ARM väntas möblera om på PC-marknadens lägre segment i samband med introduktionen av Windows 8 från Microsoft senare i år, men servrar måste de vänta på. Enligt företagets vd är allt som saknas 64-bit-stöd i deras arkitektur, någonting som fortfarande ligger ett par år fram i tiden.

x86-processorerna – då främst från Intel, har sedan en lång tid tillbaka fortsatt att växa på servermarknaden på andra arkitekturers bekostnad. Idag är x86 den dominanta arkitekturen inom servervärlden och väntas fortsätta vara det en lång tid framöver. ARM:s vd, Warren East, tror däremot att det enda som står i vägen för deras framgång här är avsaknaden av 64-bit. Dagens ARM-processorer har bara 32-bit-stöd, någonting som grovt begränsar mängden minne de kan allokera.

Enligt East började man jaga servermarknaden 2008, men insåg redan då att de skulle behöva runt sex år för att faktiskt ta sig in där. De började då utveckla nästa generations ARM-arkitektur, ARMv8 som kommer med 64-bit-stöd men de första riktiga systemen med arkitekturen kommer inte finnas tillgänglig förrän 2014. Han erkänner att om de påbörjat förberedelserna tidigare hade företaget troligtvis kunnat slå sig in på servermarknaden vid ett tidigare skede.

server

Många företag och myndigheter har visat intresse för ARM och har utvecklat experimentella servrar, i ett mycket fåtal fall används redan ARM. Men det är inte förrän de har stöd för 64-bit om två års tid och Intel håller redan på att utveckla en serverkonkurrent till ARM. Det är spännande tider vi lever i när ARM försöker ta sig in på PC- och servermarknaden, medan Intel med näbbar och klor kämpar för att slå sig in på marknaden för handhållna enheter.


Relaterade nyheter:

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
12 Årtal sedan

Känns som om även persondatorermarknaden, som ARM nu vill in på, kommer begränsas av minnesmängden. Undra hur mycket minne en lo-end laptop har 2014

Martin L
12 Årtal sedan

[quote name=”WIRN”]Känns som om även persondatorermarknaden, som ARM nu vill in på, kommer begränsas av minnesmängden. Undra hur mycket minne en lo-end laptop har 2014[/quote]
Man får väl hoppas på mer än 4GiByte iallafall. Trots att man idag klarar sig med ~1GiByte på tablets etc gissar jag på att Win8 kommer att höja kraven och möjligheterna för denna typ av produkter ganska rejält – både på gott och ont.

this
12 Årtal sedan

Det ska bli spännande att se vem som har den mest effektiva arkitekturen i slutändan. Intel är förmodligen lite väl kapitalstarka, men ARM har en modernare arkitektur.