Upphovsrättsorganisationen Copyswede meddelar nu att man från den 1 september 2013 inkluderar ytterligare hemelektronikprodukter i sitt system för privatkopieringsersättning. Bland produkterna som kommer att påverkas hittar vi bland annat surfplattor, interna hårddiskar och spelkonsoler.

Copyswede skriver i ett pressmeddelande att man från och med den 1 september 2013 kommer att bredda sina ersättningskrav på hemelektronik med inbyggd lagringsmedia. Copyswede som sedan tidigare plockar in ersättning för all försäljningen av externa hårddiskar och USB-minnen för så kallad privatkopiering, inte att förväxla med piratkopiering, vidgar nu sina intresseområden markant.

Copyswede kommer till hösten att kräva ersättning från importörer och återförsäljare för flertalet olika hemelektronikprodukter. Ersättningen är för produkter med mellan 2 gigabyte till 80 gigabyte lagringsutrymme 1 krona per gigabyte. Produkter med över 80 gigabytes lagringsutrymme får en fast kostnad på 80 kronor, motsvarande den ersättning som tas ut på externa hårddiskar idag. Listan över produkter som ska omfattas av “kassettbandsskatten” omfattar flera stora och kontroversiella produktsegment;

  • Datorer med inbyggt minne
  • Lösa interna hårddiskar
  • Surfplattor
  • Spelkonsoler med inbyggt minne

Som exempel kommer en importör eller återförsäljare av en surfplatta med 32 gigabytes lagringsutrymme tvingas betala 32 kronor i ersättning till Copyswede. En summa som upphovsrättsorganisationen menar ska täcka förlorad inkomst hos upphovsrättstagare då dessa produkter enligt Copyswede “kan användas för lagring av upphovsrättsligt skyddat material”.

Noterbart är att smartphones och minneskort fortfarande inte omfattas av ersättningskraven.

“Copyswede inkluderar nu fler hemelektronikprodukter som kan användas för lagring av upphovsrättsligt skyddat material i kompensationssystemet för privatkopiering. Det rör sig om datorer med inbyggt minne, lösa interna hårddiskar, surfplattor och spelkonsoler med inbyggt minne. I dag riktar vi ett ersättningskrav till importörer och återförsäljare med begäran om redovisning avseende vidareförsäljning från och med 1 september 2013.” skriver Copyswede i ett pressmeddelande.

“Principiellt förkastligt”

Nyheten om Copyswedes ersättningskrav på ytterligare hemelektronikprodukter slog ner som en bomb på svenska hemelektronikmarknaden under torsdagen. Nordichardware har varit i kontakt med flera återförsäljare och distributörer som påverkas av beskedet men ingen vill ännu uttala sig officiellt om beslutet. Man avvaktar själva mer information och expertrådgivning från jurister, men som väntat tas besked inte emot med öppna armar.

”Det är principiellt förkastligt och skrämmande att se när folk som inte vet vad de sysslar med sitter med skarpladdade granater.” säger bland annat David Nicander på distributören Gandalf.

Copyswede har under flera år varit utsatta för hård kritik från både konsumenter och hemelektronikmarknaden som ifrågasatt organisationens arbetssätt. Enligt flera källor Nordichardware talat med fungerar inte systemet med privatkopieringsavgift. Som exempel sägs försäljningen av externa hårddiskar i den officiella svenska kanalen halverats sedan ersättningskraven infördes. Den verkliga försäljningen i Sverige tros däremot ligga på liknande nivåer men kommer då från utländska företag och kanaler som kringgår de svenska ersättningskraven.

Streamingtjänster bör minska behovet av kopieringsavgift

Att utöka kraven på privatkopieringsavgift i en tid som denna där utbudet av streamingtjänster ökar för var dag är också något som inte minst sätts på sin spets när Copyswede nu lägger avgiftskrav på datorer och surfplattor. Dagens tekniska lösningar för digital mediakonsumption går i allt större utsträckning mot att frångå lokal lagring av media. Något som snarare borde minska nödvändigheten för privatkopieringsavgift.

