Black Friday har växt till en av Sveriges kanske mest galna shoppinghelger, här kommer tips och saker att tänka på inför årets galnaste rea.

Black Friday härstammar som så många andra galna upptåg från USA. Uppgifterna går isär kring varifrån Black Friday verkligen härstammar. Det sägs att Black Friday var ett begrepp som myntades redan i början på 1960-talet. Uttrycket ska ha sitt ursprung i Philadelphia och ska enligt Wikipedia varit en beskrivning för hur konsumenter vallfärdade ut i staden i jakt på de första julklapparna. Detta då fredagen efter Thanksgiving förvandlades till en klämdag. Den Svarta fredagen sägs enligt vissa komma av alla avgaser från köpglada bilister. Medans andra menar att det syftar på de röda butikssiffror som på fredagen förvandlades till svarta (Svarta siffror pekar på förtjänst).

När det kommer till denna konsumentfrossa gäller det dock att inte ha alldeles för höga förväntningar. Förvisso är det ett stort antal produkter som kommer att reas ut under dagen, dock kanske priserna inte sänks med så mycket som man hoppats. Ett annat bra tips är att jämföra priserna på en och samma produkt från flera olika butiker. Det finns ingenting som säger att “Butik X” måste ha sänkt priserna lika mycket som “Butik Y”.

Några snabba tips för Black Friday-shopping

 • Sätt en budget för dina totala inköp.
  Sparskyltar med 30-50% rabatt får de flesta av oss att ta tvivelaktiga köpbeslut. Köp helt enkelt inte “skit” du aldrig kommer att använda. Lägg pengarna på det du behöver, annars kan en rejäl rea snarare bli ännu mer kostsam än en vanlig shoppingtur.
 • Rabattkoder som extra krydda
  Inte sällan har butiker olika rabattkoder som under Black Friday kan sänka priserna på dina produkter ytterligare eller exempelvis kapa fraktkostnaden. Så håll utkik bland butikernas meddelande och kör en snabb Google-sökning innan du spikar din beställning.
 • Dubbelkolla priserna! – Skenet kan bedra
  Bara för att det står 40% i rabatt behöver det inte betyda att du köper produkten 40% billigare än alla andra ställen. Har du en tydlig plan bör du bli nöjd med de flesta köp på Black Friday. Vill du däremot göra de absolut bästa kapen och inget annat kan du använda prisjämförelssajter som Prisjakt och Pricerunner för att kolla produkternas prishistorik.
 • Räkna inte med 50% på allt! – Hemelektronik har dåliga marginaler
  Alla vill vi klappa oss själva på axeln och känna att man gjort en extravagant bra affär när det vankas rea. Bli dock inte tröstlös för att din hemelektronik och datorkomponenter inte är nedsatta med 50%. Marginalerna är väldigt små på den svenska marknaden. Så även 15-20% kan vara en riktigt bra deal och helt enkelt inte bli mycket billigare.

För oss teknikentusiaster finns det en rad olika svenska butiker som har engagerat sig i årets Black Friday-spektakel. Vi har sammanställt en kort lista med några butiker som riktar sig mycket mot teknik och deltar i årets Black Friday-firande:

Dessa är bara några få av alla butiker som engagerar sig i Black Friday 2018. Den som däremot är mer sugen på att leta efter nya spel under fynddagarna kan slänga ett öga på Steam som just nu håller i sin höstrea. Eller ta en titt hos GOG.com som har en drös erbjudanden under sin Black Friday-rea.

Söker du en ny smartphone under dessa rea-tider, men vet inte vilken modell som är värd pengarna? Vår systersajt Surfa har en guide för Black Fridays bästa och sämsta smartphone-erbjudanden.

Har ni några tips på butiker som andra teknikintresserade bör spana in, eller varför inte specifika erbjudanden? Det är bara att gå loss i kommentarerna!

Rubrik

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments