Thunderbolt 4 har nyligen nått marknaden. Först ut är bärbara datorer utrustade med processorer baserade på Intels arkitektur Tiger Lake. Vad är det som är så speciellt med denna nya standard och är det värt att ta en extra titt efter Thunderbolt 4 när det vankas ny dator?

De flesta stora skillnader mellan Thunderbolt 4 och Thunderbolt 3 är de krav på teknikstöd som de respektive teknikerna har. Thunderbolt 3 har endast krav på stöd för en ensam bildskärm med 4K-upplösning. Med Thunderbolt 4 kan användare alltid ansluta två 4K-skärmar eller en ensam 8K-skärm. Det var visserligen även möjligt med Thunderbolt 3 men kravet var lägre och stödet fanns därför inte med alla Thunderbolt 3-enheter.

Thunderbolt 4 kommer också med ett högre PCIe bandbreddskrav på 32 Gbps. Detta innebär att enheter såsom en extern SSD kan se en prestandaökning i jämförelse med Thunderbolt 3-datorer, som inte nödvändigtvis använder den fulla bandbredden.

Annons

En uppsjö av anslutningsmöjligheter

Thunderbolt 4 använder samma USB Typ C-anslutning som Thunderbolt 3 och USB 4. Standardens bakåtkompatibilitet med Thunderbolt 3 inkluderar dessutom stöd för USB 4 och alla dess nya funktioner. Det gör att Thunderbolt 4 är den mest universella anslutningen på marknaden just nu.

Ladda, väck och skydda

Det finns fler exempel på nya krav som Thunderbolt 4 inkluderar. En bärbar dator som är kopplad till en extern Thunderbolt-docka måste till exempel kunna väckas från strömsparläge genom att en användare rör vid en Thunderbolt-ansluten mus eller tangentbord. Detta var inte möjligt med alla Thunderbolt 3-enheter.

Ett annat nytt krav är att minst en Thunderbolt 4-anslutning hos en dator måste klara av att leverera Power Delivery-ström för laddning av andra bärbara datorer. Det är något som förhoppningsvis innebär startskottet för en framtid där allt färre laddningskablar behöver packas ned i väskan när det vankas för resor.

Annons

Intel ökar även användares säkerhet gentemot Thunderbolt 3. Nu är det ett krav att VT-d virtualiseringsteknik används. Detta innebär ett ökat skydd mot direkta minnesattacker (DMA).

Måste du ha Thunderbolt 4?

Nytt är alltid spännande, även om det inte alltid är något du måste ha. Detta gäller även denna nya Thunderbolt-standard. Thunderbolt 4 kan garantera en bättre prestanda och funktionalitet än Thunderbolt 3. På det sättet kan Thunderbolt 4 bli en enklare teknik att använda och lita på. Rent tekniskt är skillnaden dock minimala. De främsta tekniska nyheterna är förändringar i krav, inte i maximal kapacitet. Det betyder att bra Thunderbolt 3-enheter kan erbjuda prestanda och funktionalitet som Thunderbolt 4.

Om du har en enhet med den Thunderbolt 3-prestanda och funktionalitet som du behöver finns det alltså ingen vinst i att uppgradera till Thunderbolt 4. Den största vinsten med Thunderbolt 4 är alltså pålitlighet, inte prestanda.

Annons

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Arne Berg

Definitivt ett krav om jag köper nytt, usb så spelar det ingen större roll mus tb osv klarar med usb 2, enda anledningen att det aldrig blev en surface för mig var avsaknaden av thunderbolt.