ARTIKEL  Användningsområdena på en plattform går hand i hand med dess prestanda och i framtida smartphonetester här på NordicHardware kommer vi utöver vanliga tester även undersöka flera simultana belastningar i så kallad flertrådsprestanda. Inför en djup teknisk genomgång av marknadens första dubbelkärniga telefon tänkte vi därför tjuvstarta med några tidiga prestandatester.

Smartphones är mer eller mindre minidatorer idag. Vi har sett, och ser fortfarande, en ohejdad utveckling i både funktionalitet och prestanda för våra mobila enheter. Den senaste utvecklingen på marknaden är bland annat flerkärniga systemprocessorer där NVIDIA Tegra 2 var först ut på den breda marknaden. 

LG Optimus 2X har de senaste två veckorna snurrat för fullt i vårt testlabb och som marknadens första smartphone med dubbla CPU-kärnor blev vi snabbt nyfikna på vad man som användare kan se för skillnader i vanlig användning. LG Optimus 2X och dess Tegra 2 SoC kommer att pressas till bristningsgränsen i en mängd olika tester och medan vi fortsätter arbetet med vår djupare teknikanalys, som även går in på för- och eventuella nackdelar med en dubbelkärnig processor, tänkte vi bjuda på några av de resultat vi hittills samlat in.

Innan vi går vidare är det viktigt att poängtera varför vi testat som vi gjort och vad vårt mål med denna utvärdering är. Vi kommer att få se flera exempel på vad en flerkärnig systemprocessor kan erbjuda i ett värsta scenario där man använder syntetiska laster som nyttjar beräkningskapaciteten i båda kärnorna men i de tester vi presenterar här har vi istället fokuserat på mer vardagliga belastningar, vi lånar vår egen testmetodik från vår kommande recension;

“De flesta mobila plattformar är idag förberedda för så kallad multitasking där man som användare kan köra fler program samtidigt. Exempelvis lyssna på musik medan man surfar i webbläsaren. Detta ger en tyngre belastning på processorkretsarna i våra enheter och vi vill här undersöka vilka prestandaskillnader vi kan se, inte minst med nya dubbelkärniga kretsar där systemprocessorn kan dedikera arbetskraft för flera applikationer samtidigt. Vi försöker hålla oss till trovärdiga användningsscenario där bland annat surfning, musiklyssning och 3D-spel finns på menyn.” – Testmetodik för flertrådsprestanda

Prestandatester med flera aktiva program

I denna kortare förhandstitt fokuserar vi på den troligtvis vanligaste flertrådsbelastningen våra smartphones utsetts för i vardaglig användning. Vi lyssnar på musik medan vi använder vår webbläsare för att surfa på Internet. Detta är en överlag väldigt mild belastning för dagens kraftfulla mobila kretsar, men genom att använda oss av etablerade testverktyg för JavaScript-prestanda i webbläsare i kombination med den populära musiktjänsten Spotify kan vi få fram väl jämförbara siffror och se om det finns några skillnader i prestanda mellan den dubbelkärniga Optimus 2X och dess enkelkärniga kombatanter. Först en snabb genomgång av de processorkretsar som är representerade i dessa tester.

Systemprocessor NVIDIA Tegra 2 Samsung S5PC110 Qualcomm QSD8250 Apple A4
CPU-arkitektur ARM Cortex-A9 ARM Cortex-A8 Scorpion ARMv7 ARM Cortex-A8
Tillverkningsteknik 40nm 45nm 65nm 45nm
Antal CPU-kärnor 2 st. 1 st. 1 st. 1 st.
CPU-frekvens 1 GHz 1 GHz 1 GHz 1 GHz
Grafikdel GeForce ULP PowerVR SGX540 Adreno 200 PowerVR SGX540

Förhoppningsvis ska vi kunna fylla ut detta med någon modell till inför vår fullskaliga artikel men värt att notera är tre olika processorarkitekturer där Cortex-A9 i Tegra 2 inte bara kommer med två kärnor utan i grunden är en effektivare och kraftfullare arkitektur. Samsung S5PC110 och Apple A4 är närmast identiska både i bestyckning och prestanda, där spelar istället operativsystemet större roll. Slutligen har vi Qualcomm QSD8250 som också den baseras på en ARM-licens men med en egen slutdesign.

Våra webbläsartester koncentreras alltså kring hantering av JavaScript något som används flitigt på sajter som exempelvis Facebook och Gmail. Detta är en viktig del i en webbläsares prestanda men det ska poängteras att detta inte är den enda faktor som spelar in när man surfar med sin mobiltelefon.

spotifysun

I Sunspider JavaScript Benchmark ser vi hur LG Optimus 2X ger betydligt bättre prestanda överlag än sina enkelkärniga konkurrenter. Vi ser också ganska tydligt hur Tegra 2 ser ut att vara effektivare på att hantera en bredare belastning där man förvisso tappar 1-2% i prestanda med Spotify i bakgrunden. Men detta kan jämföras med upp till 10% prestandaförlust på enkelkärniga processorer. Huvudkonkurrenten Samsung Nexus S tappar 8,25% prestanda när vi slår igång Lady Gaga – Telephone i Spotify. Då vissa av delmomenten i Sunspider kan dra nytta av en flerkärnig systemprocessor nallar man redan på prestandan i den extra kärnan i Tegra 2. Vi går vidare med Rightware Browsermark.

spotifyright

Vi ser snarlika mönster i Rightware Browsermark och inte minst kan vi konstatera att Tegra 2 med sin Cortex-A9 arkitektur och dubbla kärnor erbjuder långt bättre prestanda än sina konkurrenter. Detta trots att Optimus 2X fortfarande använder sig av Android 2.2, vars webbläsare är betydligt sämre i JavaScript än den i Android 2.3. Detta kan man tydligt se i jämförelsen mellan Samsung Nexus S och Samsung Galaxy Tab som båda använder sig av en enkelkärnig Cortex-A8 baserad S5PC110 systemprocessor på 1 GHz.

Tegra 2 verkar återigen tappa extremt lite prestanda trots att vi sitter med flera aktiva applikationer samtidigt. Medan de enkelkärniga modellerna förlorar runt 10% av sin JavaScript-prestanda när vi drar igång Spotify.

I vår fullskaliga recension av LG Optimus 2X som väntas ut inom den närmaste veckan kommer vi som sagt göra en djupare analys i Tegra 2-kretsens prestanda och bland dessa tester ska vi även försöka utöka flertrådstesterna med bland annat 3D-spel. Det är med andra ord för tidigt att dra någon riktig slutsats av våra första flertrådstester på smartphone-plattformen, men några tydliga mönster kan vi skönja.

Summering

Dagens smartphones, enkelkärniga eller dubbelkärniga, har inga som helst problem att driva fler applikationer samtidigt. Vare sig du sitter på Google Android eller Apple iOS är det några som helst problem att lyssna på musik och surfa samtidigt. Detta är knappast någon överraskning och samtidigt ser vi i våra resultat att belastningen egentligen är i underkant för dessa kraftfulla systemprocessorer. 

LG Optimus 2X med sin Tegra 2-processor är utan tvivel kraftfullare än de flesta konkurrenter på marknaden och trots en mycket blygsam flertrådsbelastning kan vi alltså se hur den dubbelkärniga kretsen hanterar situationen snäppet bättre än de enkelkärniga konkurrenterna. Man erbjuder inte bara betydligt högre prestanda, man tappar även mindre vid bredare belastning.

PICT1023
Dubbelt så stor betyder inte dubbelt så snabb – Samsung Galaxy Tab vs. LG Optimus 2X

Vänder vi på myntet kan vi samtidigt konstatera att en vanlig belastning som surfning och lyssna på musik inte är något som din enkelkärniga smartphone lär ligga sömnlös över. De mätbara prestandaskillnader vi kan se här kommer troligtvis inte vara märkbara för de flesta vid vanlig användning. Hur det blir med tyngre simultan belastning ska vi försöka svara på framöver.

En annan intressant aspekt är energiförbrukningen i kretsarna, där NVIDIA hävdar (Se bild tidigare i artikeln) att Tegra 2 kan finjustera sina klockfrekvenser och spänningar för de båda kärnorna och på det sättet dra mindre ström än motsvarande enkelkärniga processorer. Tyvärr är detta väldigt svårt att mäta på ett effektivt sätt, men vi ska fortsätta att leta efter någon form av lösning.

På det stora hela ska denna artikel ska endast ses som en skumning på ytan av smartphoneprestanda, men lita på att det kommer mer av den varan framöver. Tills nästa gång är ni välkomna att ge er egen syn på dubbelkärniga processorer i smartphones och även dela med er av egna tips och idéer på intressanta testupplägg.

Subscribe
Notifiera vid
9 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Birks
13 Årtal sedan

Batteri tid?

bran
13 Årtal sedan

Kul att ni kommer fortsätta testa smartphones.

Tycker själv prestandan är mer än god nog i även förra generationens modeller (har själv en Desire), det jag eftersöker är högre upplösta skärmar och bättre batteritid.

Danne980
13 Årtal sedan

Jag tolkar det som att 2 kärnor nästan inte ger någon vinst alls i dag. Däremot verkar tegra2 prestera mycket bra.

Skulle vara kul att se hur den presterade med en kärna avstängd. Jag tror det även då dominerat testet.

Danne980
13 Årtal sedan

Intressant att se försök gärna förmedla den upplevda känslan i telefonerna också. Benchmark i all ära men det är trots allt en telefon. Jag kan iaf lova att känslan i telefonerna inte avspeglas av det där testet. Jag sitter med en Iphone 4, en galaxy tab och en Xperia Arc här och det är inget snack om att Galaxy taben är den som verkligen känns segast. Xperia arc var jag först väldigt nöjd med. Men efter att ha installerat Doggcatcher, spotify och någon till widget så laggar den ganska mycket. Det kanske är lite missvisande att ta med Iphone i… Läs hela »

D0GG3
13 Årtal sedan

Jag skulle gärna se att ni tar med Sony Ericsson Xperia Play i framtida tester då ni har gjort flera nyhetsreportage på den. En intressant lur för säkerligen ganska många här 🙂