Det var bättre förr. Det är säkert. Eller ja, nästan. Teknik är enklare än någonsin att använda, men teknologin bakom det är mer avancerad än någonsin tidigare. Jag vet inte om det är otacksamt för yngre att sätta sig in i detta eller om intresset helt enkelt dalat på sistone, men det känns som att teknikkunnandet inte är desamma längre.

I efterhand känns det nästan lyxigt att ha fått växa upp med och se hemdatorn utvecklas från något som var ganska dyrt, klumpigt och för den tekniskt invigde till något som alla ska kunna använda, oavsett hur ung eller gammal man är, från först parkett. Att göra en dator enklare har åstadkommits genom att tekniken bakom har blivit mer oerhört mycket mer avancerad.

Windows 3.11 var ingen höjdarupplevelse. En del roliga spel, men för produktiva stunder vet jag inte om jag var så imponerad (skrivartrassel deluxe). Dos är inget jag minns mycket av, för jag vill inte. Commodore 64 och Atari 500 däremot väcker varma minnen. Mest av allt för spelen så klart, men också för att det fanns sådan potential i maskinerna. Det krävdes så klart att man kunde knacka lite kod och ville pilla lite. Om man ville gräva fanns det en helt ny alldeles underbar värld att upptäcka.

Jag börjar tro att tonåringar idag inte vill upptäcka en dators potential, eller de förstår helt enkelt att det finns en potential. Det är så enkelt att göra de vanligaste sakerna att det är lätt att tro att det är allt man behöver och att gräva djupare är meningslöst. All form av upptäckarlust kvävs i sin linda. Jag vet inte om man ska skylla det på Microsoft, Apple och övriga, men det är lite lockande.

Eller har vi “curlat” sönder en generation så fullständigt att inte orkar eller tror att de inte kan mer än att ladda ner Spotify, uTorrent, VLC och Firefox och sen tror att de nu har en komplett Internet- och multimediamaskin utan like? Inte för trycka ner dessa program som är väldigt användbara, men världen är större än så. Även om en tredjedel av Internet är porr och en annan tredjedel är reklam kan man hitta riktigt bra saker om man bara söker lite.

Det finns gott om forum där man samlat bra länkar och utbyter information om användbara program för att dela sina erfarenheter, men för att hitta dit måste man först förstå att man kan söka efter detta och sedan faktiskt vilja göra det. Det känns som att dessa två steg är många gånger minst ett för många för att de ska “orka” göra det.

Windows_8a
Windows 8 – För mycket förenklingar? (Jag tänkte ta en bild på OS X också,
men struntar i det eftersom det blir så mycket snedvridet tjafs.)

Om man sedan försöker förklara för en ur denna generation att om din dator känns seg i senaste spelen kanske det är läge att byta ut delar av hårdvaran då möts man av en blick som får en att tro att man pratar om nukleärfysik på en avancerad nivå. Om det har varit prat om att byta ut funktionskort i en Compaq-dator byggd kring Intel 286 från sent 80-tal hade jag förstått den blicken i viss mån, men inte idag.

Vilken idiot som helst kan byta grafikkort idag. Vilken idiot som helst kan installera mer internminne. Vilken idiot som helst kan installera en till hårddisk. Däremot kanske inte vilken idiot som helst ska ge sig in på att uppgradera processor och kylning därtill med tanke på alla socklar och urusla monteringsanordningar det finns, men om man bara är försiktig löser sig även det.

Jag har inte tappat allt hopp än, men jag börjar undra var vi är på väg?

Subscribe
Notifiera vid
12 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
n0pax
12 Årtal sedan

När det gäller hårdvara kan jag tänka mig att folk blir sämre på det. Om man kollar vad jag har, så är det enbart bärbara datorer. Vilket innebär att det inte är så mycket mek. Visst jag har visat barnen hur en dator ser ut etc, men dom är mest intresserad av mjukvaran. Framförallt är det spel som gäller. Men paint och blender gillar dom. Dock är som inte så gamla ännu 4,7,9 år. Problemet är nog snarare att allt eftersom jag mekar mindre med datorer, så har jag mindre möjlighet att visa hur man monterar tar isär en dator.… Läs hela »

Valentin N
12 Årtal sedan

Jag måste säga att jag gillar dina bloggs 🙂 Me like! Jag känner igen mycket du säger – jag är med i comodo forums där många störs sig på dem popups som kommer upp. Den slutsats är som jag drar är att man vill ha det så enkelt så möjligt men en super efficient skydd utan att vilja interagera för att skydda sig. Jag kan förstå att man inte är sugen att besvara frågor men att ta intresset hur man kan skydda sig med små tricks är väl inte för mycket att begära. Jag tycker att vi går åt fel… Läs hela »

Martinsaewqeeqeq
Martinsaewqeeqeq
12 Årtal sedan

Ja jag vet inte det, även om jag inte direkt har någon akademisk fakta.

Exempelvis användarantalet på sweclockers är säkert mycket större nu än för 6-7 år sedan. Det fanns inte någon direkt motsvarighet till swedroid för 5-8 år sedan (när windows phonelurarna var det som drog fram hårdvaran) osv.

Datorkunskap plockas bort från många gymnasielinjers grundblock eftersom en klar majoritet av eleverna ändå klarar en acceptabel nivå “by default” så att säga.

Men om ni den allmänna nivån sjunkit, vad har det för betydelse, egentligen?

Martinsaewqeeqeq
Martinsaewqeeqeq
12 Årtal sedan

[quote name=”Martinsaewqeeqeq”]Ja jag vet inte det, även om jag inte direkt har någon akademisk fakta.

Exempelvis användarantalet på sweclockers är säkert mycket större nu än för 6-7 år sedan. Det fanns inte någon direkt motsvarighet till swedroid för 5-8 år sedan (när windows phonelurarna var det som drog fram hårdvaran) osv.

Datorkunskap plockas bort från många gymnasielinjers grundblock eftersom en klar majoritet av eleverna ändå klarar en acceptabel nivå “by default” så att säga.

Men om ni den allmänna nivån sjunkit, vad har det för betydelse, egentligen?[/quote]

Fan menar självklart windows mobile.

silenz
12 Årtal sedan

Det är ju trots allt mjukvaran man oftast får problem med. Då är det kanske bra om vi ungdomar lär oss det först. Visserligen är jag intresserad av både och, men jag förstår dem som inte bryr sig om hårdvaran.

Jag tycker att det helt klart är roligare när en ny version av en bra mjukvara kommer ut, som ubuntu, android, eller en ny webbläsare, än att intel släpper en ny processor som är 10% snabbare än den gamla. Upplevelsen blir aldrig bättre än mjukvaran. Och det är ju dessutom oftast gratis 😉

Marquzz
12 Årtal sedan

Är inte riktigt med på vad du vill komma fram till med denna artikel? En stationär dator idag ser ju ut som en stationär dator för 20 år sen, tycker inte det har blivit krångligare alls. En bärbar är också väldigt lik en bärbar för 20 år sedan. Du kanske tänker på tablets och mobiler, men de pillade man ju inte i för 20 år sedan heller. Menar du att mjukvara idag kommer med fler funktioner? Eller är det Internet som du syftar på? Det handlar väl inte om generation, det byggs väl och meckas med hårdvara som aldrig förr.… Läs hela »

Tempel
12 Årtal sedan

Essensen av det hela, finns det inte färdigt vet inte (99% av) kidsen hur man fixar det även om många ser dom som “data”-kunniga. Sätt en normal tonåring vid en dator och be dom rippa lite musik. Frågan är ju om dom ens vet varifrån dom skall rippa. 😀 Skulle dom till slut klura ut det så är det ju med ett prg som man klickar på en färgglad knapp och inte med EAC+Lame (eller flac) med massa kommandon i text. Sen är tiden folk överlag klarar av att intressera sig väldigt kort och Windows 8s gui är ett tecken… Läs hela »

Lagl0rden
Lagl0rden
12 Årtal sedan

Fast jag vet inte om all teknik blivit enklare. Jämför videobandspelare med DVD/Blueray. Förut;Koppla in VHS scart till TV, stoppa i hyrt videoband, den börjar spela automatiskt. För att pausa, tryck stop eller pause eller stop, för att börja titta tryck play. För att titta vidare nästa dag, samma sak. Idag;Koppla DVD via nån slags central “hub”, försök hitta rätt remote bland 7 olika st alternativt nån remote som ser ur som kontrollpanelen på en Jumbojet, om man väl får bild, försök hitta rätt inställning. Genomlid 3 varningar från TBI, genomlid 3 trailers från gamla filmer, försök ställa in rätt… Läs hela »

Jonas Westerlund
Jonas Westerlund
12 Årtal sedan

Det här är inget nytt, det var samma sak med telefonen, smartphones, radion, internet, TV’n och massor med andra saker med. När den nya tekniken kommer är det entusiasterna som undersöker, bygger och utforskar, tex så var de första kommersiella radio och tv-apparaterna kit som man själv monterade. När tekniken sen förfinats och blivit mer tillgänglig (dvs tämligen idiotsäker) så blir användarbasen större. Det är dock inte entusiasterna som blir fler utan det är användarna. Användarna är den grupp som använder den magiska lådan utan att ha en aning om hur den egentligen fungerar. De vill att allt bara skall… Läs hela »

Chasm
12 Årtal sedan

[quote name=”Jonas Westerlund”]Det här är inget nytt, det var samma sak med telefonen, smartphones, radion, internet, TV’n och massor med andra saker med. När den nya tekniken kommer är det entusiasterna som undersöker, bygger och utforskar, tex så var de första kommersiella radio och tv-apparaterna kit som man själv monterade. När tekniken sen förfinats och blivit mer tillgänglig (dvs tämligen idiotsäker) så blir användarbasen större. Det är dock inte entusiasterna som blir fler utan det är användarna. Användarna är den grupp som använder den magiska lådan utan att ha en aning om hur den egentligen fungerar. De vill att allt… Läs hela »

Marviken
Marviken
12 Årtal sedan

Har jävligt dålig koll på kidsen idag, även om jag inte är så förbannat gammal själv.
Men överlag byggs det väll som aldrig förr??
Butiker som Inet, Alina, Misco etc hade ju knappast existerat annars.

Har aldrig köpt en stationär i mitt liv. Frågan är hur många år till det kommer att finnas en marknad för stationära datorer.