Sakta men säkert ser vi reparerbarhet bli en allt starkare trend och Dells Concept Luna visar just detta. En bärbar dator med fokus på hållbarhet och simplifierad konstruktion för just enklare reparationer.

Under den senaste tiden har vi sett ett växande intresse för hållbarhet och reparerbarhet från tillverkare. Allra senast var Apple som nu ska börja sälja reservdelar och verktyg till sina produkter för att underlätta reparationer i hemmet. Nu har Dell avtäckt sitt senaste koncept som följer i de hållbara fotspåren.

Allt som allt ska Dell ha lyckats skära ner koldioxidavtrycket med 50 procent genom att bygga Concept Luna med fokus på just dessa aspekter. Något som gått att nå bland annat genom att göra moderkortet hela 75 procent mindre och har en 20 procent färre komponenter.

Moderkortet är också helt separerat från batteridelen i datorn. Något som ska leda till bättre passiv kylning och eliminera kravet på en dedikerad fläkt. Sett till reparerbarhet ska det handla om markant färre skruvar som håller ihop konstruktionen. Dell hävdar att det ska ta ungefär en och en halv timme att demontera datorn, byta ut en huvudkomponent och sätta ihop allting igen.

Utöver allt detta består Concept Luna av mer energivänliga material som är lättare att återvinna. Chassit av aluminium till exempel har tillverkats med vad som ska vara en mer effektiv process. Själva kretskortet för tangentbordet ska bestå av en mer miljövänlig materialkombination. Tangentbordsdelen i sig ska också vara enkel att plocka ur och återvinna.

Concept Luna är som namnet antyder endast ett koncept. Det återstår att se om denna dator kommer att bli tillgänglig för konsumenter i framtiden. Eller hur många av Dells idéer runt konceptet som kommer hitta sin väg till faktiska produkter.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments