Dell XPS 13 2-i-1 löser prestandaproblem med fläkt och 10 nm

Åtgärdar de stora problemen från föregångaren.

0

Populära XPS 13 från Dell får en prestandaökning med hela 250 procent i samband med att tillverkaren släpper den första hybriddatorn med en processor från 10 nm Ice Lake-familjen.

Dell presenterar en favorit i repris på Computex med XPS 13 2-i-1, en välrecenserad hybriddator. Dell har tagit åt sig mycket av kritiken från den föregående modellen och har åtgärdat de största problemen men stannar inte där. De är även först ut med att ha en laptop med Intels nya 10 nanometer-processor, en symboliskt viktig framgång för Intel som haft stora problem med tekniken.

Först med IceLake, extrem prestandaökning

Ett av de största problemen som den föregående XPS 13 2-i-1-modellen hade var att den endast förlitade sig på passiv kylning, vilket i sin tur ledde till prestandabegränsningar vid tyngre användning. I den nya versionen av XPS 13 har Dell infört aktiv kylning i form av en fläkt. I tillägg till den aktiva kylningen förses datorn alltså även med Intels nya 10 nm IceLake-familj av processorer. Tillsammans utlovas prestandavinster på upp till 250 procent.

Mindre ramar i samband med 16:10-bildformat

Nyheterna tar inte slut där för XPS 13. Bildskärmen går från formatet 16:9 till 16:10 och når upp till 500 nits med stöd för HDR via Dolby Vision. Dell har inga uppgifter om batteritid i dagsläget, möjligen på grund av att ljusstyrkan har sparkats upp och så även prestandan. Vi får sannolikt vänta till ett datum närmare släpp innan vi får klarhet i batteriuppgifterna.

Skärmens ramar har minimerats, dock på bekostnad av Windows Hello-kameran som föregångaren hade. Den nya modellen har nu istället en liten webbkamera i övre delen av skärmen. I samma veva som skärmens ramar minimerades passade Dell på att göra tangentbordets tangenter större, vilket i sin tur innebär mindre ramar på sidorna av tangentbordet. Tillverkaren har även ökat sin trackpads storlek med 19 procent. I övrigt behålls de klassiska dragen för XPS-serien med en framsida av kolfiber och baksida av metall.

Tillgänglighet och pris

Prisbilden är i dagsläget lite oklar för oss i Sverige, men med tanke på att föregångaren kostade cirka 15 000 kronor, är det rimligt att anta att nya XPS 13 hamnar inom den prisbilden. Köpare kommer att få välja mellan en Intel Core i5-, eller i7-processor från Ice Lake-familjen.

Fler videoreportage från Computex 2019

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments