Det var bara en tidsfråga, när kommer ARM med en 64-bit-arkitektur? ARM har för första gången officiellt gått ut med att man har en arkitektur på gång med stöd för detta och fokus ska ligga främst på servermarknaden, men även konsumentmarknaden där högre prestanda efterfrågas.

ARM har länge pratat om att man har för avsikt att implementera stöd för en 64-bit-instruktion i sina processorer, men det har under flera års tid inte hänt. Man säger däremot att det nu är på gång, och att den nya högprestanda Cortex-A-processorn ska tillkännages under 2012.

Arkitekturen man använder idag kallas för ARMv7 som kommer med tekniker som TrustZone, virtualisering och NEON SIMD. ARMv8 som kommer stödja 64-bitar (AArch64) kommer att vara fullt bakåtkompatibel med 32-bit-kod (AArch32) och ARMv7. ARM håller inne på detaljerna kring ARMv8, förutom det faktum att den får 64-bit stöd och ska inrikta sig på företags- och servermarknaden.

ARM:s licenspartners ska redan ha tillgång till den nya arkitekturen, och man kommer arbeta på att bygga upp ett ekosystem för den innan den når marknaden. Men det kommer dröja innan ARMv8 faktiskt dyker upp på marknaden. Man väntas ha färdiga prototyper under 2014, så det är inte troligt att vi kommer få se systemprocessorer baserade på ARMv8 först 2016.

ARM:s planer har tagits emot väl av deras partners som Microsoft och NVIDIA, även deras börsvärde steg med 9,13% till 30,25 dollar direkt efter tillkännagivandet. Vi har utan tvivel spännande tider framför oss när ARM börjar klättra upp i prestanda och på allvar konkurrera mot den dominerande x86-arkitekturen.

Relaterad nyhet:

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Trevligt. Lite synd att det dröjer tills 2016 dock. 😛

McKinley
12 Årtal sedan

Undrar hur många ARM-processorer det krävs för att kunna matcha Intels toppmodell?

12 Årtal sedan

Även om det ger mer prestanda så är det väl främst en fråga om att stödja mer än ca 4GB minne…