I en nyligen publicerad studie påvisar professor Dan Kahan från Yale Law School att “fanboys” väljer aktivt att sortera ut fakta som passar deras redan existerande åsikter bäst; Motivated Numeracy and Enlightened Self-Government. Hans arbete fokuserar på det politiska spektrum som finns i USA, men det kan med lätthet jämföras med annat, t.ex. grafikkort. 

Vi känner alla starkt för något, kanske för starkt i vissa fall. Det är lätt att känslorna ibland får överhanden och de logiska resonemangen flyger ut genom fönstret. Ni har garanterat läst både en och två diskussioner på Internet där ena eller rent av båda parter borde insett hur fel de har, men de bara vägrar göra det. Professor Kahans artikel visar att enkel matematik kan bli ett enormt problem om det visar sig gå emot dina invanda politiska åsikter.

Men för sakens skull kan vi här definiera att en “fanboy” är en person som är en av bestämd åsikt angående ett visst ämne, t.ex. ett visst företags grafikkort är överlägsna alla andra. När en ny recension av de senaste grafikkorten släpps kommer det att finnas tonvis med data att ta in och sortera. Diagram till höger och vänster; FPS, Celsius, Watt och medelvärlden av dem alla slåss om din uppmärksamhet. Lite rörigt kan det bli om det vill sig illa, men om du samtidigt har en klar favorit sedan tidigare kommer du att få det ännu svårare. 

Kahans artikel fokuserar också på just matematik. Intervjuobjekten fick olika frågor som var designade så att de innehöll i stort sett samma typ av data, men problembeskrivningen skilde sig från något väldigt politiskt oladdat som hudkräm till om lagar för reglering av handeldvapen påverkar brottsligheten. Samma problem presenterades alltså i två olika former och när det var politiskt oladdat hade objekten inga problem, men så snart det blev politiskt laddat och problemet gick emot deras politiska åsikter kunde de inte utföra enkel matematik. 

grafikkort

För en “fanboy” innebär det alltså att det spelar ingen roll om det här företagets grafikkort förlorar samtliga prestandatest, drar mer ström och är varmare. Enkel matematik flyger ut genom fönstret när passion kommer in i ekvationen. Så nästa gång du märker att du hamnat i en diskussion med en “fanboy” kom ihåg att de har ett kraftigt handikapp. Deras hjärna har lagt ner matematikdelen till förmån för en emotionella och att sparka på någons känslor det är bara elakt. 

Å andra sidan … man kan inte vara kompis med alla. Ni visste säkert redan att “faboys” har svårigheter att acceptera när deras favorit förlorar, men nu är det påvisat väldigt tydligt att just matematikdelen av hjärnan lägger ner när våra passioner inte stämmer överens med datan vi ser framför oss. 

För både er som inte har en ohälsosam relation med hårdvara och för de som upplever “matematiska svårigheter” kan jag varmt rekommendera Svenska grafikkortsguiden. För ni som kan räkna finns det massor med data att ta in och de andra kan hoppa direkt till våra slutsatser och rekommendationer i slutet så slipper de tänka på siffror så mycket! Alla vinner med andra ord.

Subscribe
Notifiera vid
16 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
10 Årtal sedan

Artikeln handlar om politik och statistik.

Även om resonemanget om grafikkort etc stämmer in, måste matematik verkligen blandas ihop med det?

Oldvikingschool
10 Årtal sedan

Intressant artikel!

Sega fanboy for life here 🙂

flopper
10 Årtal sedan

fattade folk innan nån studie behövde göras.
folk som köper Nvidia är ju hjärntvättade fanatiker som inte kan fatta hur överlägset mycket bättre amd´s grafikkort är.

Santa-san
10 Årtal sedan

Gör AMD grafikkort??

Gambit_2K
10 Årtal sedan

[quote name=”Santa-san”]Gör AMD grafikkort??[/quote]

Ja och de är bäst ingen protest 😀

adolf512
10 Årtal sedan

Då jag har specifika krav gillar jag vissa företags produkter mer än andra, för min del så vill jag att GPU:n skall vara bra för gpgpu då jag inte spelar så mycket, då är det hd7950 och uppåt alternativt gtx780 och uppåt som gäller idag.

jag behöver uppgradera moderkortet pga avsaknad av snabb sata III och seg boot då kortet har gamla bios och inte eufi, därför är jag tacksam över att jag inte valde den dyrare i5 750, detta hade jag omöjligt kunnat veta när jag köpte processorn och moderkortet.

KeyPakt
10 Årtal sedan

[quote name=”Gambit_2K”][quote name=”Santa-san”]Gör AMD grafikkort??[/quote]

Ja och de är bäst ingen protest :D[/quote]

Jag håller fullständigt med. Att köra HD6950 i CrossFire är verkligen en dröm. Jag menar, jag ligger konstant runt 120-130 fps i BF3 och bilden låser sig då och då precis som det ska göra i 120 fps, liksom småhackar. Men spelet kraschar aldrig, här kan vi snacka om kvalitet. Stänger jag av CrossFire så slutar bilden hacka och flyter på klockrent, tänk att ett enda kort kan vara så kraftfullt.

kacktjarn
10 Årtal sedan

[quote name=”flopper”]fattade folk innan nån studie behövde göras.
folk som köper Nvidia är ju hjärntvättade fanatiker som inte kan fatta hur överlägset mycket bättre amd´s grafikkort är.[/quote]Hur tänker du då? Nvidia har iaf enligt mig varit strået vassare något år när det gäller prestanda, energiförbrukning, storlek & mjukvara. Använder både Amd & Nvidia men kan inte säga att jag har någon favorit. Det känns som att det går i vågor.

AMD73
10 Årtal sedan

räcker du är vän med någon. ju mer vän du är med personen ju mer körd är du. du håller sten hårt med vännen i vått och torrt. inget dåligt tror du på. Så är det med det mesta man gillar också. Mitt nicke som är AMD får alla tro jag är fanboy. Jag råkade vara den av alla kompisar som valde AMD först.Jag är i det närmaste opåverkbar mot alla andra. Tycker tänker precis som jag tycker. det kan i mångas ögon verka som jag inte är en lagspelare.Faktum är att lagspelare är dom flesta inte.Utan snarare jag.Sedan kan… Läs hela »

soderkvist
10 Årtal sedan

Det är lite som med motorcyklar. Där väljer man oftast 10% med hjärnan och 90% med hjärtat. Siffror kan fara och flyga, känslan väger tyngst.

Santa-san
10 Årtal sedan

[quote name=”kacktjarn”][quote name=”flopper”]fattade folk innan nån studie behövde göras.folk som köper Nvidia är ju hjärntvättade fanatiker som inte kan fatta hur överlägset mycket bättre amd´s grafikkort är.[/quote]Hur tänker du då? Nvidia har iaf enligt mig varit strået vassare något år när det gäller prestanda, energiförbrukning, storlek & mjukvara. Använder både Amd & Nvidia men kan inte säga att jag har någon favorit. Det känns som att det går i vågor.[/quote] Om några veckor har vi ju fakta på hand, när alla AMDs nyheter är ute. Efter följande tester och jämförelser mellan AMD och Nvidia lär vi ju få veta vem… Läs hela »

Jakopp
Jakopp
10 Årtal sedan

Det är bra Andreas G men jag tror han behöver professionell hjälp helt seriöst och då kanske inte NH är rätt plattform?

Mögel
10 Årtal sedan

Interesting to see … thank you it’s well done 🙂