I kölvattnet av en uppflammande batterinojja på marknaden efter Galaxy Note 7 jobbar forskare nu på ett självbrandsläckande batteri.

Forskare vid Stanford University håller på att utveckla ett litiumjon batteri som ska kunna förhindra katastrofala konsekvenser om batteriet blir överhettat till den grad att brandrisk utvecklas.

Som vi rapporterat flertalet gånger tidigare så led Samsung Galaxy Note 7 av ett designfel som gjorde att batteriet i telefonen löpte en stor risk för överhettning. Något som fick Samsung att avbryta all produktion av telefonen och återkalla alla exemplar.

Fortfarande ett vanligt litiumjon batteri

Det batteri som utvecklas vid Stanford är tekniskt sett inte en ny typ av batteri. Utan mer en modifiering på existerande litiumjon batterier. Det man har gjort är att man utvecklat ett batteri som har ett skal av Trifenylfosfat, en kemikalie som används främst som flamskyddsmedel.

Tanken med det hela är att om batteriet överhettas och når en temperatur på 150 grader så ska plasten som skiljer batteriets inre och kemikalien åt smälta. Detta i sin tur resulterar i att kemikalien kväver potentiella eldsvådor. Värt att tänka på är att telefonen fortfarande kommer att gå sönder. Men risken för personskador eller skador på annan egendom minskas markant.

Trifenylfosfat ger dyrare elektronik

Ironiskt nog är Trifenylfosfat en av de flamskyddsmedel som specificerats i underlaget för den svenska kemikalieskatten. Med andra ord bör produkter med de mer brandsäkra batterierna bli dyrare på grund av det extra flamskyddsmedlet. Vilket kan ses som ett tecken på att forskarnas lösning med flamskyddsmedel inte nödvändigtvis behöver vara det optimala. Exempelvis testade Surfa.se ett litiumbatteri som kunde både böjas och klippas utan att skadas. En teknik som inte använde sig av skadliga kemikalier.

Forskarnas studie finns att läsa om i sin helhet här.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments