Det pågår ett mindre krig på routermarknaden där amerikanska nätverksföretaget Netgear står på barrikaderna med siktet inställt på taiwanesiska Asus. Vi har grävt djupare i vilka konsekvenser det hela kan ge för svenska konsumenter efter att Netgear valt att stämma sin nätverkskonkurrent i USA.

Netgear är en välkänd aktör på routermarknaden och det amerikanska företaget har nu tagit strid på hemmaplan mot komponentjätten Asus – en strid som kan komma att påverka även svenska konsumenter. Asus misstänks för att sälja routrar med olaglig CE-märkning, något som kan göra oanade konsumenter till bovar.

Komponent- och datortillverkaren Asus har varit på aggressiv framfart de senaste åren och det inom många olika produktområden. Ett av de man gått särskilt starkt inom är nätverkssegmentet där Asus routerlösningar vunnit massvis med utmärkelser och goda vitsord världen över.

Inget konstigt i det kan tyckas, Asus tillverkade helt enkelt bra och välpresterande produkter.

Netgear menar enligt egen utsago att man inte fick ihop ekvationen i jämförelse med sina egna och andra produkter på marknaden och började undersöka saken på egen hand.

Genom att anlita ett oberoende testlaboratorium i USA, NTS eller National Technical Systems, ordnade Netgear tester och mätningar på Asus kraftfullaste routermodeller– Asus RT-AC66U och Asus RT-N65U

Routrarna köptes direkt av amerikanska återförsäljare och gav i tester imponerande mätvärden. Tyvärr för Asus del – helt för imponerande värden. Signalstyrkan i Asus routrar översteg vida de tröskelvärde som den amerikanska FCC-märkningen tillåter. Vilket i sin tur skulle betyda att modellerna inte skulle få bära en FCC-certifiering och därmed inte heller få säljas på den amerikanska marknaden.

asus_routerAsus RT-AC66U är en av två modeller som enligt NTS mätningar levererar för hög signalstyrka.

Netgear – ”Asus har lurat FCC”

Mest uppseendeväckande är däremot att FCC tidigare godkänt Asus routrar, baserat på data inskickat av testlaboratoriet QuieTek Corp. Detta är också standardprocedur för trådlösa produkter som ska säljas i staterna. Testerna som gjorts av QuieTek Corp och skickades in till FCC visade att Asus routrar höll sig inom de tröskelvärde som organisationens specifikation tillåter. Netgear anklagar därmed Asus för att kort och gott lurat FCC genom att skicka en modell av sina routrar till QuieTek Corp för de ursprungliga FCC-testerna medan man sålt en annan, med ökad signalstyrka, på marknaden. Alternativt att Asus och QuieTek Corp slagit sig samman och förfalskat rapporten. Vilket givetvis är en mycket allvarlig anklagelse.

Ökad signalstyrka ger både längre räckvidd och högre datahastighet i det trådlösa nätverket. Vilket Netgear hävdar är något Asus använt för att knipa testvinster och inte minst viktiga marknadsandelar på ett regelvidrigt sätt.

Netgear begär i sin stämningsansökan att Asus ska stoppas från att fortsätta sälja routrar som inte är FCC kompatibla, hindras från marknadsföring med falska budskap samtidigt som man begär skadestånd för bland annat falsk marknadsföring och för brott mot antitrustlagen.

Asus routrar kan säljas olagligt även i Sverige

Efter att Netgear satt igång den rättsliga processen i USA valde företaget att se sig om på andra marknader och däribland den svenska där den taiwanesiska tillverkaren Asus haft stora framgångar med sina routrar.

Enligt uppgifter till NordicHardware har Netgear köpt svenska butiksexemplar av Asus RT-AC66U och Asus RT-N66U och skickat dessa till det amerikanska testlaboratoriet NTS. Även från dessa enheter uppmättes avsevärt högre signalstyrkor än vad som är tillåtet enligt den europeiska CE-märkningen som är den gällande på svenska marknaden. 

Testresultaten från NTS har däremot ingen rättslig bäring i Sverige och Netgear valde därför att kontakta PTS (Post- och telestyrelesen) som i Sverige ansvarar för kontroll av bland annat CE-märkta radioprodukter.

Till skillnad mot amerikanska FCC kräver inte PTS testvärden på produkter innan de börjar säljas i Sverige. Det är istället upp till tillverkaren att de krav och specifikationer som finns uppsatta efterföljs. PTS gör sedan systematiska kontroller av produkter på den svenska marknaden men agerar även på tips som i fallet med Asus routrar. 

Efter genomgång av NTS testrapport på Asus routers valde PTS att öppna ett marknadskontrollärende där man kommer att hämta in routrar från Asus för test och utvärdering. 

Birger.haggNordicHardware tog kontakt med PTS och fick prata med Birger Hägg, expert på marknadskontroll, som kunde bekräfta att de resultat amerikanska NTS fått fram översteg de riktlinjer som CE-märkningen kräver.

– Ja enligt de rapporter vi sett finns det indikationer på detta, men samtidigt inget vi kan säga med säkerhet innan vi utfört egna tester. Det var i alla fall enligt deras (NTS) uppgifter över gränsvärdet men vi får väl se. Det får stå för dem, säger Birger Hägg över telefon.

Svenska konsumenter kan oavsiktligt begå en brottslig handling

För prestandahungriga konsumenter kan det närmast låta som en trevlig bonus med ökad signalstyrka och bättre nätverksprestanda. Men regelverket finns av en anledning och enligt Erik Alm på Netgear handlar det både om att få en rättvis konkurrenssitation på marknaden och att undvika de problem som förhöjda signalstyrkor kan medföra.

– CE märkningen finns av en anledning men exakt hur detta kan påverka andra elektroniska instrument/säkerhet överlåter jag till PTS att svara på gällande de allmänna råd man lämnar i Sverige. Däremot visar granskningen i USA att detta kan medföra störningar på bland annat navigationsinstrument, nödsystem etc, säger Erik Alm, Nordisk försäljningschef, Retail på Netgear.

Att handhålla en router med kraftigt ökad signalstyrka är däremot inte bara något som kan störa andra närliggande nätverk eller trådlösa produkter. Det kan enligt Post- och telestyrelsens författningssamling bli tal om ett lagbrott. Som privat användare krävs det särskilt utfärdade tillstånd för att använda elektronisk kommunikation som överstiger vissa fastställda signalstyrkor.

Enligt paragraf 125 i författningssamlingen går denna gräns vid 100 milliwatt för utrustning i hemnätverk, ett tröskelvärde som Asus, från svensk butik köpta, routrar överstiger enligt NTS. Exakt med hur mycket ville varken Netgear eller PTS bekräfta men även om det skiftar mellan olika mätningar skulle det i flera fall vara med rejäl marginal.

Paragraf 125 i PTS författningssamling lyder som följande:

125 § 2400,0–2483,5 MHz: Radiosändare för dataöverföring.
Högsta effekt: 100 mW e.i.r.p*
*Equivalent isotropically radiated power

Birger Hägg berättar att det marknadskontrollärende som öppnats upp av PTS troligtvis inte kommer ge några slutgiltiga resultat förrän tidigast inom en månad, beroende på hur lång tid det tar för PTS att få in testprodukterna i sina labb. Fram tills dess kan man heller inte säga något mer konkret om ärendet.

Skulle PTS egna tester visa att Asus produkter inte följer CE-märkningen blir nästa steg att PTS tar en dialog om resultaten med Asus innan några vidare åtgärder görs.

NordicHardware har varit i kontakt med Asus lokala sverigekontor och sökt en kommentar till uppgifterna om att PTS öppnat ett ärende för tillverkarens routrar i Sverige. Asus hade ingen möjlighet att kommentera ärendet och vidhöll att all information man hade delgetts lokalt är den som framkommit i den rättsliga process som Netgear dragit igång i USA.

Rättsystemet i USA skiljer sig drastiskt från det i Sverige och hur Netgear kommer att gå vidare i ärendet på lokal nivå är ännu inte helt fastställt. Till NordicHardware meddelar Netgear att man först inväntar resultaten från PTS men också troligtvis kommer göra liknande åtgärder i övriga Norden där Asus säljer sina nätverksprodukter.

D-Link håller sig passiva trots egna misstankar

NordicHardware tog även kontakt med nätverkstillverkaren D-Link och frågade produktchefen för konsumentprodukter Marco Stenvall efter sin syn på misstankarna kring Asus routrar.

– Jag har själv funderat över de värden som Asus kunnat leverera i olika prestandatester, särskilt med den vetskapen att de huvudkomponenter som används i många fall är lika när det kommer till designen. Det är viktigt att vi tillverkare håller oss inom de regelverk som finns, även när det gäller signalstyrkan på routern. Vi på D-Link följer händelseutvecklingen kring detta, och det är självklart viktigt att en kund som använder en trådlös router inte omedvetet gör något olagligt, säger Marco Stenvall till NordicHardware.

Räcker troligtvis med en uppdatering av mjukvara

Birger Hägg på PTS öppnar samtidigt för att Asus kan ha rättat till signalstyrkan genom uppdateringar i mjukvara. Ett förfarande Netgear visat oro för inför den rättsliga processen i USA där Netgear påpekat att Asus uppdaterat flera modeller med ny firmware och helt sonika sopat bort äldre mjukvara från sina supportservrar.

Detta skulle därmed kunna vara ett förhållandevis smidigt sätt för konsumenter att försäkra sig om att man inte bryter mot de bestämmelser som finns för trådlösa nätverksprodukter i Sverige. Det löser däremot inte knäckefrågan för Netgear och deras anklagan mot Asus om falska testresultat samt försäljning och distribution av “dopade” routrar.

Subscribe
Notifiera vid
19 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
10 Årtal sedan

Detta var ju fult gjort, minst utsagt. Kommer nog kosta dem en hel del, både i PR, skadestånd och att tvinga ut varningar om att man måste uppdatera firmware/alternativt bli tvungna att återinkalla alla sålda routrar som bryter mot reglerna.

Oldvikingschool
10 Årtal sedan

Usch och tvi! Har länge kollat på routrar från Asus bara tid och mån tills jag skulle köpa en. Detta får mig att tänka om.

10 Årtal sedan

En sak ska ni komma ihåg när det gäller CE-märkning, jag talar efter erfarenhet efter att ha jobbat i företag som tar fram egna elektroniska produkter. Det är helt korrekt att det är upp till företagen som importerar eller tillverkar att följa reglerna och för att få CE-godkännande så är tricket att man tillverkar/utvecklar nya modeller för godkännande fortlöpande. Det är eftersom det tar tid att boka in produkten för testning, ofta mer än ett år, så tar man och utvecklar en ny modell med små eller ringa förändringar (eller inte alls) så skickar man in papper och bokar in… Läs hela »

4WD
4WD
10 Årtal sedan

Har en RT-AC66U. Är så j…. nöjd så det går inte sätta ord. Kommer aldrig uppdatera den om det skulle behövas.

RT-AC66U
RT-AC66U
10 Årtal sedan

Jag har också en RT-AC66U och är ruggigt nöjd med. Har fungerat klockrent. Tänker inte uppgradera FW för att sänka sändningsstyrkan på den.

-Tjalve-
-Tjalve-
10 Årtal sedan

[quote name=”RT-AC66U”]Jag har också en RT-AC66U och är ruggigt nöjd med. Har fungerat klockrent. Tänker inte uppgradera FW för att sänka sändningsstyrkan på den.[/quote]
Frågan är ju om dina grannar blir lika nöjda när du stör ut alla deras nät.

4WD
4WD
10 Årtal sedan

[quote name=”-Tjalve-“][quote name=”RT-AC66U”]Jag har också en RT-AC66U och är ruggigt nöjd med. Har fungerat klockrent. Tänker inte uppgradera FW för att sänka sändningsstyrkan på den.[/quote]
Frågan är ju om dina grannar blir lika nöjda när du stör ut alla deras nät.[/quote]

Vem bryr sig?

