Övergången till DDR5-standarden har påbörjats av många minnestillverkare. Dock rapporteras det nu att den rådande kretsbristen redan kan ha påverkat tillverkningen av de nya minnestyperna.

Att den rådande kretsbristen har påverkat många delar av teknikindustrin är svårt att missa. Allt från tillverkningen av processorer och grafikkort till bilindustrin har drabbats hårt och priserna för de få tillgängliga enheterna är ordentligt uppblåsta.

Nu rapporterar 12chip.com att bristen har drabbat ännu ett område: DDR5-minnen. Mer specifikt ska det handla om en brist på integrerade energihanteringskretsar (engelska: Power Management Integrated Circuit, PMIC). Dessa för DDR5-moduler ska vara omkring tio gångare så dyra som kretsarna som används för DDR4-minnen. Leveranstiden ska även vara så lång som 35 veckor. Något som kan förklara avsaknaden och det höga priset för moduler baserade på den nyare standarden.

Enligt 12chip är det i skrivande stund oklart när produktionen av dessa kretsar kan komma att hinna ifatt efterfrågan. Således riskerar tillgången på den nya typens minnesmoduler hålla sig låg och prislapparna hålla sig höga under den närmsta tiden.

Kretsbristen tros hålla i sig i minst sex månader till innan läget börjar förbättras. AMD:s VD Lisa Su förväntar sig att bristen kommer att börja vända efter juni 2022. Skulle hennes gissning visa sig pricka rätt kan det dock ta ytterligare flera månader innan ett lättat läge faktiskt börjar kännas av. Detta då det kan ta upp till 24 månader att bygga och starta igång en ny kretsfabrik. Även om byggnationsprocessen för en ny fabrik påbörjats för till exempel ett år sedan är det svårt att gissa sig till när fabriken i fråga skulle börja producera färdiga kretsar.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments