Skiljenämnden har idag beslutat att upphovsrättsorganisationen Copyswede ska få höja den så kallade “kassettbandsskatten” för externa hårddiskar och USB-minnen. Skatten för en extern hårddisk ska om tre månader höjas från dagens 40 kronor till 80 kronor.

Copyswede har under längre tid legat i strid med företag inom elektronikbranschen angående den så kallade kassettbandsskatten och de avgifter som spikades redan för ett år sedan har fram tills nu varit något begränsade. Copyswede har haft rätt att ta ut 40 kronor för varje såld extern hårddisk samt 0,5 kronor per gigabyte på sålda USB-minnen. Den tillfälliga avgiften kommer nu att fördubblas till de nivår som Copyswede ville införa redan förra året, 80 kronor per hårddisk och 1 krona per gigabyte i USB-minne.

Skiljenämnden som hanterat fallet meddelar idag att man går på Copyswedes linje och menar att externa hårddiskar och USB-minnen kan anses vara “särskilt ägnade” åt privatkopiering. Alltså privat lagring av exempelvis köpt musik eller film och inte är att förväxla med piratkopiering.

mattias2Svenska elektronikbranschen skriver i ett eget pressmeddelande att domen är en stor förlust för konsumenterna och att det inte minst kan betyda en öppning för liknande avgifter även på andra produkter. Bland annat mobiltelefoner som varit på tapeten under en längre tid och där Copyswedes vd Mattias Åkerlind redan förra året, i en intervju med NordicHardware, bekräftade att organisationen utvärderade dessa produktområden.

“Vi är inte där ännu, men vi för diskussioner med importörer och tillverkare om saken. Jag vill inte idag spekulera i vad de diskussionerna kommer att leda till,” svarade Mattias Åkerlund i en intervju förra året angående eventuella avgifter på mobiltelefoner.

Just externa hårddiskar och USB-minnen anses av Copyswede och även skiljenämnden vara särskilt använda för privatkopiering och därför alltså bör beläggas med avgifter för att ge ersättning till artister och materialens upphovsmän. Detta då privatkopiering anses kosta upphovsmännen ersättning i förlorad försäljning. Något man på elektronikbranschen ser som en minst sagt förlegad syn.

“Nutidens konsumtion av musik och film stavas streaming. Det är skrämmande att det som klart och tydligt skrivs i lag och förarbeten tydligen enligt denna skiljenämnd inte gäller. Vi kommer att arbeta för att lagstiftningen reformeras,” säger Klas Elm vd för Elektronikbranschen.

Man menar också att de flesta idag använder externa lagringsenheter för att göra säkerhetskopior på egenproducerat material som foto, videofilmer från semestrar och annat som inte skulle omfattas av kassettbandsskatten.

För den som vill läsa mer om Copyswede och deras arbete med kassetbandsskatten kan vi rekommendera vår intervju med organisationens vd Mattias Åkerlind. Där han i september förra året bekräftade att upphovsrättslagen skulle behöva en översyn men också att man inte delar elektronikbranschens åsikt om vad vi använder våra externa lagringslösningar för.


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
26 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Tempel
11 Årtal sedan

Finns ingen relevans i copyswedes krav.

Baxtex
11 Årtal sedan

Jag förstår inte varför Copyswede ska ha pengar för att jag lagrar mina filer på externa lagringsenheter som jag äger?

Ska de ta ut avgifter för att jag lagrar mat i mitt kylskåp också? Kylskåps Avgift månne?

Oldvikingschool
11 Årtal sedan

Ifall jag vill lagra min egna musik och videos jag gjort själv är hela idén orättvist, osignade/hobby musiker idag får inga pengar för sin musik därför ska andra “rika” musiker tjäna pengar på andras skapelser.

Lite som RWJ på youtube, tjänar pengar på andras bekostnad.

Mean Machine
Mean Machine
11 Årtal sedan

Det är sådana här underbara initiativ som gör att man inte köper något inom Sverige.

Laglord3n
Laglord3n
11 Årtal sedan

Detta är ju helt jävla sinnessjukt. Hur i helvete kan en Domstol säga att externa diskar är FRÄMST nyttjade till att kopiera musik man köpt. Antal externa diskar jag köpt: kanske 3 stAntal diskar jag gett bort till kompisar/familj med musik/film jag köpt på: 0 st Jag kan tänka mig de används främst till backuper, eller lagra PIRAT-kopierad film på, men PRIVAT-kopierad film, vem i “#¤%! väljer en USB-disk för att kopiera sina köpta musik/film till vänner och bekanta??? och mer än 50% av diskarna ska användas till detta. Ja, det låter ju VÄLDIGT logiskt domstolen… for f’sake hur mycket… Läs hela »

11 Årtal sedan

Är det inte lire dubbelmoral i sverige ang detta?
Det är INTE tillåtet att piratkopiera material, MEN de ska ha betalt för varje såld enhet för att folk piratkopierar?

freake
freake
11 Årtal sedan

Handlar inte om hur vi använder vår musik, handlar om hur mycket pengar de kan roffa åt sig. Spelar ingen roll om alla t.ex streamar musik/film de kommer hitta nya argument och med lobbyister få igenom nya lagar..

Bara gilla läget 😉

Viking1962
11 Årtal sedan

Sänkte inte Copyswede avgiften när översvämning slog till mot fabrikerna? och nu när priserna på hårddiskar går ner igen så ska Copyswede höja sina avgifter istället 😀

Sgt. Stinger
Sgt. Stinger
11 Årtal sedan

[quote name=”Magnus Fredriksson”]Är det inte lire dubbelmoral i sverige ang detta?
Det är INTE tillåtet att piratkopiera material, MEN de ska ha betalt för varje såld enhet för att folk piratkopierar?[/quote]

Nej, lägg märke till att det gäller PRIVAT-kopiering, inte PIRAT.
Privatkopiering är när du rippar lagligt köpt musik och film till din hårddisk. Då får du (förutsatt att filmen eller musiken inte var kopieringsskyddad) dela med dig av den filmen och musiken till din närmsta familj och vänner.

Dravond
11 Årtal sedan

[quote name=”Sgt. Stinger”][quote name=”Magnus Fredriksson”]Är det inte lire dubbelmoral i sverige ang detta?Det är INTE tillåtet att piratkopiera material, MEN de ska ha betalt för varje såld enhet för att folk piratkopierar?[/quote] Nej, lägg märke till att det gäller PRIVAT-kopiering, inte PIRAT. Privatkopiering är när du rippar lagligt köpt musik och film till din hårddisk. Då får du (förutsatt att filmen eller musiken inte var kopieringsskyddad) dela med dig av den filmen och musiken till din närmsta familj och vänner.[/quote] Men nu är det ju som så att jag har 1,8+ miljarder “närmaste” vänner som alla är anslutna till det… Läs hela »

richard@nora
11 Årtal sedan

Snacka om kollektiv bestraffning! Vi som inte är pirater då? [Eller ens privata för den delen 😛 ]

RageDaddy
RageDaddy
11 Årtal sedan

Håller med Magnus Fredriksson.

Nästa som blir tagen för piratkopiering borde säga: “Jag trodde diskens piratkopieringsbeskattning täckte det här” och ta det till högsta instans – då kanske tvingas dom fixa tvetydigheten.

Sions
11 Årtal sedan

[quote name=”Baxtex”]Jag förstår inte varför Copyswede ska ha pengar för att jag lagrar mina filer på externa lagringsenheter som jag äger? Ska de ta ut avgifter för att jag lagrar mat i mitt kylskåp också? Kylskåps Avgift månne?[/quote] Hoppas du inte förvarar dina diskar med privatkopierat material i kylen, för då kommer dem säga att kylen bör ha en avgift för att den används som lagring av lagringsmediet som de kopierade materialet ligger på…. Eftersom i stort sett den största andelen copywrite skyddade median har någon form av kopieringsskydd så bör dem inte vara inräknade i vad dem “förlorar” i… Läs hela »

Namn
Namn
11 Årtal sedan

Kanske NH borde göra en poll på hur många som faktisk använder olika medier til privatkopiering

11 Årtal sedan

Men förstår ni inte? CopySwede måste ju ta in pengar när vi alla kopierar våra filmer/serier på våra externa hårddiskar/usb minnen när vi lånar ut dom till familj och vänner?
Menar alla filmer jag köpt på film2home har jag på den externa/usb och lånar ut den för jämnan till folk det är inte alls så att folk piratar dom istället -.-

Vilket jävla trams.

Laglord3n
Laglord3n
11 Årtal sedan

[quote name=”Sions”][quote name=”Baxtex”]Jag förstår inte varför Copyswede ska ha pengar för att jag lagrar mina filer på externa lagringsenheter som jag äger? Ska de ta ut avgifter för att jag lagrar mat i mitt kylskåp också? Kylskåps Avgift månne?[/quote] Hoppas du inte förvarar dina diskar med privatkopierat material i kylen, för då kommer dem säga att kylen bör ha en avgift för att den används som lagring av lagringsmediet som de kopierade materialet ligger på….[/quote] Ge dem inga idèer, då kommer säkert nån mutad domare komma fram till “Jomenvisst, kylskäp används huvudsakligen till att dela med sig privatkopierade saker till… Läs hela »

11 Årtal sedan

Varför skulle jag kopiera en massa musik till en extern hårddisk? Ingen annan vill lyssna på min musik, de har annan smak, och själv behöver jag inte det för det dånar musik ur radion, Youtube, MTV, Spotify mm.
Och film; har de inte hört talas om Torrents? Det går betydligt fortare att ladda ner själv än att be kompisen komma med ett externt minne.

Ego Boy
Ego Boy
11 Årtal sedan

Den, som stjäl hårddiskar och usb-minnen eller senare mobiler slipper X-tra skatten!
Stjäl mera eller handla från andra länder.

Viking1962
11 Årtal sedan

[quote name=”Ego Boy”]Den, som stjäl hårddiskar och usb-minnen eller senare mobiler slipper X-tra skatten!
Stjäl mera eller handla från andra länder.[/quote]

Uppmuntran till brottslighet är nog inte tillåtet på forumet

11 Årtal sedan

[quote name=”Viking1962″][quote name=”Ego Boy”]Den, som stjäl hårddiskar och usb-minnen eller senare mobiler slipper X-tra skatten!
Stjäl mera eller handla från andra länder.[/quote]

Uppmuntran till brottslighet är nog inte tillåtet på forumet[/quote]

Nej tydligen uppmuntrat av svenska domstolar att stjäla! För jag tycker det är stöld att ta avgift på mina egna bilder! Det är iaf merparten av vad jag sparar, egna dokument och bilder.

Viking1962
11 Årtal sedan

Det har alltid funnits den avgiften vad jag vet (läst nånstans på internet) även på kassettbandens tid? Sedan är det väl bara externa hårddiskar det gäller? en sån kan man ju bygga själv i värsta fall med en intern drive

11 Årtal sedan

[quote name=”Viking1962″]Det har alltid funnits den avgiften vad jag vet (läst nånstans på internet) även på kassettbandens tid? Sedan är det väl bara externa hårddiskar det gäller? en sån kan man ju bygga själv i värsta fall med en intern drive[/quote]
Vi som är lite äldre minns tiden INNAN det blev en kopieringsavgift, även på kassettband!

Abki
11 Årtal sedan

[quote name=”Sgt. Stinger”][quote name=”Magnus Fredriksson”]Är det inte lire dubbelmoral i sverige ang detta?Det är INTE tillåtet att piratkopiera material, MEN de ska ha betalt för varje såld enhet för att folk piratkopierar?[/quote] Nej, lägg märke till att det gäller PRIVAT-kopiering, inte PIRAT. Privatkopiering är när du rippar lagligt köpt musik och film till din hårddisk. Då får du (förutsatt att filmen eller musiken inte var kopieringsskyddad) dela med dig av den filmen och musiken till din närmsta familj och vänner.[/quote] Även om du piratkopierar så får du betala privatkopieringsavgiften. Så avgiften avser äver piratkopiering om materialet lagras på extern hårddisk… Läs hela »

magnus hjelm
magnus hjelm
11 Årtal sedan

Jag betalar redan 100 kr i månaden till spotify för att streama musik och lagra denna musik på tre apparater. Jag betalar även TV och radiolicens. Att dessutom få intäkt för att jag köper tex en telefon att lagra det, som jag betalt redan betalt för, är inte rimligt.
Det är som att sälja en bil och sedan fortsätta ta hyra för den.

LelleK
LelleK
11 Årtal sedan

Varför ska den här gubben ha betalt för att jag vill lagra mina filmer och foton på externa diskar? Eller dokument på USB-stickor?

Copysweden har uppenbarligen som affärsidé att ta betalt utan att tillföra något. Den svenska “rättvisan” ger dom rätt.

Visst är det fantastiskt….. 🙁

LelleK
LelleK
11 Årtal sedan

[quote name=”Bansheevulture”][quote name=”Viking1962″][quote name=”Ego Boy”]Den, som stjäl hårddiskar och usb-minnen eller senare mobiler slipper X-tra skatten!Stjäl mera eller handla från andra länder.[/quote] Uppmuntran till brottslighet är nog inte tillåtet på forumet[/quote] Nej tydligen uppmuntrat av svenska domstolar att stjäla! För jag tycker det är stöld att ta avgift på mina egna bilder! Det är iaf merparten av vad jag sparar, egna dokument och bilder.[/quote] Jag ger dig rätt! Bara tanken på att tvingas betala mer för något utan att man får något mervärde för det är horribelt. Stjäla – att ta något från någon – hyllar jag däremot inte. Återstår… Läs hela »