Nästa år lanseras Windows 8 med ett tungt fokus på surfplattor och gränssnittet Metro. Men även ARM-stöd ska finnas i Windows men precis som många trott står övrig mjukvara fortfarande långt borta i tiden. Det här gör att en större del ARM-baserade enheter med Windows 8 kan dröja till 2013.

I samband med lanseringen av Windows 8 väntas flera surfplattor anlända från de flesta stora PC-tillverkarna, fast med en systemprocessor från ARM under huven. Windows 8 väntas även bli den brytpunkt på marknaden där AMD och Intel inte längre är själva utan får konkurrens från annat håll.

Men som väntat kommer ARM ha en lång uppförsbacke att gå. Stödet för Windows 8 gör inte automatiskt att det blir en bra upplevelse som konsumenter är vana vid. Det har varit prat om bärbara datorer med ARM, någonting både ASUS och Lenovo har stora planer inför. Men problemet är att all mjukvara till Windows är skriven för AMD och Intels x86 – nästan ingenting kommer att kunna drivas med en ARM-processor. Andra problemet är att det är helt nytt farvatten för ARM-tillverkarna då de aldrig tidigare arbetat med PC-tillverkarna.

ie10metroARM och Windows, a match made in heaven – men inte förrän 2013?

Plattformen tillverkarna valt att kalla för WoA (Windows on ARM) har de stora förhoppningar om, men som det ser ut nu blir plattformen endast tillkännagiven under 2012. Det är möjligt att vi får se ett fåtal surfplattor och eventuellt bärbara datorer, men internt ska flera företag ha ställt in blickarna mot mitten av 2013 för att introducera WoA-enheter. Det skulle betyda att ett genomslag för ARM på marknaden kan dröja till 2014. Vi räknar även med att ARM-baserade surfplattor med Windows 8 kommer att anlända innan bärbara datorer.

Samtidigt så vilar inte Intel som är den dominerande kraften på PC-marknaden. Under nästa år har du Ivy Bridge vars fokus ser mer ut att ligga på strömeffektivitet än prestanda. 2013 så kommer Intel Haswell som ska driva ned strömförbrukningen ytterligare och Intel kommer på allvar börja arbeta med SoC-designer, för att under 2014 lansera Broadwell på 14nm med ännu högre integrering av komponenter. Det är inga tvivel om att ARM kommer att ta sig in på marknaden, men den stora frågan verkar vara när det ska inträffa.

Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Aster
12 Årtal sedan

Med tanke på Arm processorernas prestanda så är 2013 kanske tom. året då prestandan är i klass med gen1 atom prollarna.

Den prestandan som bjuds på idag i tex. tegra3 är underbar till surfplattor men fortfarande väldigt långt efter alla x86 som säljs idag från båda AMD och Intel.

flopper
12 Årtal sedan

Intel har god tid att få fram en strömsnål ny atom och händer det, försvinner troligen arm.

Tempel
12 Årtal sedan

Nu har ju intel bara lagt fokus på cpun, deras chipset är ju allt annat än strömsnåla och måste tas med i beräkningen speciellt då ARMgrejerna är socs så dom inte behöver chipset som Atom gör.

Sen ser tillverkarna speciellt de lite större (läs Samsung & Apple) en klar fördel av att inte vara beroende av Intel. Apple om inte annat lärde sig det den hårda vägen när dom körde PPC.

Retur
12 Årtal sedan

Programstöd för ARM.
Windows i sig själv brukar ha det allra viktigaste man behöver, iallafall till en pekplatta.
Efterhand tror jag program banken kommer växa fort, snabbare än både ios och Android.
Jag ser stora fördelar med ett os som kan köras på allt, från mobil, pekplatta, htpc till speldator och arbetsstation.