Copyswedes besked kommer bara månader efter att radiotjänsten tidigare i år beslutade att alla med en dator eller surfplatta skulle tvingas betala TV-licens, för att strömma TV-sändningar som inte kan lagras lokalt på enheternas hårddisk.

En riktig kassako för Copyswede

Även om en avgift på 80 kronor per dator kan låta relativt lite innebär det fina inkomster för Copyswede. Under första kvartalet 2013 såldes det runt 380 000 persondatorer i Sverige, vilket skulle ge i runda slängar 30 miljoner kronor till Copyswede. Med 300 000 sålda surfplattor samma kvartal skulle den totala summan troligtvis uppgå till runt 40 miljoner kronor per kvartalt, enbart på dessa två produktområden.

För er som vill läsa mer om Copyswede, kassettbandsskatten och privatkopieringslagen rekommenderar vi er att läsa vår intervju med Copyswedes vd Mattias Åkerlind från 2011. Vi kommer också att fortsätta följa händelserna kring Copyswedes nya besked med en förhoppning om mer officiella uttalande från involverade parter.

Uppdatering: 21:05 Elektronikbranschen har under torsdagskvällen släppt ett pressmeddelande där man starkt ifrågasätter den drygt 30 år gamla kassettbandsskatten som infördes redan 1982. Då för att hindra att inspelningsbara kassettband skulle skada upphovsmakarnas ersättning. Privatkopieringsersättningen och inte minst hemelektronikmarknaden har förändrats fundamentalt de senaste 30 åren, något som får elektronikbranschen att starkt ifrågasätta Copyswedes beslut och kassettbandsskatten i sin helhet.

– Ingen ifrågasätter upphovsmäns rätt att få betalt för sina alster. Men att via gårdagens kassettbandsskatt straffbeskatta ny teknik där den unga generationen är den största konsumentgruppen, är helt fel väg att gå, säger Klas Elm VD för ElektronikBranschen.

Elektronikbranschen menar istället att kassettbandsskatten bör begravas och att man istället måste hitta nya vägar för att ge upphovsrättsmakarna sin rättmätiga ersättning.

– Vi inom ElektronikBranschen vill tillsammans med politiker och upphovsmakarna hitta ett nytt modernt system. Kassettbanden är sedan länge historia, låt kassettbandskatten gå samma väg, fortsätter Klas Elm.

Läs hela Elektronikbranschens pressmeddelande här.

Källa: Copyswede

Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
49 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Carl Holmberg
Carl Holmberg
10 Årtal sedan

[imgcomment image[/img]

Question_Tech
Question_Tech
10 Årtal sedan

DRA ÅT HELVETE Copyswede

Ville bara summera vad alal tycker om er

AndreasSchnilsson
AndreasSchnilsson
10 Årtal sedan

Vilken B******
Men vad säger man.. grattis? för nu kommer ju privatimporten av elektronik öka ännu mer = svensk handel får det svårare = mindre jobb.

Att dessa stalinmetoder ens är lagliga i Sverige är ju förkastligt!

xemacs
10 Årtal sedan

Lägg ner skiten.

Nedladdad musik är död iaf.

I dagsläget streamar alla sin musik och då är det betaltjänster som gäller.

Copyswede har inget syfte längre utan har förvandlats till en maffialiknande organisation som numera ägnar sig åt att stjäla pengar de inte är berättigade till.

Desplow
10 Årtal sedan

[imgcomment image[/img]

Att maffialiknande Copyswede tillåts verka öppet är en skam för Sverige. Som artist skulle skulle jag ha mycket svårt att ta emot deras smutsiga pengar.

Tempel
10 Årtal sedan

Desplow, det blir inga pengar över när lokaler och löner är betalda, så det är inga artister som får några pengar från copyswede.

