, något som bidragit till tappade marknadsandelar.

Net4mobility och Telia har under våren byggt ut vissa master i Sveriges största städer med 1 800 megahertz LTE, det band som tidigare endast använts till 3G, men det är en utbyggnad som gått långsamt och fortfarande inte fått någon större utbredning. På de frekvensbanden står Telia idag med störst stöd.

Bredare stöd med de nya modellerna

Med de två nya Iphone-modellerna, 5S och 5C, tillkommer dock stöd för en rad nya band, däribland band 8 som innebär stöd för 900 megahertz. Det innebär att Iphone-kunder med dessa modeller kommer kunna använda sig av det mest utbredda nätet i Sverige för hastigheter på upp till 30 eller 60 megabit per sekund (beroende på bandbredd och hur operatörerna väljer att marknadsföra sina hastigheter).

Utöver 900-megahertzbandet har de nya Iphone-modellerna stöd för det 800-megahertzband som används av bland annat Telia, Hi3G (operatören Tre) och i viss utsträckning Net4mobility (som tidigare nämnt, operatörerna Telenor och Tele2). Det existerande 1 800-megahertznätet bör fortsätta byggas ut under det kommande året.

mast

Det syns även stöd för band 7, det vill säga det 2 600-megahertzband som används i tätorter av samtliga tre aktörer med hastigheter uppåt 100 megabit per sekund. Dessa frekvenser är dock sällan att föredra i mobiltelefoner på grund av den kraftigt begränsade räckvidden som följer med den höga frekvensen.

Flera andra populära mobiltelefoner har sedan ett tag tillbaka haft stöd för dessa frekvensband, där exempelvis populära Nokia Lumia 920 vid lansering särskilt utmärkte sig med ett väl tilltaget frekvensstöd. Bättre sent än aldrig som man brukar säga, och det kommer bli intressant att se om det utökade stödet för LTE åter kommer ge Apple ett starkare fotfäste bland svenska kunder.

Bilder: Mobil.se


Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
10 Årtal sedan

Om man köper den i USA får man inte band 7 / 2600MHz.
Kommer det ge problem i städerna eller är det mest att man inte kan använda den högre hastigheten?

Carl Holmberg
Carl Holmberg
10 Årtal sedan

[quote name=”Json_81″]Om man köper den i USA får man inte band 7 / 2600MHz.
Kommer det ge problem i städerna eller är det mest att man inte kan använda den högre hastigheten?[/quote]

Det kommer innebära att du inte kan använda den hastigheten, åtminstone inte innan operatörerna börjar med liknande hastigheter på andra band. Du kommer fortfarande kunna använda 900 MHz-bandet, som fortfarande är lika utbrett även i städerna 🙂

Birks
10 Årtal sedan

Tack! Äntligen någon som skriver om detta, övriga nyhetsredaktioner verkar ha glömt detta, eller så är jag helt blind.

Pellson
Pellson
10 Årtal sedan

“Det mest använda nätet är dock på 900 megahertz”
Stämmer ej, det är bara Net4Mobility som byggt LTE på 900
däremot har alla operatörer byggt LTE på 800 bandet, samt i storstäderna även 2600