Corsair vill med Capellix ta LED-belysta datorkomponenter till nästa nivå

1

Corsair vill ta RGB-belysning in i en ny fas genom en helt ny RGB-lysdiodteknik. Capellix låter Corsair montera fler, och effektivare, dioder på samma yta.

Gamingprodukter har numera blivit närmast synonymt med RGB-belysning i någon mån, och Corsair är en aktör som har varit oerhört drivande i den utvecklingen. På CES 2019 avtäcker den amerikanska tillverkaren nästa generations RGB-satsningar i form av den nya lysdiodstekniken Capellix.

Fler dioder på mindre yta

Capellix är i grund och botten inte en ny lysdiod, utan snarare ett nytt sätt att montera lysdioder på ett kretskort. Den vanligaste metoden är att använda SMD (Surface Mounted Diode), där varje RGB-lysdiod löds fast på ett kretskort som en del av en liten monteringsplatta.

Den teknik som Corsair visar under CES, Capellix, låter dem hoppa över monteringsplattan för att istället bygga in varje diod direkt i kretskortet. Det kan jämföras med att montera in en vanlig lampa direkt i elnätet istället för att behöva använda en armatur.

Resultatet är en lysdiod som tar en bråkdel av det utrymme som krävs av en traditionell SMD, och belysning som är mer energieffektiv än tidigare. På så sätt kan Corsair montera tiotals små lysdioder på samma yta som tidigare hade räckt till endast en diod.

Lyser upp allt från minnen till tangentbord

På mässan visar Corsair upp ett par exempel på hur Capellix kan implementeras i nya produkter. En ny serie Dominator-minnesmoduler använder den nya diodtekniken för att åstadkomma jämnare och mer energieffektiv belysning. Även nya fläktar är på ingång som använder Capellix för mer högupplöst RGB-belysning.

Ett annat exempel Corsair nämner är kommande mekaniska trådlösa tangentbord med RGB-belysning, vilket blir mer rimligt med dioder som slukar en bråkdel av den energi som krävts tidigare. Ett sådant tangentbord ligger dock fortfarande ett par månader in i framtiden.

De Capellix-bestyckade minnesmodulerna Dominator Platinum RGB lanseras redan nästa månad, med ytterligare Capellix-produkter på väg senare under 2019.Presenteras i samarbete med:

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
5 Årtal sedan

Ser ut att vara samma typ av LED-element som används i så kallade filament-LED-lampor, alltså den typ som mest efterliknar den gamla glödtrådslampan hittintills. Filamenten i dessa LED-lampor är ju mycket smala kretskort fyllda av massor av mycket små individuella lysdioder, inte riktigt av mikroskopisk storlek kanske, men bra nära iallafall.