Asus har nu presenterat hela sin nya moderkortsfamilj baserade på Intel Z87-styrkretsen och medan vi känner igen hel del del av produktnamnen och funktionerna finns det gott om nyheter. Bland annat ett helt nytt guldinspirerat färgschema på standardserien och 802.11ac Wifi i toppmodellerna.

Asus instegsserie kallas kort och gott Z87 och får en helt nyt look mot tidigare instegsserier. Borta är det blåsvarta färgschema vi blivit vana vid och istället satsar Asus på en beprövad färgkombination med svarta kretskort och guldfärgade detaljer. Allt från kylflänsar till expansionsportar går i guld/gul färg och temat används till synes på hela serien av LGA1150-moderkort.

Z87-A Z87-C
Z87-A Z87-C

Asus presenterar inledningsvis fem olika modeller i sin Z87-serie och de får namnen Z87-C, Z87-A, Z87-PLUS, Z87-PRO och toppmodellen Z87-DELUXE. Den sistnämnda kommer med flest extrafunktioner i hela Asus moderkortsutbud och bland annat kan vi räkna in en 16 fasers spänningsdel, tio SATA 6,0 Gbps portar, åtta USB 3.0 anslutningar, dubbla gigabit ethernet, displayport och HDMI-bildanslutningar och en dedikerad 802.11ac Wifi-modul. Detta paras med Asus nya uefi-bios och överklockningsfunktioner som dubbla felsökningsleds, clear cmos-knapp och start och omstartknappar direkt på moderkortet.

Z87-PLUS Z87-PRO
Z87 Plus Z87 Pro
 Z87-DELUXE
Z87 Deluxe

Moderkorten har även funktionalitet som automatiskt känner av när man lämnar datorn och sätter då systemet i energisparläge utan att stänga av filnerladdningar eller liknande. Samtidigt lovar Asus nya möjligheter för användare att styra sina system med surfplattor och telefoner och lagra data i molnet.

Sabertooth_Z87 GRYPHON_Z87
Z87 Sabertooth  Z87 Griphon

Asus Tuf (The Ultimate Force) återkommer även denna generation och här handlar det om två olika modeller, det klassiska Z87 Sabertooth i traditionellt ATX-format. Men även det första microATX-moderkortet i Tuf-serien, Asus Z87 Gryphon. Här är det ett militärinspirerat färgtema med svarta, grå och bruna detaljer. Moderkorten kommer med den karaktäristiska heltäckande skyddskåpan som både ska skydda moderkortets kretsar och effektivisera kylningen av dess olika komponenter. Korten kommer med en 8 fasers spänningsdel men skiljer sig något åt i utrustningsnivå på grund av sina storleksskillnader.

Standardmodellen kommer bland annat med åtta SATA 6.0 Gbps och åtta USB 3.0 portar samt 8-kanals ljudkrets, HDMI och Displayport-utgångar samt tre PCI Express 3.0 x16 platser för grafikkort. Det mindre Gryphon får gaktiskt också tre PCI Express 3.0 x16 portar men får nöja sig med sex SATA 6,0 Gbps anslutningar och fyra USB 3.0-portar. Bildskärmsanslutningarna är DVI och HDMI.

ROG_Max_VI_Hero ROG_Max_VI_Gene
Maximus VI Hero Maximus VI Gene 

Asus Z87 Republic of Gamers är i vanlig ordning inriktade mot gamers och entusiaster med ett stort fokus på överklockning och prestanda. Tre modeller utgör serien, Asus Maximus VI Hero, Maximus VI Gene, och Maximus VI Extreme

Maximus Hero är instegsmodellen som med en 12 fasers spänningsdel kommer med bland annat en SupremeFX-ljudkrets med 115db SNR-värde och en teknik som direkt på skärmen ska visa vartifrån olika ljud i spel härstammar. Funktioner som även microATX-modellen Maximus IV Gene ärver och bygger på med stöd för NGFF SSD-enheter samt en dedikerad nätverksprocessor. Gene har specifikationer närmast identiska med Hero, men med två PCI Expres 3.0 X16 i enkelt X16-läge eller dubbelt X8-läge. Här hittar vi också ett mPCI Express-kort som ger trådlöst nätverk med 802.11ac samt Bluetooth.

ROG_Max_VI_Ext
Maximus VI Extreme

Flaggskeppet för Republic of Gamers-serien för X87 heter Maximus VI Extreme, och är även det utrustat med den 12 fasers spänningsdel som återfinns i Hero och Gene. Mycket av krutet ligger på expansionsmöjligheterna, och Maximus VI Extreme är bestyckat med fyra PCI Express 3.0 X16, där två kan köras i X16-läge och samtliga kan köras i X8-läge. Utöver dessa finns dessutom en PCI Express 2.0 X16 i X4-läge och en fysisk PCI Express 2.0 X4.

ocpanel

ocpanel2

I övrigt bjuder Extreme på fler anslutningar än sina syskon, med sina dubbla Gigabit Ethernet, tio SATA 6 Gbps, åtta USB 3.0 och ett mPCI Express-kort för trådlöst nätverk med 802.11ac samt Bluetooth. Asus passar dessutom på att introducera ett nytt tillbehör, OC Panel. Det rör sig om en vidareutveckling av tidigare överklockningstillbehör ur ROG-serien i form av en modul som kan monteras antingen i en 5,25-tumsplats eller på en extern enhet, som sedan kan användas för att övervaka spänningar, temperaturer och frekvenser.

Samtliga av Asus Z87-kort kommer finnas tillgängliga i samband med lanseringen av Intels Haswell-processorer omkring årets mitt. Det finns ännu inga exakta prisuppgifter, men det vore rimligt att anta att moderkorten kommer ärva integspris från nuvarande Z77-lösningar.

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Calathea
11 Årtal sedan

ROG-serien ser fantastisk ut som vanligt. Hoppas Gene blir lika bra som IV och V. Tyvärr är det fortfarande som begränsning till 2x SLI/CF om man inte betalar multum för toppmodellen.

Tempel
11 Årtal sedan

Finns bara ett ord… Kitsch!

alfaprox
alfaprox
11 Årtal sedan

korrekturläsning :-*

hitta minst två ord 😉

This is alien to me
This is alien to me
10 Årtal sedan

Kan man ha den i bärbara datorer? Det där, guldinspirerat färgschema på standardserien och 802.11ac Wifi i toppmodellerna. 😮 😡 😡 😡