Jag har knappast varit en stor anhängare av hypen kring surfplattor. Även om det finns bra användningsområden känns det bara aningen överdrivet hur många som säljs. Det är så klart baserat på min egen värld och mina behov, men i största allmänhet känns det bara som en överdriven leksak.

Jag har dock hållt ett litet öga på markaden för jag såg en potential hos plattan som en hubb för hemmet, men mitt problem har varit att de flesta plattor är tillverkade som en dator utan fysiskt tangenbord utan någon större tanke kring att man kan göra så mycket mer. Om man vill göra mer får man leta reda på apparna själv, men det kvittar om hårdvaran ändå inte har funktionerna som krävs.

Nyare hemelektronik som riktar sig mot entusiaster har ofta stöd för Wi-Fi och rent av egna appar som gör det möjligt att styra fuktionerna via sin telefon eller platta, men det är inte alla som har det och då får man lita på den gamla goda IR-tekniken. Antalet surfplattor med IR-hårdvara är lätträknade och de som har det är antingen svindyra, fula som stryk eller helt enkelt olämpliga för hemmet.

Sen fick jag vet att veta Sony ska släppa en uppdaterad version av sin Tablet S som i dagsläget känns ganska utdaterad. Eftersom jag också spelar en del PlayStation och använder PlayStation Store kändes det som en vettig idé att skaffa en platta som fungerar i samma ekosystem. Den har dessutom IR-sändare och programvara för att styra alla möjliga enheter. Man kan till och med lära den nya kommandon om inga av de förprogrammerade fungerar som det är tänkt.

 tabs2

Den kan också agera DLNA-server, men om den är kompatibel med PlayStation 3 framgår inte riktigt, även om jag kan tycka det vore konstigt om den inte var det. Ännu bättre vore det om den också kan streama till TV:n eller bara skicka bilden dit. Med lite andra appar som t.ex. XBMC Remote, Gmote, PocketCloud, TransDroid, ConnectBot och så vidare kan man nyttja den till ganska mycket för att styra olika apparater och göra snabba fixar om så krävs.

Det här är vad jag vill göra med en platta. Att bara ha en platta för slösurfa på och spela lite spel på räcker inte. Den kommer bara att bli liggande i så fall och då köper jag hellre något annat. Jag får se om jag investerar i en sådan här eller liknande, men nu börjar det i alla fall ta sig lite. Jag kan se en praktisk nytta med en platta för min egen del.

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
johnjensen
12 Årtal sedan

Använder min Ipad mycket till läsning. Mest RRS-flöden och perfekt sängkamrat. Men läser man hellre böcker och tidningar ger det ingen nytta. Men för mig, toppen som tycker mobilens skärm är för liten att läsa på.

Hoppas nu på en bra billig Andriod-platta på bekvämare 7-8 tum. Ipad är bra men för mycket som Apple inte tillåter en att göra (t ex dra över en fil som inte är en bild från datorn i utforkaren)

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

När jag reser kör jag alltid en 13,3-tums ultrabook och en 7,7-tums Galaxy Tab. Den bärbara för arbete, då det 99,5% av gångerna är arbetsresor.. 😛 Då är det inte bara text utan även bild och videoredigering så allt utom Windows går bort.Taben är dock perfekt på buss, flyg, tåg när man ska fördriva tiden. Lång batteritid och smidigt format. Det enda jag saknar är ett bra stöd för plattan när man ska se på film t.ex. och inte vill hålla den.Hemma så är det 100% surfplatta eller den stationära datorn. Den bärbara är aldrig ens uppe. Surfplattan för streaming… Läs hela »

lökis
12 Årtal sedan

Ja jag tycker att fler borde uppmärksamma surfplatte företagen att det finns ett behov utav IR på dom.

Tripptrapptrull
Tripptrapptrull
12 Årtal sedan

Sonys TabletS är också den enda surfplatta som jag är intresserad av på liknande skäl som bloggaren. IR-vore så jäkla schysst för mig som kör både Sony på TV:n och hemmabion. Om nästa TabletS innebär en rejäl uppgradering kan det bli ett köp.

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Jag fick hem Samsungs Galaxy Tab 2 10.1 häromdagen och detta är ännu en av deras EU-modeller som till skillnad mot US-modellerna kommer utan IR-öga. Samsung har alltså IR-öga på flera modeller i US, men ingen i Sverige so far.Jag ringde en av våra kontakter på deras utvecklingsavdelning i Sverige och enligt honom handlar det om kompabilitet. Samsung köper in IR-lösningen från tredje part och i Sverige/EU är det tydligen rätt lösa boliner när det kommer till IR-standardisering. I USA är det striktare och lättare att få till en lösning som passar för alla olika produkter.Tydligen ska detta vara svårare… Läs hela »

johnjensen
8 Årtal sedan

[quote name=”johnjensen”]Använder min Ipad mycket till läsning. Mest RRS-flöden och perfekt sängkamrat. Men läser man hellre böcker och tidningar ger det ingen nytta. Men för mig, toppen som tycker mobilens skärm är för liten att läsa på. Hoppas nu på en bra billig Andriod-platta på bekvämare 7-8 tum. Ipad är bra men för mycket som Apple inte tillåter en att göra (t ex dra över en fil som inte är en bild från datorn i utforkaren)[/quote] Länge sedan jag skrev detta 🙂 Blev Android sedan jag tröttnat på IOS ekosystem. Asus med tangentbord men Android tyckte jag funkade dåligt med… Läs hela »