-Tjalve-
-Tjalve-
10 Årtal sedan

[quote name=”4WD”][quote name=”-Tjalve-“][quote name=”RT-AC66U”]Jag har också en RT-AC66U och är ruggigt nöjd med. Har fungerat klockrent. Tänker inte uppgradera FW för att sänka sändningsstyrkan på den.[/quote]
Frågan är ju om dina grannar blir lika nöjda när du stör ut alla deras nät.[/quote]

Vem bryr sig?[/quote]
Ja du hade nog gjort det ifall det var din granne som störde ut ditt nät.

RT-AC66U
RT-AC66U
10 Årtal sedan

[quote name=”-Tjalve-“][quote name=”4WD”][quote name=”-Tjalve-“][quote name=”RT-AC66U”]Jag har också en RT-AC66U och är ruggigt nöjd med. Har fungerat klockrent. Tänker inte uppgradera FW för att sänka sändningsstyrkan på den.[/quote]
Frågan är ju om dina grannar blir lika nöjda när du stör ut alla deras nät.[/quote]

Vem bryr sig?[/quote]
Ja du hade nog gjort det ifall det var din granne som störde ut ditt nät.[/quote]

Jag har inte så många trådlösa i närheten, men det första man ska göra innan du konfar vilken som helst router är att kolla vilka kanaler grannarnas nät använder och sätta sin egen på något annan kanal.

jon jensen
10 Årtal sedan

[quote name=”4WD”][quote name=”-Tjalve-“][quote name=”RT-AC66U”]Jag har också en RT-AC66U och är ruggigt nöjd med. Har fungerat klockrent. Tänker inte uppgradera FW för att sänka sändningsstyrkan på den.[/quote]Frågan är ju om dina grannar blir lika nöjda när du stör ut alla deras nät.[/quote] Vem bryr sig?[/quote][quote name=”-Tjalve-“][quote name=”RT-AC66U”]Jag har också en RT-AC66U och är ruggigt nöjd med. Har fungerat klockrent. Tänker inte uppgradera FW för att sänka sändningsstyrkan på den.[/quote]Frågan är ju om dina grannar blir lika nöjda när du stör ut alla deras nät.[/quote]Grannens Thomson router från Telia adsl har längre räckvidd än min RR AC66U. Vi gjorde en enkel räckviddstest.… Läs hela »

Bengan_blaha
Bengan_blaha
10 Årtal sedan

[quote name=”jon jensen”][quote name=”4WD”][quote name=”-Tjalve-“][quote name=”RT-AC66U”]Jag har också en RT-AC66U och är ruggigt nöjd med. Har fungerat klockrent. Tänker inte uppgradera FW för att sänka sändningsstyrkan på den.[/quote]Frågan är ju om dina grannar blir lika nöjda när du stör ut alla deras nät.[/quote] Vem bryr sig?[/quote][quote name=”-Tjalve-“][quote name=”RT-AC66U”]Jag har också en RT-AC66U och är ruggigt nöjd med. Har fungerat klockrent. Tänker inte uppgradera FW för att sänka sändningsstyrkan på den.[/quote]Frågan är ju om dina grannar blir lika nöjda när du stör ut alla deras nät.[/quote]Grannens Thomson router från Telia adsl har längre räckvidd än min RR AC66U. Vi gjorde en… Läs hela »

Marquzz
10 Årtal sedan

Hade en Linksys WRT54G med öppen mjukvara så det var bara att ladda ner nån firmware där någon fixat till så att man fick lite bättre effekt, tror att upp till 0.5 W inte vara några problem, körde 0.3 W på min 🙂

S0urcerr0R
10 Årtal sedan

Måste vara jobbigt att ha en granne som försöker överrösta alla andras nätverkstrafik 24/7.

Folk som tycker om att knäcka lösenord till trådlösa nätverk har ju iofs i många år använt det trådlösa usb-nätverkskortet Alfa AWUS036H som ligger på 500mW. Numera finns en Alfa som ligger på fasliga 2000mW (som tar ström från flera USB-portar) men tror det saknas injection drivers till den – alltså drivrutiner som just är till för att överrösta och manipulera befintlig nätverkstrafik mellan routrar o klienter.

Tack o lov så verkar inte produkter som dessa fått så stort genomslag i Sverige.

Illwill
Illwill
10 Årtal sedan

Så…det gäller att köpa en RT-AC66U snabbt som attans, alternativt spara nuvarande firmware?

dj christian
dj christian
10 Årtal sedan

[quote name=”Bengan_blaha”][quote name=”jon jensen”][quote name=”4WD”][quote name=”-Tjalve-“][quote name=”RT-AC66U”]Jag har också en RT-AC66U och är ruggigt nöjd med. Har fungerat klockrent. Tänker inte uppgradera FW för att sänka sändningsstyrkan på den.[/quote]Frågan är ju om dina grannar blir lika nöjda när du stör ut alla deras nät.[/quote] Vem bryr sig?[/quote][quote name=”-Tjalve-“][quote name=”RT-AC66U”]Jag har också en RT-AC66U och är ruggigt nöjd med. Har fungerat klockrent. Tänker inte uppgradera FW för att sänka sändningsstyrkan på den.[/quote]Frågan är ju om dina grannar blir lika nöjda när du stör ut alla deras nät.[/quote]Grannens Thomson router från Telia adsl har längre räckvidd än min RR AC66U. Vi gjorde… Läs hela »

Henrik Jonsson
Henrik Jonsson
10 Årtal sedan

[quote name=”jon jensen”][quote name=”4WD”][quote name=”-Tjalve-“][quote name=”RT-AC66U”]Jag har också en RT-AC66U och är ruggigt nöjd med. Har fungerat klockrent. Tänker inte uppgradera FW för att sänka sändningsstyrkan på den.[/quote]Frågan är ju om dina grannar blir lika nöjda när du stör ut alla deras nät.[/quote] Vem bryr sig?[/quote][quote name=”-Tjalve-“][quote name=”RT-AC66U”]Jag har också en RT-AC66U och är ruggigt nöjd med. Har fungerat klockrent. Tänker inte uppgradera FW för att sänka sändningsstyrkan på den.[/quote]Frågan är ju om dina grannar blir lika nöjda när du stör ut alla deras nät.[/quote]Grannens Thomson router från Telia adsl har längre räckvidd än min RR AC66U. Vi gjorde en… Läs hela »

CalleDeo
CalleDeo
10 Årtal sedan

Ajaj! Jag gick precis in i de avancerade inställningarna på min AC66U och ökade upp signalstyrkan till 200 milliwatt(!) Då var det tydligen olagligt. Hoppsan. Men jädrar vilken skillnad i överföringshastighet. Från 9-10MB/s på en 1gig fil till 22-24MB/s. Och då är det lite väggar imellan. Som tur är har jag inga grannar särskilt nära.

Per-Erik Gustafsson
Per-Erik Gustafsson
9 Årtal sedan

Märkligt att det inte alltid är KUNDENS bästa man har för ögonen utan bara att man tjänar pengar på ett likvärdigt sätt. Ge dem fria händer istället och se till att vi får bästa möjliga routrar världen kan tillverka. Men detta leder ju till riktig konkurrens och då kan ju företagen dö ut, bättre med “rättvisa regler” så att alla kan lura konsumenterna på pengar.

TobbeLobbe
TobbeLobbe
9 Årtal sedan

[quote name=”jon jensen”][quote name=”4WD”][quote name=”-Tjalve-“][quote name=”RT-AC66U”]Jag har också en RT-AC66U och är ruggigt nöjd med. Har fungerat klockrent. Tänker inte uppgradera FW för att sänka sändningsstyrkan på den.[/quote]Frågan är ju om dina grannar blir lika nöjda när du stör ut alla deras nät.[/quote] Vem bryr sig?[/quote][quote name=”-Tjalve-“][quote name=”RT-AC66U”]Jag har också en RT-AC66U och är ruggigt nöjd med. Har fungerat klockrent. Tänker inte uppgradera FW för att sänka sändningsstyrkan på den.[/quote]Frågan är ju om dina grannar blir lika nöjda när du stör ut alla deras nät.[/quote]Grannens Thomson router från Telia adsl har längre räckvidd än min RR AC66U. Vi gjorde en… Läs hela »