Molnlagringsföretaget Blackblaze har presenterat nya tillförlitlighetsdata för sin gigantiska hårddiskpark och Seagate verkar vara på väg tillbaka med välpresterande 8TB-modeller.

Blackblaze lagrar runt 250 petabyte utspritt över nästan 70 000 mekaniska hårddiskar och molnlagringsföretaget ser dagligen hur 2-3 hårddiskar kastar in handduken. Med så många hårddiskar av olika modell har företaget fått en roll som “tillförlitlighetstestare” av hårddiskar. Varje kvartal tenderar man att publicera nya uppdaterade siffror på hur deras hårddiskar presterar, hur många som dör och hur många dagar de levt.

Seagate har tidigare hamnat i blåsväder på grund av misserabla livslängder på sina hårddiskar och lagringstillverkaren har stämts av konsumenter som just förlitat sig på Blackblaze data.

När Blackblaze presenterar data för andra kvartalet 2016 är det faktiskt goda nyheter för Seagate. Även om deras äldre ST4000DX000-modell har en årlig felfrekvens på nästan 20 procent, allt annat än godkänt, så är deras nya 8TB-modeller desto bättre.

Seagates prisvärda 8TB-diskar får bra start

Blackblaze såg hur priserna på 8TB-hårddiskar från Seagate sjönk rejält under kvartalet och investerade i 2 700 enheter av Seagate ST8000DM002. Den konsumentinriktade hårddisken har idag en prislapp på runt 3 500 kronor i svenska butiker och verkar än så länge hålla bra även i servermiljö. Endast tre exemplar har dött i Blackblaze servrar och  man har kalkylerat att detta skulle ge en årlig felfrekvens på bara drygt 3 procent. Inte bäst på något sätt men klart acceptabelt och Blackblaze menar att man troligtvis kommer att investera i ytterligare 8TB-hårddiskar under tredje kvartalet.

“The Seagate 8TB drives are here and are looking good, skriver Blackblaze i ett blogginlägg”

Noterbart är att Blackblaze även köpte in en 45 stycken heliumfyllda HGST HUH728080ALE600 8TB-diskar, betydligt mer kostsamma men där man samtidigt ännu inte sett någon enhet kasta in handduken.

Förhoppningsvis kan detta vara ett tecken på att Seagate lyckats bättre med tillförlitligheten i sin nya generations hårddiskar. Särskilt intressant med tanke på att tillverkaren har både kostnadseffektiva 8TB samt 10TB modeller på svenska marknaden.

Största hårddisken
Hur stor är din största hårddisk idag?
8TB och 10TB hårddiskar på Prisjakt.se

Rubrik

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
7 Årtal sedan

Har en Seagate Barracuda ST31000528AS Firmware CC35 som dör sektordöden. Blir inga fler Seagates.