Vi gillar alla att ventilera lite då och då. Det hör människan till att bara släppa lite på trycket ibland. Det behöver inte vara det som byggt upp trycket inombords som får utstå utloppet, och då kan det slå fel. De flesta som har Facebook idag är kompis med alla människor de någon gång träffat, gått i skolan med och jobbar med idag.

Ett uppmärksammant mål som drivs av Unionen mot ett Piteå-baserat företag bygger på att de två blivit uppsagda för att de uttryckt sig olämpligt mot chefer på företaget och att dessa då kände sig hotade. Problemet var att cheferna hade inte tillgång till gruppen på Facebook där ventilerandet ägde rum utan det var en arbetskollega som visade en skärmdump för cheferna.

Det är bara ett av många uppmärksammade fall som uppstått på senare år som är direkt relaterat till Facebook. I Sverige har vi en mycket högre anställningssäkerhet än på många andra ställen. I USA är det inte längre någon större ovanlighet att folk får sparken för att ha skrivit olämpliga saker i sociala medier. Det har hänt att de fått sparken direkt efter de skrivit, via det medium de skriver i! Det händer dock inte här.

Fired-by-Facebook
En del uppsägningar är kanske motiverade…

En annan baksida av det här är att efterfrågan på så kallade profileringsföretag har ökat snabbt. Dessa företag anlitas av en stor mängd av olika företag, både privata och offentliga, för att bygga upp en bild av de personer de kommer att ta in på intervju för mer eller mindre känsliga positioner. Inte för att smutskasta hela denna bransch, men det finns många företag som inte tvekar att ta till tvivelaktiga metoder för att kartlägga människor.

Till exempel genom att lusläsa din Facebook-sida för att försöka hitta minsta lilla negativa kommentar och om du satt dina säkerhetsinställningar för hårt så det inte går att läsa öppet finns det andra sätt att komma åt din sida. Ett sätt är ju att försöka knäcka ditt lösenord. Ett annat att betala någon kompis som har tillgång till din sida. Inget av dessa sätt förekommer givetvis om du frågar företagen som gör profilerna, men andra säger annorlunda.

Vad vi kan säga säkert är att material läckt och att folk har inte fått jobb på grund av att deras priviata sfär blivit kränkt. Kommentarer på Facebook väger allt tyngre i ett företags värderingar av dig som person. Ironi och sarkasm ska du absolut inte räkna med att det kommer fram som du tänkt det, och även om det gått 67 år sedan andra världskriget tagit slut kan det kännas för magstarkt att skämta om förintelsen och kosta dig jobbet du sökt.

Oavsett hur högt du ställer in säkerhetsinställningar kan du aldrig försäkra dig om att alla dina “Vänner” verkligen håller dig om ryggen och inte skulle ange dig till er gemensamma chef om du skriver något mindre lämpligt eller låna ut sitt konto för att låta andra kartlägga dig. Det finns en Facebook-grupp som heter Fired by Facebook som riktar sig till just dig i så fall.

Den som har mest vänner på Facebook när man dör vinner, eller?

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
n0pax
12 Årtal sedan

Jag tyckte jag var blek när jag vaknade upp i morse. Antagligen är jag död eftersom jag inte har några vänner på facebook. Vänta lite jag har en tom sida och inget mer. Vet inte hur ofta jag får tacka nej till facebook, men en gissning är med ca 2 veckors mellanrum och då är det alltid kvinnor som ska försöka övertyga hur bra det är osv. Det svåra i detta är att det inte verkar finnas någon acceptans i att jag inte ser nyttan med facebook för min egen skull. Vill jag täffa någon kan jag ringa, maila etc.… Läs hela »

Tempel
12 Årtal sedan

FB funkar rätt bra till att följa många olika musiker/band och NHW då 😉 . På så sätt får man info från många håll utan att behöva surfa runt på en massa sidor. Annars så ser jag ingen direkt nytta med det.

Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

Tempels och mitt användningsområde är väl ungefär detsamma, det fungerar mer som en RSS-feed. Sedan har det hjälpt mig att åter komma i kontakt med gamla vänner från skoltiden.

Har aldrig förstått eller hört talas om hysterin med att ha flest vänner, finns det verkligen? Själv har jag i dagsläget strax över 100 och jag tycker redan det börjar bli dags att köra en clean-out.

Tempel
12 Årtal sedan

Oja, det finns, har en polare vars dotter har +1200 “vänner” inte alls ovanligt bland tonårstjejer.

Carl Holmberg
Carl Holmberg
12 Årtal sedan

En sådan hysteri finns onekligen. Det dyker ju dessutom titt som tätt upp folk som kommenterar saker som “gilla min status eller bli vän med mig så får du 1000+ vänförfrågningar”. Folk är med andra ord villiga att bli “vän” med någon de inte känner, enbart för att få bli vän med 1000 andra människor de inte känner. Själv använder jag facebook hyfsat flitigt, men har vissa principer. Jag visar bara mitt material för vänner (och jag blir inte heller vän med någon jag inte skulle kalla vän när man träffas öga mot öga), men är ändå noga med att… Läs hela »

tecnophreak_81
12 Årtal sedan

Facebook för mig är bara ett sätt att kommunicera med släktingar i USA och diverse arbetskollegor i annat fall så kollar jag Facebook kanske varannan månad. 🙂 När det gäller hur många vänner som man kan ha på Facebook så har den brittiske forskaren Robin Dunbar (professor i evolutionär antropologi vid Oxfords universitet) en intressant teori att vår neocortex; den del av hjärnan som har hand om medvetna tankar och språk, en max gräns på 150 vänner, så enligt honom kan man ha tex 1500 “vänner” på Facebook men när datatrafiken i de nätverken granskas kommer det ändå upp till… Läs hela »