Processorutvecklaren ARM har slagit sig samman med kretstillverkaren TSMC och tryckt ut den första kiselplattan med ARM:s kommande Cortex-A57 processor. En CPU som baseras på företagets kommande 64-bitars ARMv8-arkitektur och tillverkats med färsk FinFET 16-nanometerteknik.

Den första provtillverkningen av kretsen kallas tape out och brukar indikera att färdiga kretsar baserade på tekniken kan börja dyka upp inom 6 – 12 månader. När Cortex-A57 processorer hittar ut i konsumentprodukter är en helt annan fråga och med tanke på att ARM:s Cortex-A15-arkitektur ganska nyligen gjort entré på marknaden ska vi nog inte vara allt för hoppfulla på en snar lansering.

Cortex-A57 och dess nya 64-bit arkitektur verkar däremot bli något att hålla ögonen på. ARM själva talar redan gott om den nya kretsen som ska kunna förvandla en traditionella smartphone till en fullfjädrad bärbar dator.

“Wirelessly connected to a screen, keyboard and mouse, delivers a full laptop experience that consumers receive from their typical laptop today.” Skriver ARM i ett uttalande.

Företagets A57-processor ska ge med sin out-of-order arkitektur och långa pipeline ge både låg energiförbrukning samtidigt som den ska erbjuda motsvarande dubbelt så hög webbläsarprestanda som dagens Cortex-A15-arkitektur.

Tar sikte på servermarknaden

Även om ARM talar gott om kretsens kapacitet i mobila produkter har man med sin nya 64-bit arkitektur större mål än detta. ARM hoppas få in foten på servermarknaden och andra system där inte bara energisnålhet står högt i kurs utan även prestanda. Med upp till fyra Cortex-A57 kärnor kan den nya processorserien även paras med fyra energisnålare Cortex-A53 kärnor i en så kallad big.Little-konfiguration, liknande den i Samsung Exynos 5 Quad.

Själva kretsen har alltså tillverkats av taiwanesiska TSMC och med ny effektiv tillverkningsteknik som använder FinFET-transistorer, även ofta kallade 3D-transistor, som introducerades av Intel med deras Ivy Bridge-processorer förra året. När TSMC:s 16 nanometerteknik är redo för massproduktion är ännu oklart.

Källa: ARM via Electronista


Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Tempel
11 Årtal sedan

Det går fort fram för ARM, stor risk att Intel tappar större delen av hemma marknaden när de flesta klarar sig med sin mobil.

Question_Tech
Question_Tech
11 Årtal sedan

“förvandla en traditionella smartphone till en fullfjädrad bärbar dator” 😮 aahh så i framtiden kommer de med stort tangentbord (så man kan skriva ordentligt) och en rejäl skärm (så man kan se tydligt), så om man ska tolka ovanstående citat då går det alltså tillbaka till bärbara datorer igen 😆 Men som alltid kommer väl batteriet laddningen att vara skit som i alla andra produkter vi har nu för tiden. Utvecklingen borde stanna upp och uppfinna nya batterier som håller längre tänk om man hade en smartphone som bara behövde laddas 1-2 ggr i månaden det ni vore en grym… Läs hela »

Morkul
11 Årtal sedan

[quote name=”Question_Tech”]”förvandla en traditionella smartphone till en fullfjädrad bärbar dator”

😮 aahh så i framtiden kommer de med stort tangentbord (så man kan skriva ordentligt) och en rejäl skärm (så man kan se tydligt), så om man ska tolka ovanstående citat då går det alltså tillbaka till bärbara datorer igen 😆
[/quote]

Om jag nu skulle ha CPU kraften nog så varför skulle jag inte docka min telefon till skärm, mus och tangentbord? Finns redan nu telefoner som har sådan docka så varför det skulle försvinna förstår jag inte.

11 Årtal sedan

[quote name=”Question_Tech”]Men som alltid kommer väl batteriet laddningen att vara skit som i alla andra produkter vi har nu för tiden. Utvecklingen borde stanna upp och uppfinna nya batterier som håller längre tänk om man hade en smartphone som bara behövde laddas 1-2 ggr i månaden det ni vore en grym upplevelse. ;-)[/quote] Fast om du hade läst på så ska A57 kunna leverera upp till tre gånger mer prestanda utan att påverka batteritiden och upp till fem gånger mindre vid samma prestanda som A15. Att stanna upp CPU-utveckling för att utveckla bättre batterier är som att stoppa bilutvecklingen för… Läs hela »

Question_Tech
Question_Tech
11 Årtal sedan

[quote name=”wargreymon”][quote name=”Question_Tech”]Men som alltid kommer väl batteriet laddningen att vara skit som i alla andra produkter vi har nu för tiden. Utvecklingen borde stanna upp och uppfinna nya batterier som håller längre tänk om man hade en smartphone som bara behövde laddas 1-2 ggr i månaden det ni vore en grym upplevelse. ;-)[/quote] Fast om du hade läst på så ska A57 kunna leverera upp till tre gånger mer prestanda utan att påverka batteritiden och upp till fem gånger mindre vid samma prestanda som A15. Att stanna upp CPU-utveckling för att utveckla bättre batterier är som att stoppa bilutvecklingen… Läs hela »

Waxinator
11 Årtal sedan

Question_Tech: Batteri utvecklingen står inte stilla…
[url]http://www.youtube.com/watch?v=QPTcQJPbGHw[/url]
[url]http://www.extremetech.com/computing/129299-silicon-nanotube-lithium-ion-battery-stores-10-times-more-power-lasts-6000-charges[/url]