Med det pekskärmsoptimerade operativsystemet Windows 8 på allt fler datorer ökar efterfrågan på passande pekdon även för stationära datorer. Dell svarar nu med en serie nya skärmar i tre storlekar som erbjuder multitouch och som kan anslutas till både datorer och surfplattor.

Dell är en av de mest populära skärmtillverkarna på marknaden för såväl konsumenter som professionella användare, så en utökad satsning på pekskärmar nu när mjukvaran inte längre är den största käppen i hjulet känns naturlig. Det är inte första gången Dell lanserar pekskärmar för konsumenter, men nu utökas skaran ytterligare med fler storlekar.

Det är tre nya skärmar i olika storlekar som utannonserats. Minstingen och instegsmodellen i skaran heter Dell 20 Touch Monitor, eller E2014T. Skärmen har en 19,5 tum stor TN-panel med upplösningen 1 600 x 900 pixlar samt fullt stöd för multitouch-gester i Windows 8 med upp till fem pekpunkter. Den dynamiska kontrasten specificeras till 8 000 000: 1 och den typiska kontrasten till 1 000: 1, det finns stöd för 16,7 miljoner färger och responstiden ska vara 2 millisekunder. LED-bakgrundsbelysningen ska även klara av upp till 250 nits.

Dell_touch

De nya syskonen i de större storleksklasserna heter Dell 23 Touch Monitor eller P2314T samt Dell 27 Touch Monitor eller P2714T, där namnet antyder skärmytan. I övrigt är dock specifikationerna väldigt lika den mindre E2014T-modellen, förutom att de båda större modellerna har 1 920 x 1 080 pixlar i upplösning och kan lutas 60 grader bakåt för bekvämare användning, en funktion som saknas på den billigare E2014T men finns på den redan existerande skärmen S2240T.

De två större moodellerna delar samma övergripande design med ett panelglas som sträcker sig ut i skärmens kant, och den mindre E2014T har en mer återhållsam svart design. Alla tre modeller kan anslutas med Displayport, HDMI, VGA samt USB, eller MHL. Sistnämnda innebär att till exempel en surfplatta kan anslutas till skärmarna med bibehållen touch-funktionalitet.

I Europa planeras de större skärmarna att lanseras den 18 september och den mindre den 26 september i år, då med en prislapp på 249,99 dollar för E2014T, 449,99 dollar för P2314T samt 699,99 dollar för P2714T. Inga svenska priser är officiellt utannonserade, men kan komma att bli strax över 2 000 kronor för 23-tumsmodellen, omkring 4 000 kronor för 23-tumsmodellen samt en bit över 5 000 kronor för 27-tumsmodellen.

Källa: Dell via Engadget


Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
9 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Marquzz
10 Årtal sedan

Pekskärmar på skrivbordet, kan någon förklara för mig? Ska jag sitta och sträcka fram armen och kladda ner skärmen när jag har en fullständigt kapabel mus placerat betydligt mer ergonomiskt? Kanske något jag missat?

-Tjalve-
-Tjalve-
10 Årtal sedan

[quote name=”Marquzz”]Pekskärmar på skrivbordet, kan någon förklara för mig? Ska jag sitta och sträcka fram armen och kladda ner skärmen när jag har en fullständigt kapabel mus placerat betydligt mer ergonomiskt? Kanske något jag missat?[/quote]
Jag tänker samma sak. Det låter ju extremt opraktiskt… Kanske en usb ansluten toutchpad ät bättre?

senn
senn
10 Årtal sedan

Skulle vara tufft till en HTPC. Skärmen sitter i vardagsrumbordet och du bara klickar igång film och musik.

Henrik Andersson
10 Årtal sedan

Håller helt och hållet med Marquzz och -Tjalve-, förstår inte vem som i sitt rätta sinne skulle ha en pekskärm på sitt vanliga skrivbord, förstår faktiskt inte heller det till en HTPC riktigt, dock så har jag ingen HTPC så jag kan ju inte säga helt säkert om det skulle fungera bra till en HTPC, dock så tror jag inte det.

mcnaldo
10 Årtal sedan

Jag kan se det som en fördel med touch både på jobbet och hemma om man ska visa någon annan någonting på skärmen. Det blir mycket tydligare vad man gör för den andra än om den ska försöka följa muspekaren. Det skulle också vara mycket effektivare i situationer där man ska försöka peka ut var någon annan ska klicka med musen.

Det finns säkert många andra situationer då det är praktiskt, men man ska nog främst se det som ett komplement till att använda musen – inte en ersättning.

Marquzz
10 Årtal sedan

[quote name=”senn”]Skulle vara tufft till en HTPC. Skärmen sitter i vardagsrumbordet och du bara klickar igång film och musik.[/quote]

Då är det ju bättre att ha någon Android-platta som är både trådlös och smidig. Nä, detta är bara någon gimmick som kommer försvinna, precis som 3D-tv…

-Tjalve-
-Tjalve-
10 Årtal sedan

[quote name=”Marquzz”][quote name=”senn”]Skulle vara tufft till en HTPC. Skärmen sitter i vardagsrumbordet och du bara klickar igång film och musik.[/quote] Då är det ju bättre att ha någon Android-platta som är både trådlös och smidig. Nä, detta är bara någon gimmick som kommer försvinna, precis som 3D-tv…[/quote][quote name=”Marquzz”][quote name=”senn”]Skulle vara tufft till en HTPC. Skärmen sitter i vardagsrumbordet och du bara klickar igång film och musik.[/quote] Då är det ju bättre att ha någon Android-platta som är både trådlös och smidig. Nä, detta är bara någon gimmick som kommer försvinna, precis som 3D-tv…[/quote] Det tror jag med. Som sagt, men… Läs hela »

Kent_ua
Kent_ua
10 Årtal sedan

Jag har tänkt att ha en pekskärm på köksdatorn.
Där har vi Spotify, recept, WinTV, fb mm

Daniel_3D
Daniel_3D
8 Årtal sedan

Kul med kommentarerna. Tror inte att nån touchpad kommer ersätta musen men visst vore det tänkbart att istället för musen, koppla in musmattan istället och använda händerna på den.
Den som säger att en touchskärm inte är användbar har helt enkelt inte provat.
Jag kör lite 3D design program och där är det väldigt användbart. Många gånger bättre än musen. Kanske kombination Touch/3D-TV vore nåt 🙂