Med nya marknader och produkter måste nya testmetoder utvecklas. Det är allt annat än enkelt att hitta ett test som fungerar först i teorin och sedan också går att använda i praktiken. Ett bra exempel är grafikkortstest där speltillverkare spenderar mycket tid på att bygga in “benchmarks” is sina senaste spel för att de ska synas mer.

Alla test är dock inte helt rättvisa och inom grafikkort är det ruggigt svårt att hitta spel som ger bra testvärden och dessutom är rättvisa mot alla grafikkort som ska testas. Både AMD and Nvidia plöjer ner ganska bra med pengar i spelindustrin för att deras grafikkort ska garanterat fungera bra (eller bättre än konkurrentens?) i alla möjliga spel.

Det som är tacksamt med grafikkort är att det finns i regel bara två aktörer, AMD och Nvidia, medan för smarta telefoner finns det en uppsjö. Även de flesta bygger på ARM:s instruktioner, med en ytterst liten närvaro för x86, är det allt annat än helt enkelt att leta reda på bra testprogram.

Det finns några sviter och enstaka testprogram som fungerar, men det finns inga garantier att individuella optimeringar som tillverkarna har gjort verkligen kommer fram i dessa syntetiska test. Faktum är att “upplevelse” är fortfarande en väldigt viktig faktor när man ska köpa en ny smart telefon eller platta idag. Speciellt om det är en Android-baserad kreation.

När man sedan ser hur “drop tests” likt det i videon nedan blir allt vanligare kan man inte hjälpa blir aningen frustrerad. Det är inte bara fråga om en uppenbar demonstration av hur man kan visa upp sin egen låga intelligensnivå och samtidigt ge alla seriösa skribenter en spark i skrevet. Det är så dåligt att man blir lite ledsen faktiskt.

 

Faktum är att jag håller den virala reklamkampanjen “Will It Blend?” som en bättre värdemätare än den här extremt korkade testmetodiken. Det faktum att det helt beror på slumpen hur den slår i marken som avgör hur pass skadad den blir passerar högt över deras huvuden när de noggrant undersöker skadorna av fallet.

“Will It Blend?” görs i alla fall med en viss glimt i ögat, men till skillnad från det är dessa tester allt annat än roliga att titta på.

Subscribe
Notifiera vid
13 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
11 Årtal sedan

ett bekymmer är tex ms eller microstuttering i crossfire/sli och mätmetod som är korrekt.

Kreth
Kreth
11 Årtal sedan

Jag såg på det droptestet igår, det är ju med lite ledsamhet man tittar på det. Jag satt och tänkte när jag såg på den, var är de empiriska statistiska tester, ett dropptest är knappast nog för att visa någonting förutom att saker är random…..

11 Årtal sedan

Såg ett “droppest” igår som jag ändå tyckte var helt ok.
Sony’s xperia GO utsattser för rejäl misshandel.
De kasta den i poolen ett antal gånger, tejpade fast den på en fotboll och spelade en stund mm.
Den klarade sig bra, men så är den ju byggd för att tåla det med.

Smog
Smog
11 Årtal sedan

[quote name=”Json_81″]
De kasta den i polen ett antal gånger, tejpade fast den på en fotboll och spelade en stund mm.
Den klarade sig bra, men så är den ju byggd för att tåla det med.[/quote]

Jaså, vad sa polackerna om att Sony kastade dess Xperia GO i Polen, upprepade gånger dessutom?
Vad hände med den Polska luftförsvaret eller var det kanske ett samarbete mellan Polen och Sony?

Santa-san
11 Årtal sedan

Det var precis som när dom höll på och tappade iPhoner för länge sen. Har jag för mig iallafall. Idiotiskt

Dick Papazian
11 Årtal sedan

Det kommer finnas så länge folk tycker det är underhållande att titta på. Det är ju det enda det är, underhållning. Det tråkiga är att de försöker få det till ett “test”

Tempel
11 Årtal sedan

Tja, så länge vissa tillverkare som är väldigt populära i vissa kretsar tillverkar mobiler som är väldigt ömtåliga så lär vi få se dessa droptester. Innan Apple så tålde ju en mobil ett fall för det mesta. Med apples intåg och populäritet så är det ju så att deras mobiler iaf [b]inte[/b] tål ett fall för det mesta. Man kan se droptesterna som en viral kritik mot apple.

Angående Andreas kommentar om att kvalité är sekundärt så är ju det korrekt i Apples fall eftersom dom inte tål just ett fall 😉

flopper
11 Årtal sedan

så länge de inte klarar en atomsmäll så möter de inte min standard. 😉

11 Årtal sedan

[quote name=”Smog”][quote name=”Json_81″]
De kasta den i polen ett antal gånger, tejpade fast den på en fotboll och spelade en stund mm.
Den klarade sig bra, men så är den ju byggd för att tåla det med.[/quote]

Jaså, vad sa polackerna om att Sony kastade dess Xperia GO i Polen, upprepade gånger dessutom?
Vad hände med den Polska luftförsvaret eller var det kanske ett samarbete mellan Polen och Sony?[/quote]

Tänk vad mycket ett litet “o” kan ställa till med 🙂
Fixat.

Kreth
Kreth
11 Årtal sedan

http://www.youtube.com/watch?v=y3v5lN4U0bM&feature=player_embedded

lite sent men här har vi roliga och bra test ^^