Möjlighet att studsa Bluetooth-signaler mellan enheter ska ge bättre täckning hemma, och bana väg för nya, billigare lösningar för smarta hemmet.

När en enhet med traditionellt nätverk, exempelvis vanligt wifi, ska kommunicera med en annan enhet på nätverket gör den alltid det genom samma väg, genom din router. Har du exempelvis en wifi-högtalare i köket som ska ta emot en ström från din dator i vardagsrummet är det inte säkert att datorn når vare sig routern eller högtalaren med bra signalstyrka på egen hand.

Mesh-nätverk låter istället nätverksenheter samtala direkt med varandra och “studsa” signaler på varandra för att nå andra enheter i hemmet. Nu har Bluetooth SIG, organisationen bakom Bluetooth-standarden, släppt en officiellt standard som ger Bluetooth stöd för just mesh-nätverk.

Bluetooth-signaler som kan “studsa”

Vad det innebär rent praktiskt är att du kanske har en telefon i vardagsrummet som ska spela upp musik på en högtalare i köket. På egen hand kan telefonen få dålig täckning till högtalaren, kan istället skicka signalen till en annan enhet som står någonstans mellan dessa, och som sedan tar signalen och skickar den vidare. Alla enheter med Bluetooth Mesh kan därmed agera signalförstärkare åt varandra.

Bild: Bluetooth SIG

Fungerar med Bluetooth 4- och 5-hårdvara

Mesh-nätverk är redan möjligt med flera andra trådlösa standarder, exempelvis ZigBee. Men vad som gör Bluetooth Mesh särskilt intressant är att tekniken inte kräver ny hårdvara, utan fungerar rent tekniskt på alla enheter som redan har stöd för Bluetooth 4 eller Bluetooth 5. Det enda som krävs är att tillverkaren väljer att skicka ut en uppdatering.

Det öppnar upp för betydligt bättre täckning för smarta prylar i hemmet, samt möjlighet att bygga billigare, enkla nätverksuppkopplade produkter. Ett exempel är smarta lampor såsom Philips Hue, som i nuläget använder en proprietär trådlös standard för att styra ljusstyrka eller färg på belysningen. Med Bluetooth Mesh skulle sådana produkter kunna gå över till Bluetooth och på så sätt bli både billigare och enklare att ansluta till dina andra prylar.

Kräver uppdatering

Det är däremot inte säkert att alla dina Bluetooth 4- eller Bluetooth 5-prylar kommer få stöd för Mesh även om stöd finns i hårdvaran. Det är fortfarande upp till tillverkaren att skicka ut en sådan uppdatering, och stödet kan snarare komma att implementeras först i nästa generations produkter där tekniken kan användas i marknadsföring. Huruvida så blir fallet återstår att se, men sannolikt kan de första helt nya produkterna med Mesh-stöd dyka upp redan nu under hösten.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments