Den första “Core-Radeon” produkten från Intel skådar nu dagens ljus och det på ett Intel NUC-moderkort där vi ser den rejäla MCM-kretsen göra sig redo för tjänst.

Intel har fortfarande inte gett något officiellt namn till sin nya mobila processorlösning mer än att kretsen ska huseras i 8:e generationens Core-familj. Medan detta är Coffee Lake på desktop-sidan handlar det om Kaby Lake-G på den mobila sidan där Intel och AMD lagt sin gemensamma kraft i detta fallet.

Processorlösningen är en så kallad MCM (Multi-chip-module) där Intel helt sonika parat en Intel Core CPU med en AMD Radeon GPU samt tillhörande HBM2-grafikminne.

När de första bilderna på en äkta “Core-Radeon” produkt nu läcker ut är det inte helt oväntat på ett minimoderkort avsett för Intel NUC. Intels Next unit of computing är ett datorkoncept med mycket kraft i små format och används ofta i SFF-system. Intels tidigare prestandamodell i NUC-familjen hette Skull Canyon och använde sig av Intels egna integrerade grafiklösningar. Enligt läckta uppgifter ska dock deras nya Intel-AMD MCM leverera drygt 3 gånger så hög GPU-beräkningskraft som grafikdelen i Skull Canyon. Vilket borde borga för betydande prestandaökningar inte minst i spel.

Förutom den maffiga MCM-processorn ser vi dubbla DDR4 SO-DIMM-portar samt en m.2 NVMe SSD-enhet och ytterligare portar för att koppla in SATA-enheter. Moderkortets formfaktor ser ut att vara något mindre än ett mini-ITX och kommer med en rejäl spänningsdel samt utan PCIe x16-plats. Med andra ord förlitar sig Intel helt på den integrerade Radeon-grafikdelen, alternativt en extern grafiklösning som även kunde användas med Skull Canyon.

Närmare detaljer om moderkortet eller Core-Radeon-processorn finns dock inte att tillgå idag. Intel själva säger att de första produkterna väntas dyka upp på marknaden under första kvartalet 2018.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Bengt-Arne Johansson
6 Årtal sedan

En intressant skapelse som ger lite habegär, får se vad den koster i slutändan.

Hittade lite bench på ChipHell, där den nästan är i klass med GTX 1060, frågan är om man kan lita på uppgiftena.
http://detail.zol.com.cn/picture_index_1877/index18761377.shtml