Black Friday har växt till en av Sveriges kanske mest galna shoppinghelger, här kommer tips och saker att tänka på inför årets galnaste shoppinghöjdpunkt.

Black Friday härstammar som så många andra galna upptåg från USA. Uppgifterna går isär kring varifrån Black Friday verkligen härstammar. Det sägs att Black Friday var ett begrepp som myntades redan i början på 1960-talet. Uttrycket ska ha sitt ursprung i Philadelphia och ska enligt Wikipedia varit en beskrivning för hur konsumenter vallfärdade ut i staden i jakt på de första julklapparna. Detta då fredagen efter Thanksgiving förvandlades till en klämdag. Den Svarta fredagen sägs enligt vissa komma av alla avgaser från köpglada bilister. Medans andra menar att det syftar på de röda butikssiffror som på fredagen förvandlades till svarta (Svarta siffror pekar på förtjänst).

Så möter du Black Friday på rätt sätt

Det som för de flesta av oss idag utmärker och personifierar Black Friday och helgen som avslutas med Cyber Monday är att det ofta erbjuds kraftigare rabatter än många övriga tider på året. För att få ut det mesta av Black Friday och göra de bästa fynden finns det dock ett par viktiga saker att tänka på.

De bästa tipsen inför Black Friday

 1. Planera! – Ha en plan med egen topplista
  Bestäm dig redan innan Fredag vad du vill köpa och försök avsätta en preliminär budget för dina produkter. Använd gärna NordicHardware och Surfas tester och köpguider som vägledning. Noter att flera produkter kan vara värda ett köp för rätt prislapp! Ett bra verktyg för att komma ihåg dina favoritprodukter och för att se om de blir nedsatta är att lägga en bevakning på exempelvis Prisjakt.se och på så sätt få automatiska notiser när priserna sänka på de produkter som intresserar dig.
 2. Sitt inte på tummarna! – Var beredd när det startar!
  Även om Black Friday ofta kan erbjuda på sällan skådade prissänkningar är nästan alla erbjudande begränsade. Butiker tjänar extremt lite på de mest nedsatta produkterna, ibland inget alls, så antalet nedsatta produkter är ofta begränsade. Var snabb och håll dig uppdaterad kontinuerligt för att inte missa just “dina” bästa deals (återgå till punkt 1). Många butiker öppnar redan vid midnatt dagen innan fredag så förbered dig för en uppesittarnatt om du inte vill missa några erbjudande.
 3. Köp inte allt du ser! – “Bra deals” kan tömma din plånbok
  Innan rean startar, sätt en budget för dina totala inköp. Sparskyltar med 30-50% rabatt får de flesta av oss att ta tvivelaktiga köpbeslut. Köp helt enkelt inte “skit” du aldrig kommer att använda. Lägg pengarna på det du behöver, annars kan en rejäl rea snarare bli ännu mer kostsam än en vanlig shoppingtur.
 4. Rabattkoder som extra krydda
  Inte sällan har butiker olika rabattkoder som under Black Friday kan sänka priserna på dina produkter ytterligare eller exempelvis kapa fraktkostnaden. Så håll utkik bland butikernas meddelande och kör en snabb Google-sökning innan du spikar din beställning.
 5. Dubbelkolla priserna! – Skenet kan bedra
  Bara för att det står 40% i rabatt behöver det inte betyda att du köper produkten 40% billigare än alla andra ställen. Har du en tydlig plan bör du bli nöjd med de flesta köp på Black Friday. Vill du däremot göra de absolut bästa kapen och inget annat kan du använda prisjämförelssajter som Prisjakt och Pricerunner för att kolla produkternas prishistorik.
 6. Räkna inte med 50% på allt! – Hemelektronik har dåliga marginaler
  Alla vill vi klappa oss själva på axeln och känna att man gjort en extravagant bra affär när det vankas rea. Bli dock inte tröstlös för att din hemelektronik och datorkomponenter inte är nedsatta med 50%. Marginalerna är väldigt små på den svenska marknaden. Så även 15-20% kan vara en riktigt bra deal och helt enkelt inte bli mycket billigare.

Redaktionen kommer att lagom till Black Friday bjuda på sina personliga favorittips när rean drar igång så håll utkik efter detta. Tills dess kan det vara värt att reflektera över det faktum att du aldrig “tjänar” pengar på att handla under Black Friday. Du får förhoppningsvis mer för pengarna, men för din privatekonomis skull – handla inte mer än du faktiskt behöver.Rubrik

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
pege63
6 Årtal sedan

Som alltid så brukar dom stora kedjorna FUSKA med prissättningen Black Friday är inte ett undantag, förra året lyfte jag på dom NYA priserna och såg att det var billigare innan REAn, bara bluff!!