Dravond
10 Årtal sedan

Skall det var privatkopierings avgift ska all musik och film (räknas spel in för avgiften?) var fri från all sorts DRM och kopieringsskydd…

Varför ska avgiften annars finnas? Så att vi kan om vi med tillräcklig kunskap kan ta bort skyddet och sen kopiera? Vet ni hur få som egentligen har den kunskapen… Till och med vett att lyckas googla fram det, det är förvåningsvärt få…

AlexT
AlexT
10 Årtal sedan

Att maffialiknande Copyswede tillåts verka öppet är en skam för Sverige. Som artist skulle skulle jag ha mycket svårt att ta emot deras smutsiga pengar.[/quote]

Vadå artister få pengar. 99% av dem tas av skivbolaget

ミッコ
ミッコ
10 Årtal sedan

Beskatta alla inkomster som copyswede får in!

skiroy
10 Årtal sedan

Där kom det! Har bara väntat på ännu ett patetiskt utspel av Copyswede där det krävs in mer pengar. Som vanligt sägs det att det är för artisternas väl och ve, pyttsan! Alla pengar går till skivbolagen och Copyswede och speciellt Copyswede lever loppan för pengarna.
Boken Svensk Maffia borde ha handlat om Copyswede!

-Tjalve-
-Tjalve-
10 Årtal sedan

jo men alla sitter ju och sparar kopior av sina CD skivor på sin xbox360 som man har därhemma.
Det är ju nämligen spelkonsollen man drar igång när man vill lyssna på musik… Hur korkad får man bli egentligen?

Robin Norling
10 Årtal sedan

Vad i hela helvete är tänkt här?

“Vi lägger till lite extrakostnad så ingen har råd att köpa mer saker efter och MÅSTE piratkopiera för att få tillgång till sakerna dom vill ha.”

Nejmen, låter inte det som en smart idé? Visstfan gör det det!

Förvånad
Förvånad
10 Årtal sedan

Trodde kollektiv bestraffning va olaglig i Sverige, varför ska jag betala pengar för att grannen laddar hem musik?

Tidsdjuret
10 Årtal sedan

Ge dem fingret så tar de hela handen…

10 Årtal sedan

Förslag till CopySwede: Kilometerskatt på koppar & fiber som olagligheterna färdas genom! Nu blir det bara så dumt… LOL

JSL76
JSL76
10 Årtal sedan

Vad har de som jobbar på Copyswede för löner och hur finansieras dessa?

Det är väl inte meningen att kopieringsavgifter ska gå till deras löner, om så är fallet…

brydling
10 Årtal sedan

Nu får det fan vara nog. Finns det ingen möjlighet till direktdemokrati i det här jävla landet, som i Schweiz? Samla in namnunderskrifter och få till en folkomröstning? Copyswede skulle gå i graven direkt om folket fick bestämma!

Howie
Howie
10 Årtal sedan

[quote name=”Förvånad”]Trodde kollektiv bestraffning va olaglig i Sverige, varför ska jag betala pengar för att grannen laddar hem musik?[/quote] Detta handlar inte om piratkopiering. De kräver betalt för privatkopieringen. Den lagliga rätt vi har i sverige att t.ex ta en säkerhetskopia av en köpt dvd. Sen är det ju jäkligt lustigt som någon skrev i en tidigare kommentar att alla dessa dvd:er är kopieringsskyddade. Officiellt så går det alltså inte ens att kopiera dem. Sen råkar det finnas smarta människor ute i världen som lyckats knäcka dessa skydd så att det JUST NU går att kopiera materialet. Vad händer om… Läs hela »

Jözze
Jözze
10 Årtal sedan

Det känns bra att Per Gessle får stålars varje gång jag bränner en CD med eget tagna foton.
Ska man straffas för något man kan göra.

Vi kanske även ska starta organisationen Speedyparking så att när du köper en bil kan dom lägga på en avgift för att du har möjligheten att köra för fort och felparkera mm.

Och när jag nu betalar Copyswede avgift. Är det då lagligt för mig att lagra piratkopierad film och musik??? 😉

chribban
chribban
10 Årtal sedan

Helt sjukt!

Å andra sidan har inte Copyswede det så lätt!

De måste ju bl. annat betala ut en VD-lön som 2011 var 910600kr dvs kostnaden för Copyswede med sociala avgifter blev 2011: 1 miljon 196 tusen 710 kr

Dessutom har väl den lönen gått upp sedan 2011 så man får ju ha förstående för att de behöver fler inkomstkällor…

10 Årtal sedan

Frågan är ju varför de ska ha betalt för en sak som jag redan betalt för?
Jag har köpt musiken och sen ska jag betala för att jag har en laglig rätt att göra en kopia på den ifall den går sönder. Är det samma avgift på kopieringsmaskiner och scanner? Eller kameror som jag kan ta bilder med?

Carl-Magnus Tornesel
Carl-Magnus Tornesel
10 Årtal sedan

Kontakt

Copyswede
Alströmergatan 12, 7 tr
112 47 Stockholm

Tel.08-545 667 00
copyswede@copyswede.se

Martin Kristiansson
Martin Kristiansson
10 Årtal sedan

Helt sjukt vilka jävla nötter.
Som någon sa i tidigare kommentarer så har privat fildelning minskat rejält, vet faktiskt ingen av mina gamla serverpolare som fortfarande har en server ens.
De vill fylla på sin kassa det är enda orsaken till att de kan komma med ett så urbota korkat förslag.

Är de 10 år efter när det gäller allt eller har de bara insett att så verkligen är fallet och vill ha lite pengar för att försöka rätta till det?

Naziföretag med nazifasoner.
Och som sagt, ytterst tveksamt att några pengar alls går till upphovsrättsmännen, ren bullshit

S0urcerr0R
10 Årtal sedan

Jag får väl erkänna att jag kanske pirat och privatkopierar rätt mycket.
Med denna avgift kan jag lätta lite på samvetet.

Dock stör det mej att jag mest ska gynna mainstream musik (hiphop&rnb&annan sån pest) med denna avgift. Betalar isf hellre själv o ser till att non-mainstream/indie musiken jag lyssnar på sponsras direkt.
Gäller film/tvserier oxå. Min udda smak (bl.a anime & tvsåpan glamour) sponsrar jag hellre direkt, än att pröjsa denna avgift som knappast gynnar skaparna av den media jag konsumerar.

Morkul
10 Årtal sedan

Många här som tror att detta är till för att kompensera PIRAT-kopieringen, men det är det inte. Denna avgift är alltså till för att kompensera för den helt lagliga PRIVAT-kopieringen, alltså den lagliga rätt vi har att kopiera våra CD och DVD för att ge till våra närmaste vänner. Bolag som ger ut CD/DVD men någon typ av DRM skydd får inte någon ersättning av CopySwede.

Tilläggas bör också att detta avgift har funnits sedan kassettspelarens tid 🙂

Dock så anser jag att det är en förlegad avgift!

Lagl0rden
Lagl0rden
10 Årtal sedan

[quote name=”Morkul”]Många här som tror att detta är till för att kompensera PIRAT-kopieringen, men det är det inte. Denna avgift är alltså till för att kompensera för den helt lagliga PRIVAT-kopieringen, alltså den lagliga rätt vi har att kopiera våra CD och DVD för att ge till våra närmaste vänner. Bolag som ger ut CD/DVD men någon typ av DRM skydd får inte någon ersättning av CopySwede. Tilläggas bör också att detta avgift har funnits sedan kassettspelarens tid 🙂 Dock så anser jag att det är en förlegad avgift![/quote] Nej, nej, jag använder datorn precis på samma sätt som kasettbanden… Läs hela »

Robert L
Robert L
10 Årtal sedan

Till Copysvid:
Jag köpte en bunt kopieringspapper igår och jag tänkte skriva av ett par sidor ur några böcker som jag gillar.
Nu undrar jag hur mycket jag skall betala i privatkopieringsersättning för pappret? Är det 1 kr per blad eller per pappersbunt eller max 80 kr per pappersbunt?
Snälla, hjälp mig då detta är för komplicerat och orimligt!!!

/Robert L

Robert L
Robert L
10 Årtal sedan

Glömde säga också att jag lyssnar mest på klassisk musik. Hur motiverar Copysvid avgiften då den ju inte kan skickas vidare som ersättning till Mozart eller Beethoven m.fl av de gamla mästarna som är döda sedan fleraa hundra år?

Till Radiottjänst: Jag har ögon och öron. Skall jag betala Tv-licens då jag ju kan se på TV och lyssna på radio?

/Robert L

pege63
pege63
10 Årtal sedan

var kommer alla idioter ifrån?????

Tempel
10 Årtal sedan

För att vanliga media skall uppmärksamma detta så krävs en facebookgrupp och en massa twitter. Vem startar?

Viking1962
10 Årtal sedan

Man får väl skicka efter sina hårddiskar från sina grannländer i fortsättningen. Det känns mer och mer som samhället försöker suga ut varenda krona dom kan från befolkningen, först radiotjänst och nu copyswede. Det är dags att vi protesterar snart

Lagligt naturligtvis
Lagligt naturligtvis
10 Årtal sedan

Om jag köper och betalar för en produkt då måste jag väl få använda den så mycket jag vill? Eller hur?
Om jag betalar för en tjänst av Viasat eller Comhem får jag använda denna tjänst så mycket jag vill!

Om jag Betalar till CopySwede så får jag kopiera helt lagligt jag har ju betalat för tjänsten!

Guy Fawks
Guy Fawks
10 Årtal sedan

Remember, remember the 5th of November….

Kaj
Kaj
10 Årtal sedan

[quote name=”Tempel”]För att vanliga media skall uppmärksamma detta så krävs en facebookgrupp och en massa twitter. Vem startar?[/quote]
Gruppen finns redan sedan två år tillbaka på Facebook. Den skapades när CopySwede förra gången var i farten och införde sin straffavgift på hårddiskar. Den heter “Stoppa den nya kopieringsavgiften”, men har tyvärr inte uppmärksammats så som man skulle önska av massmedia. Länk till gruppen: https://www.facebook.com/groups/158584654188025/. Anslut gärna och strid för rättvisan.

Poontus
10 Årtal sedan

stämmer det att det är 80kr +25% moms så att i själva verket så är det 100kr per hårddisk? (såg något om moms på sweclockers)
blir dyrt att byta diskarna i större NAS enheter…

Iceman_Sweden
Iceman_Sweden
10 Årtal sedan

Vi konsumenter måste göra uppror och kräva att Copyswede förlegade “kassettskatt” tas bort. Som så många andra här påpekat är det med dagens moderna infrastruktur bara streaming som gäller. Varför ska man då fortsättningsvis ha “rätt” att få ta ut en otillbörlig skatt? Vi behöver starta en namninsamlig och mail aktivitet mot Copyswede och politiker för att visa vår avsky mot denna skatt!!!

Sten Sture
Sten Sture
10 Årtal sedan

Personligen ser jag det som en piratkopieringsavgift och anser därmed att CopySweden har legaliserat all min piratkopiering. Tack för det CopySweden.

Karl Jacobsson
Karl Jacobsson
10 Årtal sedan

Hej alla
Appropå skatten/avgiften som skulle införas på USB-minnen,hårddiskar och liknande mediabärare, har den börjat att gälla nu??
I såfall må det ju vara fritt fram att tanka ner i stort sätt allt, då har vi ju redan betalat för nedtankningen. Och skivbolag, artister programmakare och liknande ska inte gnälla over huvudtaget. Vi som köper en hårddisk eller USB minne har ju gjort rått för oss för nedtankning

Helge Andersson
Helge Andersson
10 Årtal sedan

Vad blir nästa steg, avgift på alla nyfödda? De kan ju börja nynna på en låt som är copyright på. :-*

Jan E
Jan E
10 Årtal sedan

Vad säger EU om det här? Begränsar inte detta företagssamhet osv?
När ska dom ta betalt för hårdvara? Är inte SSD-Disk just detta?
Fan det här kan drivas till absurdum om Copyswede får hålla på som
dom vill.
Fy F-n.

Micke123
Micke123
10 Årtal sedan

Artisterna får aldrig pengar, de får ut typ, 3-5% eller så, per såld skiva. Skivbolagen tar resten.

Jag undrar hur mycket pengar som Copyswede betalar ut? Om de får in 100 milj, betalar de då ut 5 milj, och spenderar resten på löner och bonusar?

Sen undrar jag hur Copyswede kan bestämma så här mycket? Hur kan de säga att “Alla PS4 användare ska betala för möjligheten att lagra media”. Möjligheten. Precis som att man ska betala TV-avgift för möjligheten att titta på TV på nätet. Men alla utnyttjar ju inte möjligheten, varför ska alla betala ändå?

Morkul
10 Årtal sedan

[quote name=”Jan E”]Vad säger EU om det här? Begränsar inte detta företagssamhet osv?
När ska dom ta betalt för hårdvara? Är inte SSD-Disk just detta?
Fan det här kan drivas till absurdum om Copyswede får hålla på som
dom vill.
Fy F-n.[/quote]
Samtliga EU länder har någon typ av kassettersättning men det varierar kraftigt på vilka produkter som ersättningen tas ut, även summan varierar kraftigt. Sist detta var uppe i EU så fastslogs att det är tillsvidare upp till varje enskilt land att avgöra hur denna avgift skulle se ut.

JonHolstein
10 Årtal sedan

[quote name=”AlexT”]Att maffialiknande Copyswede tillåts verka öppet är en skam för Sverige. Som artist skulle skulle jag ha mycket svårt att ta emot deras smutsiga pengar.[/quote] Vadå artister få pengar. 99% av dem tas av skivbolaget[/quote] Copyswede påstår att en del pengar betalas till STIM (CopySwede redovisar dock inget i siffror utan har bara någon gång påstått något sådant), dessa pengar kan ju upphovsrättsinnehavare, alltså artister faktiskt få ut av ,men tänk på att det är väldigt många artister som slåss om det och att fördelningen inte är rättvis utan främst gynnar dom som faktiskt får sina alster sålda redan… Läs hela »

-Tjalve-
-Tjalve-
10 Årtal sedan

[quote name=”JonHolstein”][quote name=”AlexT”]Säkerligen är dom inte ens speciellt flitiga på det där stället och tar säkerligen in en hel drös med konsulter också, så fort dom ska få något gjort (som driva igenom såna här projekt)[/quote]

I dagsläget har de säkert en del jurister och advokater också 😉

klazze
klazze
10 Årtal sedan

typiskt företag som sovit de sista 10 åren. Har totalt halkat efter och försöker ta igen förlorade steampengar.
Ingen jävel kopierar väl musik till en spelkonsoll??

JonasO
JonasO
10 Årtal sedan

Om man nu skall lägga på en extra avgift på lagringmedia för möjligheten finns att personen som köper det piratkopierar, borde man inte även lägga på en extra avgift på alla motorfordon för att möjligheten finns faktiskt att dom kan köra för fort? Eller varför inte lägga på en extra avgift på köksknivar, för man kan ju faktiskt knivhugga någon med en kökskniv. Det är ju ren idioti att lägga på en avgift som utgår från att folk bryter mot lagen.