För den som vill införskaffa en enkortsdator har ett nytt alternativ nyligen lanserats i form av Raspberry Pi 5. Trots detta kommer föregångaren Raspberry Pi 4 Model B kommer inte försvinna på ett så låt oss ta en titt på skillnaderna.

Skillnaden mellan Pi 4 och 5:
– Raspberry Pi 5 har märkbart högre prestanda.
– Pi 5 har högre elkonsumtion och värmeutveckling.
– Raspberry Pi 4 har analog ljudutgång som Pi 5 saknar.
– Pi 5 introducerar PCI Express vilket öppnar för NVMe-lagring.
– Pi 5 ersätter vissa äldre kontakter. Adaptrar kan behövas.

Nya Raspberry Pi 5 är här och erbjuder generellt sett högre prestanda än sin föregångare. Däremot är det kanske inte kritiskt att ditt projekt kräver den prestandanivån så att ha koll på vilken enkortsdator som är rätt för dig innan ett köp är viktigt.

Prestanda

Vi kan börja med att kolla på datorernas processorer. Här går Raspberry Pi från en fyrkärnig ARM v8 Cortex-A72 vid 1,8 GHz till en Cortex-A76 vid 2,4 GHz. Föga förvånande är det alltså en nyare processorkrets som även erbjuder en markant högre klockfrekvens. Detsamma gäller grafikkretsen som går från en VideoCore VI vid 500 MHz till en VideoCore VII vid 800 MHz.

Den nya hårdvaran låter användare ansluta två 4K-skärmar via mini HDMI precis som hos föregångaren. Däremot kan Raspberry Pi 5 driva båda skärmar vid 60 Hz samtidigt medans föregångaren ställer ned ena skärmen till 30 Hz om båda används samtidigt.

Ser vi på RAM-minnet har Raspberry Pi gjort sig av med varianterna som kommer utrustade med en eller två gigabyte RAM. Raspberry Pi kommer med antingen fyra eller åtta gigabyte LPDDR4X-4267 minne. Det rör sig alltså om både en nyare minnestyp och högre frekvens på minnet i sig.

Lagring och anslutningar

Vilka portar och anslutningsmöjligheter små enkortsdatorer erbjuder är ofta viktigare än prestandan man kan få ur ett så litet paket som möjligt. Raspberry Pi 5 introducerar en ny krets som erbjuden PCI Express 5.0. Detta innebär att den som vill kan använda en NVMe M.2 SSD som lagringsenhet. Denna kommer dock bli strypt till PCIe 2.0-hastigheter.

Raspberry Pi 5 tvingar inte heller USB-kontakterna att dela sin bussbredd med andra komponenter. Således förväntas hastigheterna över USB kunna bli märkbart snabbare hos den nya datorn.

En stor skillnad mellan modellerna är att DSI och CSI-portarna för bildskärmar och kameror till Raspberry Pi 4 har nu ersatts av två MIPI-kontakter som används för både skärmar och kameror. Detta innebär att den som planerar att uppgradera från Pi 4 till 5 kan behöva se över vilka sladdar man har tillgång till.

Pi 5 erbjuder även en UART-kontakt, något som inte fanns tillgängligt på Pi 4 från fabrik. Vi ser även en dedikerad fläktanslutning för den som önskar att aktivt kyla sin Raspberry Pi 5. Dessa ommöbleringar och tillägg av kontakter innebär dock att Raspberry Pi 5 gjort sig av med den dedikerade stereoutgången för ljud. Således behöver användare av den senaste generationens Raspberry Pi förlita sig på trådbundet ljud över USB eller HDMI.

Vi ser också 802.11ac WiFi, Bluetooth 5, gigabit ethernet och möjlighet att driva enheten via PoE som en PoE HAT installerats.

Är Raspberry Pi 5 bättre än Pi 4?

Vilken av de två modellerna som är bäst beror mycket på användningsområdet de ska användas för. Raspberry Pi 5 kommer med klart starkare hårdvara men också en högre strömkonsumtion. Uppgraderar man från en Raspberry Pi 4 till 5 utan att köpa en ny officiell strömkabel för enheten kommer Pi 5 strypas automatiskt för att inte överbelasta strömkabeln. Är du beroende av den högre prestandan måste du således uppgradera strömleveransen till enheten för att få det mesta ur din Pi 5.

Raspberry Pi 5 med tillbehör för aktiv kylning.

Sett till anslutningar och dylikt kommer Pi 5 med en rad uppdateringar även här. Däremot är det inte nödvändigtvis några förändringar som gör en större skillnad för just ditt projekt. För användare som förlitar sig på den analoga ljudutgången hos Pi 4 är en uppgradering till Pi 5 förmodligen inte värd det med tanke på avsaknaden av denna anslutning hos Pi 5.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid